logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać High ID w eMule przy korzystaniu z BT w Anglii?

mahcin 30 Lis 2006 23:03 1503 6
REKLAMA
  • #1 3281255
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    witam, z gory przepr ze nie uzywam PL znakow ale jestem w Anglii i komp ich nie obsluguje:( Mam emule, neta w BT, BT to jak u nas TP...nie mam HIGH ID... wie ktos dlaczego? o danych lacza nic nie wiem...co moge sprawdzic by miec pewnosc ze to nie moja wina ze nie mam HIGH ID?
  • REKLAMA
  • #2 3281489
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    Używasz BT przez jakiś router, serwer itp ? Czy bezpośrednio przez modem ?
    Odblokowałeś porty w firewallu ?
  • REKLAMA
  • #3 3281578
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Większość łącz na zachodzie (nie tylko w angli) ma zablokowane porty P2P.
    Nie wiem czy to zadziała u ciebie , ale u mojego znajomego w Belgii było podobnie - znalazł on jednak program który wyszukuje wolne (otwarte) porty i po ich odnalezieniu wpisał je w opcje Emule uzyskując H.ID .
    Mysle więc że skoro nie jest to przyczyna twoich zabezpieczeń , będzie to jedyne rozwiązanie.
    Jest też druga opcja - zapytać dostawcy internetowego o ewentualne konfiguracje łącza.
  • REKLAMA
  • #4 3281639
    kuba2102
    Poziom 20  
    DriverMSG napisał:
    u mojego znajomego w Belgii było podobnie - znalazł on jednak program który wyszukuje wolne (otwarte) porty

witam... a mozna by wiedziec jaki to jest program bo mam podobny problem...
  • #6 3285540
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    DriverMSG napisał:
    Większość łącz na zachodzie (nie tylko w angli) ma zablokowane porty P2P....

Kto ci takich rzeczy naopowiadał ?Obecnie jestem w Anglii i testowałem 3 rodzaje łącz we wszystkich dostawałem zewnętrzne IP i wszystkie porty były do mojej dyspozycji.

:arrow:mahcin
    Z tego co udało mi się dowiedzieć od znajomego (tez używa BT i dla informacji kolegi DriverMSG nie ma zablokowanych portów) to BT daje teraz modem z wbudowanym routerem i musisz sprawdzić czy dasz rade odblokować w nim porty.
  • REKLAMA
  • #7 3285854
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Cytat:
    Kto ci takich rzeczy naopowiadał ?Obecnie jestem w Anglii i testowałem 3 rodzaje łącz we wszystkich dostawałem zewnętrzne IP i wszystkie porty były do mojej dyspozycji.

Nie pisałem że wszystkie łącza tylko że część z nich (większość na zachodzie)
    Nie mam też tendencji do proroctwa , a jedynie próbuje pomóc i opisałem przykład który może pomóc . (i dotyczyło to Emule)
    Po za tym to czy są one zablokowane czy nie można sprawdzić .

Podsumowanie tematu

✨ Problem braku High ID w programie eMule przy korzystaniu z łącza internetowego BT w Anglii może wynikać z blokady portów P2P przez dostawcę lub z konfiguracji routera/modemu. Użytkownik powinien sprawdzić, czy korzysta z routera lub serwera pośredniczącego oraz czy porty są odblokowane w zaporze sieciowej (firewall). Część łączy na zachodzie, w tym w Anglii, może mieć zablokowane porty P2P, co utrudnia uzyskanie High ID. Rozwiązaniem jest znalezienie wolnych, otwartych portów za pomocą specjalnych programów do skanowania portów i wpisanie ich w ustawienia eMule. Alternatywnie, warto skontaktować się z dostawcą internetu BT, który często dostarcza modem z wbudowanym routerem, gdzie należy samodzielnie odblokować porty. Testy wykazały, że w niektórych przypadkach BT przydziela zewnętrzne IP i porty są dostępne, jednak konieczna jest odpowiednia konfiguracja urządzenia sieciowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA