logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uda się naprawić ogrzewanie tylnej szyby bez jej wymiany?

AndrzejJakubowski 10 Gru 2020 10:36 726 3
REKLAMA
  • #1 19103464
    AndrzejJakubowski
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, kupiłem samochód, w którym nie działa ogrzewanie tylnej szyby. Myślałem, że to będzie coś typowego (bezpiecznik, styki) ale niestety jest trudniej... Napięcie dochodzi do tych bocznych „magistral” na szybie, od których zaczynają się nitki grzejne. Nawet na samym początku nitek tez jest napięcie ale dalej już nie. Tak jest na każdej nitce! Podejrzewam, że klapa stała jakiś czas jako cześć pod niebem i te nitki zwyczajnie skorodowały. Chcę to naprawić (wymianę szyby biorę pod uwagę w ostateczności). Chciałbym spróbować „namalować” te nitki od nowa przy pomocy strzykawki i igły oraz kleju do naprawiania przetartych nitek grzejnych. Mam tylko wątpliwość - czy taka nowa nitka nie będzie miała zbyt małej rezystancji??? Jeżeli ktoś robił podobne eksperymenty lub ma jakieś doświadczenia z tym tematem - z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)
  • REKLAMA
  • #2 19103513
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    Robota głupego kolego wymień szybe. Raz pracochłonne, dwa mierny efekt, trzy szyba lubi pęknać potem,cztery nie wygląda to wcale ładnie.
  • REKLAMA
  • #3 19103525
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6641
    Wymień szybę. Szkoda twojej pracy. Czasy udaję się naprawić jedna czy dwie nitki. Ale nie wszystkie.
  • #4 19103535
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    AndrzejJakubowski napisał:
    Jeżeli ktoś robił podobne eksperymenty lub ma jakieś doświadczenia z tym tematem - z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

Do przerw w ścieżkach grzejnych używałem tego:
    Link

Nie wiem ile tych ścieżek brakuje, ale jeżeli to są tylko małe przerwy to da się tym naprawić. Po wykonaniu ścieżki trzeba odczekać 1 dobę, bo póki klej nie zsieciuje to nie wykazuje cech przewodnictwa.
    Oczywiście całej ścieżki tym nie odtworzysz - ale to chyba oczywista, oczywistość.

Pozdrawiam!
REKLAMA