logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gen zegarkowy. Jak dobrać elementy, żeby zadziałało?

jasio_2006 03 Gru 2006 17:40 2520 13
REKLAMA
  • #1 3290282
    jasio_2006
    Poziom 11  
    witam mam maly problem, na forum czytalem o gen zegarkowym-potrzebuje taki element w moim projekcie na ukladach programowalych(wlasciwie to robie zegar czasu rzeczywistowego przy wykorzystaniu ukladu xilinxa 9536xl/9572xl) i pomyslalem ze fajnie by bylo zrobic to dobrze-tak zeby uzyskac stabilnosc w ukladzie jesli chodzi o odmierzanie czasu(o to chyba chodzi w przydapdku zegarka;p)w kazdym razie sklaniam sie ku opcji zrobienia gen zegarkowego 32,768kHz. i tu pojawia sie problem- przejrzalem forum w poszukiwaniu ciekawych rozwiazan, doboru elementow i dowiedzialem sie,ze wiekszosc ludzi ma problemy z wzbudzeniem takiego ukladu-moje pytanie-jak dobrac elementy,zeby miec pewnosc ze zadziala?? jesli nikt nie ma pomyslu to prosze chociaz o podpowiedz czy w ogole jest mozliwe zwiekszenie stabilnosci przy generowaniu impulsow przy uzyciu ukladu ne555;) z gory dzieki za pomoc:)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3290475
    jasio_2006
    Poziom 11  
    no wlasnie chodzi o uzycie dokladnie tego kwarcu zegarkowego przy budowie generatora,czyli ukladu ktory bedzie wzbudzal ten kwarc(trzeba dolozyc przynajmniej jeden inwerter ttl lub cmos i elementy rc)a mnie wlasnie interesuje dokladna konfiguracja takiego gen,juz sprawdzonego,zebym mogl go uzyc u siebie i miec pewnosc ze zadziala:)
  • REKLAMA
  • #4 3290499
    HMD
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    osobiscie nie spotkalem sie jeszcze aby poza kwarcem i dwoma kondensatorami trzeba bylo jeszcze cos podlaczac :) Tak samo jak to jest w procesorkach sa dwa piny we i wy oscylatora do nich podlacza sie kwarc i kondi, i sprawa zalatwiona :)

jesli masz schemacik to wrzuc go tutaj albo podaj linka do niego :)
  • #5 3290708
    jasio_2006
    Poziom 11  
    gdybym mial schemat i wiedzial,ze zbudowany na jego podstawie uklad bedzie dzialal,nie pytalbym:P w tym przypadku wiem na pewno ze jeden pin z takiego gen bedzie szedl na wejscie gck1 ukladu programowalnego,w programie bede realizowal podzial czestotliwosci:) ale dalej tkwie w tym samym punkcie,to ja potrzebuje konkretnego schematu takiego ukladu,sprawdzonego dodam po raz ktorys;p. wiec bylbym wdzieczny za jakis konkret:)
  • #6 3290822
    HMD
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    no to spoko, ze budujesz uklad w opoarciu o jakas kostke nie majac noty katalogowej i podstawowych aplikacji w jakich ten uklad pracuje no ale co tam :)
    Na elektrodzie gdzies widzialem taki prosty generatorek zbudowany wlasnie na jakiejs bramce do ktorego wpinalo sie jakis kwarc i generowal taka czestotliwosc tak wiec poszukaj bo teraz nie mam pojecia gdzie to bylo :|
    Tylko uwazam ze to jest troche nie tak aby budowac jakis generatorek, ktory nie bedize tak stabilny i nie da taka czestotliwosc jak owy kwarc, i stosowac go w ukladach czasowych :P
    No ale coz jeszcze nie znam sie na elektronice :)
  • #7 3291723
    jasio_2006
    Poziom 11  
    dzieki za zaangazowanie,ja tez dopiero sie ucze:) z kartami katalogowymi to ja sie juz zapoznalem,ale tam nie ma konkretow,sa podane pewne konfiguracje tego kwarcu,ale zeby taki kwarc sie wzbudzal potrzebuje on kilku dodatkowych elementow i obawiam sie ze w tym przypadku jak to napisales podlaczenie samych "kondi" nie zalatwi sprawy:) pozdrawiam;]
  • REKLAMA
  • #9 3292285
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    A nie prościej zatsowac generator kwarcowy ? :D Taki element z 4 nogami :D
  • #10 3293406
    foxad2000
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    masz gotowy generator termostatyzowany Dallasa DS32kHz w obudowie DIP lub SO lub BGA, stabilne łatwe aplikacji, uzywałem w budowie generatorów wzorcowych i generatorów w miernikach częstotliwości, rewelacja. Jeśli bardzo Ci zależy na stabilności to polecam ten układ, nie bedzie to może rozwiązanie najtańsze,ale podejrzewam że cięzko będzie uzyskać coś stabilniejszego lub zbudować coś takiego.

pozdrawiam
  • #11 3294144
    jasio_2006
    Poziom 11  
    foxad2000 dzieki za pomysl,ale to chyba za droga inwestyzja,zreszta wieksza frajde bede mial jak sam zloze cos co bedzie dzialac;p
    Rozwiazanie Oj mi sie podoba:) tylko w karcie katalogowej nie ma nic o przyporzadkowaniu odpowiednich pinow dzielnikom czestotliwosci;/ prosze jescze o podpowiedz w tej kwestii:) co do zamyslu projektu to przydalyby sie tez inne czestotliwosci niz 1Hz- mianiowicie chce wykorzystac czestotliwosc powiedzmy 128Hz do multipleksowego wyswietlania "czasu" na wyswietlaczach siedmiosegmentowych- a czestotliwosc 1Hz usyskam poprzez zrealizowanie ukladu dzielnika czestotliwosci w programie:) a i jescze jedno-Oj- czy jesli dysponuje napieciem 5V,to przy podanej konfiguracji twoj uklad bedzie dzialal;> dzieki za pomoc:)
  • #12 3294479
    foxad2000
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam

na wyjściu układu DS32kHz otrzymuje sie jedynie stabilny sygnał 32768Hz, dalej mozesz z tym zrobić co chcesz, dzięki dalszym dzielnikom uzyskasz zarówno 1 Hz jak i 128 Hz zależnie od stopnia podziału.

pozdrawiam

Marek
  • #13 3294520
    jasio_2006
    Poziom 11  
    nie watpie,ze tak jest:) ale to inwestycja rzedu 20 kilku zlotych,a po co mam tyle wydawac jak wystarczy troszke glebiej zajac sie tematem i mozna zbudowac cos "tanszego" pytanie czy dzialajacego;p
  • #14 18356985
    Józef T
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Schemat jest OK.
    Zmieniłem tylko rezystory:
    R1-1M
    R2-1K5
    R3- 3K3
    R4-1K
    0raz kondensatory: C1 i C2 po 220 pF
    Próbowałem kwarce 32.768 kHz oraz 77.5 kHz pozytywnie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru elementów do generatora zegarkowego o częstotliwości 32,768 kHz, wykorzystywanego w projektach z układami programowalnymi Xilinx 9536XL/9572XL jako stabilnego źródła sygnału zegarowego. Podkreślono, że podstawowym elementem jest kwarc zegarkowy 32,768 kHz wraz z dwoma kondensatorami, jednak autor poszukuje sprawdzonego schematu generatora z dodatkowymi elementami (np. inwerter TTL/CMOS, rezystory, kondensatory RC) zapewniającymi pewne wzbudzenie i stabilność oscylacji. Wskazano na popularne rozwiązania oparte na układzie CD4060 oraz na gotowe, termostatyzowane generatory kwarcowe Dallas DS32kHz, które oferują stabilny sygnał wyjściowy 32,768 Hz i mogą być użyte do dalszego dzielenia częstotliwości na 1 Hz lub 128 Hz w programie. Podano przykładowe wartości rezystorów i kondensatorów dla poprawnego wzbudzenia kwarcu: rezystory R1=1MΩ, R2=1,5kΩ, R3=3,3kΩ, R4=1kΩ oraz kondensatory C1 i C2 po 220 pF. Dyskusja podkreśla, że sam kwarc i kondensatory mogą nie wystarczyć do stabilnego wzbudzenia, a odpowiedni dobór elementów i schematu jest kluczowy dla uzyskania stabilnego generatora zegarkowego w układzie cyfrowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA