logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vag błąd 561-regulacja składu mieszanki. Proszę o pomoc!!!

Mevrick 01 Gru 2006 23:38 30750 13
REKLAMA
  • #1 3284808
    Mevrick
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich!!!
    Mam takie pytanie do kogoś kto sie dobrze zna na samochodach.
    Mianowicie, wyskakuje mi błąd w Vag-u 561-Regulacja składu mieszanki,kontrola dodawania mieszanki,lub przekroczona wartość adaptacjii.Problem dotyczy Golfa 3 1,8 benz jednopunkt.Czy wie ktoś może o co chodzi z tym błędem, i co jest jego przyczyną.Proszę o pomoc za, którą będę bardzo wdzięczny!!!Z góry dziękuję!!!
  • REKLAMA
  • #2 3287672
    andi21
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam

Masz instalację LPG
  • REKLAMA
  • #3 3287924
    amre
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Sprawdż czujniki .
  • #4 3287959
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    a autodata na to:
    Załączniki:
    • Vag błąd 561-regulacja składu mieszanki. Proszę o pomoc!!! fi.jpg (15.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3290239
    Mevrick
    Poziom 11  
    tak mamj instalację LPG 1,5 roku , a ten błąd wyskakuje na paliwie i gazie

Dodano po 5 [minuty]:

a można by było tą autodatę na polski bo, nic z tego jpg-a nie kumam to jakaś czarna magia dla mnie.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem!
  • REKLAMA
  • #6 3290369
    andi21
    Poziom 14  
    Mevrick napisał:
    tak mamj instalację LPG 1,5 roku , a ten błąd wyskakuje na paliwie i gazie

zrób reset ECU. Po ok. 2 dniach jazdy na tylko benzynie sprawdź błędy. Jeśli błąd nie wyskoczy to masz problem z emulacja sondy lambda przy pracy silnika na LPG. Dla tego wtrysku ma być zwarta do masy.
    Jeśli wystąpi błąd przy jeździe na benzynie sprawdź: sondę lambda, ciśnienie paliwa.

PS masz sterownik do LPG ?
  • REKLAMA
  • #7 3291015
    Mevrick
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Czy mógłby mi pan powiedzieć jak zrobić reset ECU, VAG-iem, czy jakoś inaczej,czy np. Reset Vag-iem to jest to samo co wykasowanie błędów?
    Sondę wymieniałem na inną ,używaną i nie było żadnych zmian.Mama takie małe pudełeczko pod maską od sondy lambda chyba.
    Wyskakuje mi błąd na gazie : zwarcie do masy sonda lambda, i regulacja składu mieszanki.
    a na benzynie tylko regulacja składu mieszanki-00561
    Pozdrawiam!
  • #8 3291164
    andi21
    Poziom 14  
    Reset ECU można zrobić Vag-iem (Kasowanie błędów nie resetuje ECU) albo przez zdjęcie klemy z akumulatora na ok 10 min

Na przewodzie do miksera masz śrubę czy silniczek krokowy?
  • #9 3291366
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    andi21 napisał:
    Reset ECU można zrobić Vag-iem (Kasowanie błędów nie resetuje ECU) albo przez zdjęcie klemy z akumulatora na ok 10 min

człowieku co ty za bzdury wypisujesz :?:
    jaki reset ECU,jakie zdjęcie klemy :!: :!: :!:

kolega goldwinger w załączniku podał co może być przyczyną takiego kodu błędu.
    ps.ręce opadają jak lamerzy biorą się za naprawy.
  • #10 3291418
    andi21
    Poziom 14  
    grzestv napisał:
    andi21 napisał:

człowieku co ty za bzdury wypisujesz :?:
    jaki reset ECU,jakie zdjęcie klemy :!: :!: :!:

kolega goldwinger w załączniku podał co może być przyczyną takiego kodu błędu.
    ps.ręce opadają jak lamerzy biorą się za naprawy.

żadnych bzdur !!!!!!!!!!! pisząc to nie masz zielonego pojęcia o tym ECU. (po odłączeniu akumulatora traci wszelkie adaptacje !!!!!!! czyli reset ).
    Mam taki system wtrysku i LPG w swoim autku wiec trochę wiedzy w tym temacie posiadam
    Widziałeś kiedykolwiek to ECU - chyba nie!!!. ALE OBRAŻAĆ INNYCH POTRAFISZ !!!!

Druga sprawa gościu ma LPG wiec na autodacie nie zawsze można polegać
  • #11 3291470
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    nie bulwersuj się kolego bo to szkodzi na nerwy,a dla mnie to i tak bzdury
    po za tym to VW a nie FIAT więc nic nie traci.

Cytat:
    Widziałeś kiedykolwiek to ECU - chyba nie

widziałem i to nie jedno,a mało tego to sporo takich sterowników naprawiałem.
    pozdrawiam
  • #12 3291476
    andi21
    Poziom 14  
    grzestv napisał:
    nie bulwersuj się kolego bo to szkodzi na nerwy,a dla mnie to i tak bzdury
    po za tym to VW a nie FIAT więc nic nie traci.

Cytat:
    Widziałeś kiedykolwiek to ECU - chyba nie

widziałem i to nie jedno,a mało tego to sporo takich sterowników naprawiałem.
    pozdrawiam

Fiat właśnie nie traci !!!
  • #13 3291640
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Wszelkie spory, kłótnie proszę na PW

- nie zaniżaj poziomu elektroda.pl

Kończymy na forum etap fejsiarzowania, a bierzemy się za rzetelną diagnostykę.
  • #14 3291701
    Mevrick
    Poziom 11  
    Panowie nie ma sensu sie kłucic.
    Mama na wężu śrubę i silniczek krokowy.
    czy mógłbyktoś napisać jak zrobić reset ECU VAG-iem.Dziękuje za zainteresowanie tematem i pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu 561 w systemie diagnostycznym VAG, oznaczającego regulację składu mieszanki i kontrolę dodawania mieszanki w samochodzie Volkswagen Golf 3 1.8 benzyna z instalacją LPG. Błąd pojawia się zarówno na paliwie benzynowym, jak i na gazie. Przyczyną mogą być problemy z sondą lambda, jej emulacją podczas pracy na LPG lub ciśnieniem paliwa. Wskazano, że sonda lambda powinna być zwarta do masy przy pracy na LPG, aby uniknąć błędów. Zalecane jest wykonanie resetu ECU, który można przeprowadzić za pomocą interfejsu VAG lub przez odłączenie akumulatora na około 10 minut, co powoduje utratę adaptacji sterownika. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat resetu ECU i jego wpływu na adaptacje. Autor posiada pod maską małe urządzenie do sondy lambda oraz elementy takie jak śruba i silniczek krokowy na przewodzie do miksera. Wskazano, że autodata może nie być w pełni adekwatna dla samochodów z instalacją LPG. Dyskusja zakończyła się prośbą o instrukcję resetu ECU za pomocą VAG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA