logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączanie głowicy odczytującej/zapisującej i kasującej magnetofonu

Beltar 22 Gru 2022 15:52 1134 18
REKLAMA
  • #1 20347763
    Beltar
    Poziom 7  
    Cześć,
    posiadam stary magnetofon z radia Unitra ZRK RM-132 i chciałbym nauczyć się obsługi głowic, by magnetofon mógł znów działać. Sekcję napędową już podłączyłem (obecny stan na obrazku). Mechanizm działa, można odtwarzać, przewijać. Pasek napędowy musiałem zamówić nowy, niedługo będzie. Pozostaje właśnie kwestia tych głowic. Teorię jak to działa znalazłem tutaj:
    http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Audio/tape2.html
    Teraz tylko jak to podłączyć? Byłbym wdzięczny za jakiś prosty schemat, bym mógł zrozumieć praktycznie działanie tych głowic. Zgaduję, że nie wystarczy podpiąć tego szeregowo z głośnikiem i uruchomić kasetę. :b W załączniku schemat radia z zaznaczonymi elementami.
    Z góry dzięki za pomoc! :D

Podłączanie głowicy odczytującej/zapisującej i kasującej magnetofonuUNITRA ZRK...L edit.pdf (313.1 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20347791
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1988
    Beltar napisał:
    Zgaduję, że nie wystarczy podpiąć tego szeregowo z głośnikiem i uruchomić kasetę.

Na początek zajmij się głowicą odczytu. Do tego potrzebujesz przedwzmacniacza, np LA3161 STEREO TAPE HEAD PREAMPLIFIER USING LA3161.
    Są też scalaki z gotowym wyjściem do zasilenia głośnika, np. TDA1522
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20347796
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1573
    Potrzeba tu zastosować odpowiedni przedwzmacniacz i potem wzmacniacz mocy. Przykładem może być TA7668. Jest nawet jakiś gotowy moduł na Aliexpres.
  • #4 20348038
    Beltar
    Poziom 7  
    Z starego PCB radia udało mi się odzyskać UL1497, mogę go wykorzystać zgodnie z tym schematem aplikacyjnym: Podłączanie głowicy odczytującej/zapisującej i kasującej magnetofonu
    Rozumiem, że na wejście należy podpiąć wyjście z głowicy? Układ zasila transformator 5VA, 9V. Jak należy zasilić głowicę? Po co tak właściwie jest taki wzmacniacz?
    Załączniki:
    • UL1497_CEMI_elenota.pl.pdf (260.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20348108
    acctr
    Poziom 39  
    Sygnał z głowicy jest zbyt niski, żeby wysterować UL1497.
    Żeby cokolwiek usłyszeć musisz dodać przedwzmacniacz.
    Z polskich układów możesz wykorzystać UL1321. Możesz też zrobić przedwzmacniacz na tranzystorach, ale to nieco większe wyzwanie wymagające większej wiedzy i doświadczenia.
    Zależy też czy chcesz zrobić go z tego co posiadasz czy jesteś gotów zamówić coś ze sklepu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20348255
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9186
    Pomijam to, że sygnał bezpośrednio z głowicy uniwersalnej jest za niski do poprawnego wytarowania tego wzmacniacza mocy, to wymaga on (sygnał znaczy się) korekcji. Ponadto przedwzmacniacz musi być ze względu na dopasowanie wejścia do samej głowicy.
    Zamiast kombinować wpisz do szukajki Aliexpress hasło "przedwzmacniacz magnetofonowy" i wybierz to co Cię interesuje - znajdziesz tam nawet przedwzmacniacze z przełącznikiem zapis/odczyt i nawet generatorem podkładu niezbędnym dla uzyskania lepszej jakości.
  • #7 20348428
    Beltar
    Poziom 7  
    Cytat:
    Zamiast kombinować wpisz do szukajki Aliexpress hasło "przedwzmacniacz magnetofonowy" i wybierz to co Cię interesuje

Gdybym nie chciał kombinować, to mógłbym po prostu kupić sobie gotowy inny tani magnetofon, który zapewne działał by też lepiej. Ale nie o to mi w tym wszystkim chodzi. Chcę zrozumieć jak to wszystko działa i się czegoś nauczyć, więc będę kombinować. :P Zrobiłem już nawet projekt PCB na który później będę chciał przenieść gotowy układ. Planuję też inne bajery związane z tym magnetofonem, ale nie wszystko na raz.

Cytat:
    Zależy też czy chcesz zrobić go z tego co posiadasz czy jesteś gotów zamówić coś ze sklepu.

Nie ma dla mnie problemu by coś kupić. Poszperałem trochę i znalazłem coś takiego opartego o LM386: https://sklep.avt.pl/avt794.html
    Co sądzicie? jeżeli układ się nadaje, to mogę go wykorzystać. Jeżeli nie, to można dostosować. Proponuję ten układ ponieważ wydaje mi się, że jest on prostszy w obsłudze niż np. TDA1522, do tego powinien konsumować mniej energii, a chciałbym by finalnie była możliwość również zasilania bateryjnego. Ewentualnie może być TDA2822M, lub ostatecznie TDA2005.

Dodam jeszcze tylko, że planuję wykorzystać głośnik zamontowany z przodu obudowy 1W 8Ω. I tak jak pisałem wcześniej, zależy mi by się czegoś nauczyć i zrozumieć jak to działa. Więc pierwsza wersja układu nie musi być idealna. Może być prostszy, ale bardziej czytelny. :D

Cytat:
    Na początek zajmij się głowicą odczytu.

Jakie układy jeszcze będę potrzebować by głowica odczytu działała? Na razie nie muszę zajmować się dobieraniem konkretnych, po prostu poczytał bym już coś sobie w czasie gdy oganiam przedwzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #8 20348452
    acctr
    Poziom 39  
    Beltar napisał:
    LM386: https://sklep.avt.pl/avt794.html
    Co sądzicie? jeżeli układ się nadaje, to mogę go wykorzystać. Jeżeli nie, to można dostosować. Proponuję ten układ ponieważ wydaje mi się, że jest on prostszy w obsłudze niż np. TDA1522, do tego powinien konsumować mniej energii, a chciałbym by finalnie była możliwość również zasilania bateryjnego. Ewentualnie może być TDA2822M, lub ostatecznie TDA2005.

To są wzmacniacze mocy, nie przedwzmacniacze. Możesz je użyć w stopniu końcowym, za przedwzmacniaczem.
    Nie masz się co obawiać przedwzmacniacza, obecnie te układy są tanie jak barszcz, bo w magazynach leżakują a popyt się skończył na magnatofony. Wystarczy wpisać w google "tape head preamp IC" i dostaniesz w wynikach różne KA.., LA.., BA....
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20348464
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Beltar napisał:
    Chcę zrozumieć jak to wszystko działa i się czegoś nauczyć,
    To może słuchaj/czytaj innych? Mądrzejszych od siebie? Kombinować można ale z sensem, a nie na ślepo bez żadnej wiedzy coś podłączać.
    Wymyśliłeś sobie że chcesz zrobić magnetofon od początku sam? OK. To zacznij od podejrzenia jak to robią inni - schematów magnetofonów w sieci jest wystarczająco dużo.
  • #10 20348560
    Beltar
    Poziom 7  
    Cytat:
    To są wzmacniacze mocy, nie przedwzmacniacze.

To może TL072C, lub NE5532N? Oba są DIP8, a to dla mnie plus bo miejsce mam stosunkowo ograniczone. A jeżeli nie, to pozostanę przy twojej początkowej propozycji, czyli LA3161.
  • #11 20348617
    acctr
    Poziom 39  
    Beltar napisał:
    To może TL072C, lub NE5532N? Oba są DIP8,

Zgadza się, ale i tak będziesz musiał dodać kilka elementów pasywnych, żeby utworzyć wzmacniacz akustyczny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20348651
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    W magnetofonie ważne jest niskie napięcie szumów przedwzmacniacza - a to wymaga użycia układu scalonego, który jest do tego robiony, albo odpowiednich tranzystorów. Stopień wejściowy powinien mieć dopasowanie na najmniejsze szumy - to dopasowanie zależy od prądu tranzystora, ale typowe tranzystory niskoszumowe dobrze działają przy prądach znacznie mniejszych, niż pasujące do głowicy magnetofonu (choć może tu być istotne, jaka to głowica, jaką ma impedancję). Pooglądaj charakterystyki szumowe tranzystorów - szumy w zależności od prądu i impedancji źródła sygnału (jest wykres np. w nocie katalogowej BC169 na EleNota.PL; podobny jest dla BC317,BC320, dużo więcej dla MPSA18).

Przedwzmacniacz magnetofonu koryguje charakterystykę częstotliwościową - na forum jest schemat MK 125; o jego układzie jest książka Głuskiego i Próchnickiego.
  • #13 20348785
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3446
    _jta_ napisał:
    W magnetofonie ważne jest niskie napięcie szumów przedwzmacniacza MPSA18.
    Dkładnie tak.
    Ew. BC413 B/C.
    Dopiero LME49720 ma parametry zbliżone do tranzystorów.
    398216 Usunięty napisał:
    Wymyśliłeś sobie że chcesz zrobić magnetofon od początku sam? OK.
    To wymaga bardzo dużej wiedzy.
  • #14 20349145
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    To wymaga bardzo dużej wiedzy.
    Co usiłowałem przekazać Autorowi. Jak widać jednak jest on z tych zapaleńców co to nie znają się na niczym, ale i dzięki temu nie widzą żadnych przeszkód... albo... albo to najzwyklejszy troll usiłujący wywołać kolejną awanturkę.
    Beltar napisał:
    Zrobiłem już nawet projekt PCB na który później będę chciał przenieść gotowy układ.
    "Zrobiłem, projekt PCB" - zawsze mi się wydawało, żer projekt PCB to projekt zawierający elementy i połączenia ścieżkami - ewentualnie jakieś dodatkowe złącza., a nie rysunek kształtu płytki. Skoro dla Autora to kształt płytki jest najważniejszy, to trudno się dziwić że nie przyjmuje do wiadomości jakichś tam bezsensownych informacji merytorycznych.
    On wie najlepiej, że tu na Elektrodzie to są same buce, które nie dopuszczają do głosu innych spoza kliki torpedując i utrudniając im wszystko co się da.
    Prawda?
  • #15 20349431
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Kiedyś moim celem było zrobienie magnetofonu lepszego,niż produkował ZRK.
    Wydalem na "swój kaprys" dużo kasy
    Oczywiście mi się to nie udało.
    Udało mi się zrobić - ale wcale nie lepszy.

Ale to był motor do szukania wiedzy
  • REKLAMA
  • #16 20349508
    Beltar
    Poziom 7  
    CYRUS2 napisał:
    Ale to był motor do szukania wiedzy

Dokładnie tak, dziękuję. O to mi właśnie chodzi. Chcę po prostu nauczyć się jak to działa i spróbować zrobić coś swojego, a nie "wywołać kolejną awanturkę". Ja po prostu zadałem pytanie. :b Może mi się nie uda i wcale mnie to nie zdziwi. Ale przynajmniej dowiem się czegoś nowego.
    acctr napisał:
    Zgadza się, ale i tak będziesz musiał dodać kilka elementów pasywnych, żeby utworzyć wzmacniacz akustyczny.

Znalazłem to: https://youtu.be/UD-6JOY1BWo Teraz już wiem jak działa prosty przedwzmacniacz.
    _jta_ napisał:
    W magnetofonie ważne jest niskie napięcie szumów przedwzmacniacza - a to wymaga użycia układu scalonego, który jest do tego robiony, albo odpowiednich tranzystorów.

TL072C / LA3161 jest takim układem scalonym jak rozumiem? https://allegro.pl/oferta/magnetofon-mk-125-t-gluski-t-gluski-12997908833 O tę książkę chodzi?

Przyszedł pasek napędowy, ale mam złe wieści. Po nałożeniu go okazało się, że jedna zębatka się całkowicie rozkruszyła. Więc chyba po sprawie, bo nie wiem gdzie ja taką zębatkę znajdę.
  • #17 20349568
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Beltar napisał:
    Teraz już wiem jak działa prosty przedwzmacniacz.
    Ale tu (w magnetofonie) nie ma "prostego" przedwzmacniacza a wymagany jest wzmacniacz o odpowiednio ukształtowanej charakterystyce - na pewno nie liniowej.
    Czytaj proszę to co Ci się pisze uważniej.
    Beltar napisał:
    nie wiem gdzie ja taką zębatkę znajdę.
    Na Aledrogo szukaj - podobną są do dostanie. Tylko licz się z tym, ze nie każda będzie idealnie odwzorowana z oryginałem - może potrzebować "dopieszczenia".
    CYRUS2 napisał:
    Oczywiście mi się to nie udało.
    Bez bicia przyznam się, że jestem w trakcie (od roku mniej więcej) walki z takim samym tematem - różnica to inna mechanika i magnetofon kasetowy.
    Czy będzie lepszy od oryginału (fabrycznej Diory) - Nie sądzę. Przynajmniej na razie. Mimo pół wieku doświadczenia w elektronice zdaje sobie sprawę, że to wyzwanie może mnie przerosnąć, ale ponieważ taka konstrukcja "chodziła za mną" od prawie 45 lat i że traktuję ją jako rodzaj terapii manualnej - nie spodziewam się wodotrysków, a raczej (jeśłi już) po prostu kaseciaka w miarę poprawnie działającego.
  • #18 20349609
    CYRUS2
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    Czy będzie lepszy od oryginału (fabrycznej Diory) - Nie sądzę. Przynajmniej na razie.
    Ma szanse lepiej odtwarzać.
    Masz do dyspozycji MPSA 18 LME 49721 LME 49720 i LME49990.
    (kupilem takie i inne)
    Możesz mieć niskoszumne rezystory 1%.
    I do tego dorobić dobry wzmacniacz słuchawkowy (mam dwa).
    Od wzmacniacza słuchawkowego i słuchawek studyjnych. trzeba zacząć.
    (~900zl o wyważone cenowo słuchawki)
    Ps.zalecam półotwarte 250Ω. I oczywiście bez "blutu"
  • #19 20349636
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    CYRUS2 -> To by było za proste. Cała zabawa zaczyna się wtedy gdy samodzielnie się opracuje całość - oczywiście "na piechotę" :)
    Jak pisałem - traktuję ten projekt jako coś w rodzaju "zapchajdziury" - by nie myśleć za dużo, a zająć się czymś co absorbuje na tyle, by nie myśleć o problemach "przyziemnych" (w moim wypadku zdrowotnych).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stary magnetofon Unitra ZRK RM-132 i poszukuje informacji na temat podłączenia głowic odczytujących, zapisujących i kasujących. Wskazano, że do podłączenia głowicy odczytu potrzebny jest przedwzmacniacz, np. LA3161 lub UL1321, ponieważ sygnał z głowicy jest zbyt niski do bezpośredniego wysterowania wzmacniacza mocy, takiego jak TDA1522. Użytkownik planuje stworzyć własny układ, korzystając z dostępnych komponentów, i zadaje pytania dotyczące zasilania głowicy oraz charakterystyki wzmacniaczy. W dyskusji podkreślono znaczenie odpowiedniego dopasowania impedancji oraz niskiego poziomu szumów w przedwzmacniaczu. Użytkownik wyraża chęć nauki i eksperymentowania z elektroniką, mimo trudności związanych z naprawą magnetofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA