logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co spowalnia komputer z Athlon 1600+, ECS K7S5A i nowym dyskiem 160GB?

sebseb 13 Lip 2006 12:36 8147 79
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer z Athlonem 1600+, płytą ECS K7S5A, 256 MB RAM i nowym dyskiem 160 GB działa bardzo wolno i co sprawdzić najpierw?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to zbyt mało RAM-u do Windows XP oraz problemy software’owe/konfiguracyjne, a nie sam nowy dysk; na tej płycie K7S5A nie należy mieszać typów pamięci, więc lepiej dołożyć drugi identyczny moduł SDRAM i dojść do 512 MB niż kombinować z mieszanką SDRAM/DDR [#2816920][#2845079] Dysk systemowy warto ustawić jako Primary Master i podłączyć taśmą 80-żyłową, a 160 GB Samsunga sprawdzić po odpięciu lub po przełożeniu z kieszeni, bo właśnie układ dysków i caddy były podejrzewane o spowalnianie [#2816920][#2824650] W wątku zalecano też sprawdzić procesy w tle, zrzucić log HijackThis, usunąć Google Toolbar i zrobić czystą instalację XP bez zbędnych dodatków, a następnie doinstalować sterowniki do płyty, grafiki i DirectX [#2821146][#2824240][#2824534] Do diagnostyki proponowano Everest, Menedżera zadań, chkdsk /f /r i SpeedFan; jeśli po takiej instalacji komputer dalej po kilku dniach muli, trzeba zacząć podejrzewać wadliwy sprzęt, np. kartę graficzną albo płytę główną [#2831705][#2835504][#2825631]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2816065
    sebseb
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam mam komputer taki
    -procesor Athlon 1600+
    -pl glowna ECS K7S5A
    -pamiec 1x256MB PC133
    -k graf shaphire 9250 128MB 128bit agp8x zalozone na agp4x
    -k dzwiek na pci4 creative sound blaster live 5.1
    -hdd na master na primary tasma 80 seagate U6 40 GB 5400RPM
    -hdd na master na secondary tasma 40 samsung spin point 160GB 8Mb cache 7200RPM
    -cd na slave na secondary tasna 40 LG 32x10x40
    -siec na pci5 realtek

Dodano po 1 [minuty]:

a wczesniej nie bylo
    dysku 160 GB
    i
    grafika byla GeForce 2MX 400 AGP 4x 64MB
  • REKLAMA
  • #2 2816125
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    A jaki masz zasilacz?? Poza tym co dokładnie znaczy, że spowalnie, co się dokładniej dzieje wiesza się , wolno kopiuje, długo worda otwiera, czy stopki robi w grze?? Może się przegrzewa... może wiruski... ciężko na pierwszy rzut oka powiedzieć, a sprawdzałeś dyski czy nie ma jakiś z nimi problemów?? Napisz cos więcej i pomyślimy...
  • #3 2816128
    pokoleniex
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Moze pamiec sdram?
  • REKLAMA
  • #4 2816132
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Może to po prostu wina za słabego zasilacza, do tej konfiguracji to dobre 400W by się przydało tak na mój gust.

Dodano po 1 [minuty]:

Właśnie dobrze kolega podsunął, może po prostu zrobiło się za mało RAM'u ,jeżeli działasz na Xp to przydałoby się więcej, 256 MB to minimum.
  • #5 2816155
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Czy przy wymianie grafy byly usuniete CALKOWICIE poprzednie sterowniki?

Czy zainstalowales sterowniki do plyty?

Pozdro
  • #6 2816220
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    ivorpl napisał:
    Może to po prostu wina za słabego zasilacza, do tej konfiguracji to dobre 400W by się przydało tak na mój gust.

Co Ty opowiadasz za niestworzone rzeczy...

A co do komputera to RAM x2, napisz dokładnie co się dzieje, w jakich sytuacjach brakuje Ci mocy, bo bardziej jestem skłonny szukać przyczyny w software...
  • #7 2816230
    pokoleniex
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A ja polecilbym wogole wymiane ramu na ddr. Ta plyta chyba je obsluguje.
  • #8 2816251
    ogorekpomidor
    Poziom 2  
    o kurcze do takiej konfiguracji ktoś poleca zasilacz 400W :) bez przesady :D
  • #9 2816253
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Założę się że masz zaśmiecony system i w pamięci dużo niepotrzebnych programików. Jeżeli wcześniej działało dobrze to na 90% tego wina.
  • #10 2816350
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    ivorpl napisał:
    Może to po prostu wina za słabego zasilacza
    - taaa, ja bym się jeszcze przyczepił do koloru obydowy i typu myszki :D.
    Zmiana grafiki powinna sprzęt przyśpieszyć, dwa dyski na jednej taśmie będą chodzić na prędkości wolniejszego.
    Autor musi nam napisać co oznacza "spowalnia komputer".
    I wkleić log z programu HijackThis.
    Oczywiście mniemam że antywirus (może być online np z onetu) dyski sprawdził?
  • #11 2816414
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam!

OMAN ma racje z tą pamięcią RAM dokup jeszcze z 256MB no i żeby była szybciej taktowana... 400MHz albo chociaż 333MHz jeśli jedna będzie wolniejsza to obie będą pracowały wolniej... jeśli pamięci będzie mało to komputer może sie wieszać jak pamięć sie zagrzeje czyli w każdym momencie;p

Co do zasilacza to bzdura! jedyny problem z zasilaczem to zawieszanie sie komputera podczas wykorzystywania większej ilości sprzętu... co moze spowodować jego ewentualne uszkodzenie;p

Jeśli to jest wina sprzętu to tylko to może powodować wolniejszą prace komputera... a jeśli softu to najlepiej zrób format... albo chociaż kilka programików oczyszczających:
    -Ad-Aware
    -HijackThis
    -SpyBot-Search & Destroy

POZDRAWIAM
  • #12 2816443
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    pyton napisał:
    Witam!
    OMAN ma racje z tą pamięcią RAM dokup jeszcze z 256MB no i żeby była szybciej taktowana... 400MHz albo chociaż 333MHz jeśli jedna będzie wolniejsza to obie będą pracowały wolniej... jeśli pamięci będzie mało to komputer może sie wieszać jak pamięć sie zagrzeje czyli w każdym momencie;p

Po co koledze DDR'y skoro ma SDRAM'y? A przesiadka z 256mb na 256mb z ciut szybszą szyną mija się z celem. Jak już przesiadać się na DDR'y to nie ma sensu kupować mniej niż 512mb w dobie pamięciożernego xpka, i programów.

Zastanawiam się co kolega sebseb miał na myśli pisząc że coś mu spowalnia komputer, generalnie to jest wolna maszyna, więc ja bym się cudów po tym nie spodziewał. A że kiedyś chodziło lepiej to inna melodia. Zapewne wina softu, spyware, trojany, wirusy etc. Polecałbym również pozamykać mniej potrzebne programy z autostartu, bądź wymienić xpka na homa o ile jest inny. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2816509
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    pyton napisał:
    ... a jeśli softu to najlepiej zrób format...
    - kolego, takie metody, aczkolwiek w 100% skuteczne, stosuje się na końcu. Bo co jeśli np na drugiej partycji siedzi jakiś syf, który ujawni sie dzień po postawieniu systemu? Praktycznie każdy system można podnieść, to kwestia czasu. Gorzej jeśli "podnoszenie" trwa dłużej niż stawianie od nowa.

Walka do końca - nie format
  • #14 2816600
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Najlepiej niech autor postu napisze w czym jest dokładniej problem bo takie gdybanie nie ma sensu.

sebseb zrób jakie kolwiek testy, 3d mark, szykość komunikacji pamięć=chipset, kopiowanie na i z dysku twardego.
  • #15 2816628
    sebseb
    Poziom 14  
    zasilacz mam FEEL 300W. windowsa musze wgrywac co mniej wiecej 3 tygodnie bo sie nie da pracowac tak mi muli. wszystko strasznie wolno chodzi nawet moj komputer otwiera sie z 10 sec na swiezym jest ok chociaz jak go kupilem to wydaje mi sie ze szybciej wszystko chodzilo. jakie testy mam zrobic jakimi programami?

Dodano po 20 [minuty]:

programy oczyszczajace mam takie Ad-aware SpyBot-Search & Destroy EasyCleaner i System Cleaner 5 a any wira mam nod 32
  • #16 2816920
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Dysk 160GB sie marnuje na takim ustawieniu.Ustaw go jako systemowy na Primare Master i tasma obowiązkowo "80".Poza tym pomijając wydajność twojego sprzętu dla Win XP masz mało RAMu.Przy 512MB to juz odrobina luksusu.Dobrze by było zainstalować system od nowa,na nowym dysku,to już będzie trochę lepiej.Jesli nie chcesz instalować systemu od nowa to chociaż użyj DriverCleaner'a i usun pozostałości po karcie nVidii.
  • #17 2816994
    sebseb
    Poziom 14  
    jak mpisalem ze wgrywam system co 3 tygodnie. najdluzej to mi chyba chodzil media center 6 tydoni ale powrocilem do xp pro ale nie dlugo bede mial home-a to zobacze ale watpie. pewnie cos ze sprzetu mi siada albo sie przegrzalo. niepokoi mnie tez tenperatura dyskow wszystkie sa bardzo gorace nawet jak wepne inny to taz jest doracy czemu tak sie moze dziac?
  • REKLAMA
  • #18 2817044
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Ile dyski maja stopni ? Zrób przewiew w obudowie,porządek z kablami aby nie zakłócały cyrkulacji.
  • #19 2817059
    sebseb
    Poziom 14  
    nie jestem debilem te wszystkie operacje zrobilem

Dodano po 2 [minuty]:

niestety nie mierzylem ciepla dyskow, ale ciezko jest je wziazc w reke i potrzymac. jeszcze mam rozkrecona obudowe. bym zapomnial mam jeszcze chlodzenie proca pentagram freezone Q-80 Al
  • #20 2817097
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Cytat:
    jeśli pamięci będzie mało to komputer może sie wieszać jak pamięć sie zagrzeje czyli w każdym momencie;p

jak to czytałem to mało z krzesła nie spadłem :D
    jak komputerowi brakuje pamięci to nadpisuje sobie to wszystko w pliku wymiany na dysku twardym, :arrow: (zmień rozmiar pliku wymiany na większy)
    sam mam chwilowo 128 ddr (już niedługo 2*512 :D) i kompik mi się ani razu nie zawiesił w te upały !!!

Cytat:
    -hdd na master na primary tasma 80 seagate U6 40 GB 5400RPM
    -hdd na master na secondary tasma 40 samsung spin point 160GB 8Mb cache 7200RPM

:arrow: postaw system na tej 160, poczujesz różnice :D (obowiązkowo taśma 80)
  • #21 2817428
    sebseb
    Poziom 14  
    tyle ze ja na niej mam drugi system ale mi chodzi o to ze ma tym dysku system smigal super ale juz nie i tak mysle ze to sie tak zaczelo jak podokupywalem te nowe czesci
  • #22 2817451
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

Masz Win98?Czy masz wlaczone DMA?

Pozdro
  • #23 2817561
    sebseb
    Poziom 14  
    ja mam win XP i wszedzie mam wlaczone DMA na seagate (system) jest UltraDMA tryb 5

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

moze to przez rozdzielczosc mam ustawiona 1280x1024 180Hz
  • #24 2818150
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Ciekawe, że masz 180Hz... To jakiś hipernowoczesny wyświetlacz...
    Dodaj do swojego komputera jeszcze 256MB ramu, a narazie możesz zamknąć temat.
  • #25 2818159
    _666_
    Poziom 29  
    sebseb napisał:
    ja mam win XP i wszedzie mam wlaczone DMA na seagate (system) jest UltraDMA tryb 5

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

moze to przez rozdzielczosc mam ustawiona 1280x1024 180Hz

Sorry,ze jestem upierdliwy ale w dziale software pisalo Windows 98

Pozdro
  • #26 2818199
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ....i pewnie sprawdziles tez jakie procesy chodza w tle, gdy tak Ci zamula?
  • #27 2818218
    sebseb
    Poziom 14  
    to myslicie ze to wina softu ja soft wgrywam od 3 lat taki sam i wszystkie programy tez z malymi uaktualnieniami a komp po tygodniu od formata chodzi jak slimak

Dodano po 47 [sekundy]:

aha i grafa jest z uszkodzonym rodzeniem sie wlasnie dowiedzialem

Dodano po 2 [minuty]:

i na standardowych taktowaniach arty wychodza chociaz nigdy jej nie podkrecalem to i tak sie przegrzala bo miala pasywne chlodzenie teraz jej zalozylem wiatrak ale jest juz za puzno

Dodano po 1 [minuty]:

a w dziale softu jest opisany inny komputer na ktoryn jest postawiony win98 na tym mam xp-ka pro

Dodano po 2 [minuty]:

monitor jest crt philipsa 17" sam bylem zszokowany ze poszedl na 180Hz
  • #28 2818322
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Pokaż ludziom jakie masz procesy w tle uruchomione bo we wróżki to my sie nie bawimy, najlepiej wklej loga z hijackthis
  • #29 2818844
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    sebseb napisał:
    to myslicie ze to wina softu ja soft wgrywam od 3 lat taki sam i wszystkie programy tez z malymi uaktualnieniami a komputer po tygodniu od formata chodzi jak slimak

Dodano po 47 [sekundy]:

aha i karta graficzna jest z uszkodzonym rodzeniem sie wlasnie dowiedzialem

Dodano po 2 [minuty]:

i na standardowych taktowaniach arty wychodza chociaz nigdy jej nie podkrecalem to i tak sie przegrzala bo miala pasywne chlodzenie teraz jej zalozylem wiatrak ale jest juz za puzno

Dodano po 1 [minuty]:

a w dziale softu jest opisany inny komputer na ktoryn jest postawiony win98 na tym mam xp-ka pro

Dodano po 2 [minuty]:

monitor jest crt philipsa 17" sam bylem zszokowany ze poszedl na 180Hz

Rozumiem że komputer kupiłeś bez systemu? Radziłbym Ci poczytać jakie są róźnice międy Windowsem XP Home, a Windowsem XP Pro, to będziesz wiedział dlaczego przy takiej słabiutkiej maszynie lepszym rozwiązaniem jest home. Co do dysków to tempearature sprawdzisz przez np: SpeedFan. Ale to że się grzeją nie powinno być dużym problemem. U mnie Baracuda chodzi cały cas na 40*C i nie ma problemów. I nawet sobie nie wyobrażasz jak się zmieniły oprogramowania przez osatnie 3 lata, dzisiaj nikt z producentów softu nie idzie ku wydajności programu, bo i po co? Skoro użytkownik może zmienić sobie kilka cześci bądź kompa. I tak napędza się koniunktura. Pozdrawiam
  • #30 2818887
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    I to jest wlasnie chore. Kiedys programy byly optymalizowane i pisane pod sprzęt a teraz nikomu juz sie nie chce tego robic i każą wymieniać sprzęt. Przykład to Vista. Kupa wodotrysków do których trzeba wymienić pół komputera. System powinien być pisany dla sprzętu a teraz niestety jest inaczej, to sprzęt jest tworzony dla systemu. Bez sensu.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon 1600+, płytą główną ECS K7S5A (wersja 1.0), 256 MB pamięci SDRAM PC133, kartą graficzną AGP (początkowo GeForce 2MX 400 64MB, później Sapphire 9250 128MB 128bit AGP8x na AGP4x), dźwiękiem Creative Sound Blaster Live 5.1 na PCI oraz dwoma dyskami twardymi: Seagate U6 40 GB 5400 RPM na taśmie 80-pinowej (Primary Master) i Samsung SpinPoint 160 GB 7200 RPM na taśmie 40-pinowej (Secondary Master), doświadcza znacznego spowolnienia pracy systemu Windows XP Professional SP2. Problem pojawił się po dodaniu drugiego dysku i zmiany karty graficznej. Dyski są gorące, a system wymaga reinstalacji co kilka tygodni z powodu dużego spowolnienia i zawieszania się.

Wskazano kilka potencjalnych przyczyn: niewystarczająca ilość pamięci RAM (256 MB to minimum dla XP, zalecane 512 MB lub więcej), możliwe problemy z zasilaczem (FEEL 300W może być niewystarczający, choć opinie są podzielone), brak sterowników do płyty głównej i karty graficznej, obecność dwóch systemów na różnych dyskach powodująca konflikty i rozrost rejestru, niewłaściwe podłączenie dysków (Samsung na taśmie 40-pinowej zamiast 80-pinowej), brak włączenia DMA na dyskach, oraz możliwe problemy z oprogramowaniem (wirusy, spyware, zbyt wiele programów w autostarcie).

Zalecenia obejmują: instalację systemu Windows XP bez SP2 lub z czystą instalacją, zwiększenie pamięci RAM do co najmniej 512 MB, usunięcie drugiego dysku z kieszeni i podłączenie go na taśmie 80-pinowej razem z dyskiem systemowym, usunięcie pozostałości po starych sterownikach (np. DriverCleaner), użycie programów do oczyszczania systemu (Ad-Aware, SpyBot, HijackThis, Odkurzacz), sprawdzenie temperatur dysków i poprawę wentylacji obudowy, zamknięcie niepotrzebnych programów w tle (zwłaszcza P2P jak DC++), oraz rozważenie wymiany karty graficznej na zgodną z płytą główną (AGP 4x).

Dyskusja podkreśla, że spowolnienie jest prawdopodobnie wynikiem kombinacji niewystarczającej pamięci, konfliktów systemowych wynikających z dwóch systemów na różnych dyskach, złego podłączenia dysków oraz możliwych problemów sprzętowych (karta graficzna, zasilacz). Formatowanie i czysta instalacja systemu, wraz z optymalizacją sprzętu i oprogramowania, powinny poprawić wydajność.

Dodatkowo poruszono kwestie wyboru systemu operacyjnego (XP Home vs Pro, odradzanie Windows ME, sugestie Windows 98 dla słabszych konfiguracji), systemu plików (NTFS zalecany zamiast FAT32), oraz przeglądarek internetowych (Firefox/Opera zamiast Internet Explorera dla bezpieczeństwa i wydajności).

Na koniec autor potwierdził zakup dodatkowej pamięci RAM (2x256 MB SDRAM PC133) i wymianę karty graficznej na starszą, zgodną z płytą główną, a także pytał o możliwość wykonania benchmarku płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA