Wracam do tematu trafo nowe podstawiłem , i znalazłem jeszcze uszkodzoną diodę DL 61 -wymieniłem ale dalej nic tylko dioda sb mruga. Ogólnie to brak napięcia na JP80 w związku z czym tda 9811 nie dostaje zasilania i brak impulsów. Ciężko się robi po omacku nie mając papieru, może jakieś uwagi serdeczne dzięki ,pozdrawiam.
Jeżeli jest to chassis TX92 i dioda mruga( jednostajnie -powoli),to załączona jest blokoada,czasami tak się dzieje ,po uszkodzeniu trafa.Żeby to odblokować,trzeba dłużej przytrzymać przycisk nr programu na pilocie lub spróbować wej, w tryb serwisowy(niebieski przycisk na pilocie +włączyć wł. sieciowy)
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
W telewizorze Thomson 25DT641 uszkodzony został rezystor RL08, który według schematu dla chassis TX92F6C30160 ma wartość 6,8 kΩ lub 10 kΩ. Uszkodzenie trafopowielacza (trafo) jest bardzo prawdopodobne i zalecana jest jego wymiana. Jako zamiennik polecane są transformatory firmy HR, które są lepsze od oryginalnych, choć droższe. Po wymianie trafo i rezystora RL08 należy sprawdzić także inne elementy w obszarze trafopowielacza, np. diodę DL61, która również może być uszkodzona. W przypadku braku napięcia na złączu JP80 i braku impulsów z układu TDA9811, telewizor może przechodzić w tryb blokady, co objawia się miganiem diody SB. Odblokowanie możliwe jest przez dłuższe przytrzymanie przycisku programu na pilocie lub wejście w tryb serwisowy (niebieski przycisk na pilocie + włączenie zasilania). Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.