logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy głowica magnetofonowa wymaga przedwzmacniacza przed wzmacniaczem?

val123 29 Lip 2003 22:29 1432 2
REKLAMA
  • #1 303633
    val123
    Poziom 2  
    zupełnei sie na tym nie znam, ale mam pytanie czy głowica magnetofonowa potrzebuje jakiegos przedwzmacniacza zanim poda sie sygnal na wlasciwy wzmacniacz i dalej na glosnik, czy mozna podlaczyc odrazu do glosnika- ale to chyba debilne stwierdzenie. gdzie taki przedwzmacniacz znalezc. prosze o pomoc :(

przeniesiony z audio[krzysiek]z racji poziomu tematu przypominam wszystkim o regulaminie
  • REKLAMA
  • #2 303934
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    glowica potrzebuje obowiazkowo przedwzmacniacza, sygnal z niej wychodzacy jest tak miniaturowy... jesli juz pominac jej funkcje nagrywajaca,wziac pod uwage tylko odtwarzanie-oprocz wzmocnienia sygnalu, potrzebna jest rowniez korekcja czestotliwosciowa w zaleznosci od np. uzytej tasmy. z wyjscia przedwzmacniacza sygnal jest albo wypuszczany na gniazdo(typ deck),albo steruje sie wzmacniaczem dostarczajacym dzwiek do glosnikow(czyli koncowka mocy wbudowana).
    tak mozna w najwiekszym skrocie odpowiedziec na to pytanie.
    co do mozliwosci znalezienia takowego... zalezy do czego ci to...
    jesli chcesz do "srubki dorobic samochod" to troche bez sensu,zalezy na jakim etapie wiedzy elektronicznej jestes. najprosciej wziac plytke z jakiegos rozbiorkowca i zaadaptowac,albo zbudowac cos prostego na wzor np. odtwarzacza samochodowego skald - caly tor od glowicy do koncowki mocy na 2.tranzystorach, lub uzyc prostego scalaka la3210, mozliwosci jest wiele, zalezy od twoich mozliwosci kasowych, stanu wiedzy itp. :)
  • #3 304151
    val123
    Poziom 2  
    chodzi o wzmachol do unitry 410s starego magnetofonu kasetowego segmentowego, mam wzmachol i wszyskto ale nie mam schematu, i sie po porostu zgubilem, chodzi o to ze mam sterowanie kieszenia i tam powiedzmy ze wszystko gra, kaseta sie kreci przewija itd, ale nie ma odtwarzena z wiadomych przyczyn, a tean scalak w jakiejsc aplikacji sciagne z datashetu czy nie bardzo ?
REKLAMA