Najczesciej padaja:
*tl 494 on ma jeszcze jedno oznaczenie ale tl494 to jego zamienik
*2 tranzystorki male przy radioatorze po stronie pierwotnej
*diody o wygladzie tranzystorow po stronie wturnej
*diody impulsowe male szklane 1n4148
Posprawdzaj to a tego tl wsadz na podstawke wrazie czego.
Taki naprawiony zasilacz zawsze jest ryzykiem dla komputera!!!
Mógł się akurat właśnie spalić tylko wyłącznie bezpiecznik.
Kolejne załączenia zasilacza niewątpliwie skracają jego żywotność jeśli jego wartość jest tak dobrana by dobrze zabezpieczał zasilacz.
Dlatego jeżeli wewnątrz nic nie jest przysmalone to najpierw wymieniłbym bezpiecznik i obciążyłbym zasilacz żarówkami.
Wlasciwie jako elektronik powinem powiedziec tak ale praktycznie to nie zawsze jesli po sprawdzeniu bez wylutowania masz podejrzenie ze padla to tak ale jesli wskazuje ze jest dobra to na 98% jest sprawna.KONIECZNIE WYLUTUJ TE PRZY RADIOATORZE!!!!! One w plytce kłamia!!!!
Jesli bezpieczniek spalil ci sie delikatnie to poprostu go wymien ale jesli ladnie go rowaliło to masz zwarcie na tranzystorach po stronie pierwotnej na 99%!
Odradzal bym Ci wtedy naprawe jego.
Nic nie piszesz jaki to typ zasilacza. A ja właśnie wczoraj naprawiłem codeona 300x1. Po prostu przestał chodzić i okazało się,że spalony był jeden tranzystor kluczujący ale wymieniłem dwa bo dostałem zstępcze oraz jedną z podwójnych diód no i poszło.Właśnie na nim chodzi komputer.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
✨ Częste włączanie i wyłączanie zasilacza PC, zwłaszcza w odstępach około 45 minut, może prowadzić do uszkodzeń elementów elektronicznych. Najczęściej ulegają awarii: układ scalony TL494 (lub jego zamiennik), małe tranzystory przy radiatorze po stronie pierwotnej, diody impulsowe (w tym diody o wyglądzie tranzystorów po stronie wtórnej) oraz małe szklane diody 1N4148. Uszkodzeniu może ulec także bezpiecznik, który chroni zasilacz przed zwarciami. W przypadku przepalenia bezpiecznika należy sprawdzić, czy nie doszło do zwarcia na tranzystorach po stronie pierwotnej, co często oznacza poważniejszą awarię i ryzyko dalszych uszkodzeń. Diody 1N4148 można testować bez wylutowywania, ale tranzystory przy radiatorze należy koniecznie wylutować, gdyż pomiar na płytce może być mylący. W przypadku delikatnego przepalenia bezpiecznika jego wymiana i obciążenie zasilacza żarówkami może pomóc w dalszej diagnostyce. Przykładowo, w zasilaczu Codeon 300x1 uszkodzony był tranzystor kluczujący i jedna z podwójnych diod, które po wymianie przywróciły poprawne działanie. Naprawa zasilacza zawsze niesie ryzyko uszkodzenia komputera, dlatego należy zachować ostrożność. Wygenerowane przez model językowy.