logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć kilka plików PDF w jeden w Acrobat Reader 5?

hutnik 30 Lip 2003 08:31 4168 10
REKLAMA
  • #1 303987
    hutnik
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Mam zamiar zeskanować parę schematów i artykułów problem mam w tym że po zeskanowaniu zapisuję plik jako pdf i jest o.k z tym że każdy zeskanowany schemat jest w osobnym pliku pdf a ja chciałbym żeby kilka schematów było w jednym pliku pdf wtedy można sobie rolką myszki przesuwać kilka schematów tak n.p. jest z kilkoma rocznikami Praktycznego Elektronika każdy numer jest zapisany w osobnym pliku .
    Proszę o pomoc co należy zrobić , używam programu Acrobat Reader 5 oczywiście do przęglądania schematów zapisanych w tej formie.
  • REKLAMA
  • #2 304010
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A program do skanowania nie ma takiej funkcji? Jeśli nie to pozostaje obróbka albo w Adobe Acrobat (nie Reader) albo np w pdfTeX`u.
  • #3 304069
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Zrobisz to funkcją Insert Page w Adobe.
  • REKLAMA
  • #4 304071
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Mozesz uzyc programu ABBYY FineReader wprawdzie sluzy on do rozpoznawania tekstu ale rownie dobrze mozesz nim zrobic PDF'a ;) Wybierasz z menu skanowanie, skanujesz tyle stron ile potrzebujesz, zaznaczasz je jako grafike i zapisujesz jako PDF wybierajac przy tym wspolczynnik kompresji i masz "pietrowego" PDF'a :D Jezeli maja znalezc sie tam tez duze bloki tekstu to mozesz uzyc narzedzia do rozpoznawania tekstu i zapisac tekst jako wektory - ostateczny plik bedzie mial nieco mniejszy rozmiar :)
  • #5 305448
    hutnik
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Klops totalny dalej nic z tego niewiem a programy gdzie szukac ??????????????????????????????
  • #6 305766
    jan iwaniuk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Program ABBYY Fine Reader w wersji testowej sciagniesz ze strony www.abbyy.com. Jak dobrze sie postarasz to na necie znajdziesz do niego odkodowanie i masz wersje bez ograniczen.
  • REKLAMA
  • #7 305792
    Gorgoroth
    Ocena: 61
    W acrobat 5.0 z menu file wybierasz "open as pdf" pierwsza strone ktora chcesz wpakowac do pdf'a jak sie otworzy to zas dajesz "open as pdf" i zaznaczasz wszystkie pozostale strony po nacisnieciu OK pojawi sie okienko i bedziesz mial wybor otworzyc kazdy plik jako osobny albo dolaczyc do istniejacego wiec wybierasz dolazcenie (chyba jest to "append to curent document") i to tyle :idea:
  • #8 305793
    Gorgoroth
    Ocena: 61
    W acrobat 5.0 z menu file wybierasz "open as pdf" pierwsza strone ktora chcesz wpakowac do pdf'a jak sie otworzy to zas dajesz "open as pdf" i zaznaczasz wszystkie pozostale strony po nacisnieciu OK pojawi sie okienko i bedziesz mial wybor otworzyc kazdy plik jako osobny albo dolaczyc do istniejacego wiec wybierasz dolazcenie (chyba jest to "append to curent document") i to tyle :idea:
  • REKLAMA
  • #9 305950
    tzok
    Ocena: 6463
    Możesz też posłużyć się Ghost Scriptem, ale to wymaga umiejętności tworzenia dla niego skryptów. Kiedyś mi się to udało, ale trzeba było skonwertować PDF do PS, potem poskładać to w jedno i znowu wyeksportować do PDF - wszystko Ghost Scriptem.
  • #10 306898
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Jest taki program JAWS PDF CREATOR (na stronie http://www1.jawspdf.com jest do pobrania wersja ewaluacyjna), który tworzy pdf-y poprzez polecenie DRUKUJ DO PDF z dowolnej aplikacji pod Windowsem. Przyznaje ze jeszcze go nie próbowałem, ale może to jest to czego szukasz. Uwaga - plik "waży" ponad 9 MB
  • #11 308875
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Ja, po testach kilku różnych programów wybrałem jednak Adobe Acrobat 5, ma kilka możliwości. Między innymi instaluje wirtualną drukarkę która drukuje niemal każdy dokument do *.pdf. Prócz tego w Wordzie, Excelu, Power Paincie Office'a wrzuca dodatkowe ikonki, które konwertują dokumenty do pedeefów.

Gdzie szukać :?:
    Hmm, ja znalazłem na Kazaa, dla modemu to trochę droga impreza - ciągnęło mi się ok. 5 godz. - ponad 90 MB.
    Jeszcze jedno, program jest płatny i dość drogi na nasze kieszenie, aaaale są na to sposoby - wiadomo jakie :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce połączyć kilka zeskanowanych plików PDF w jeden dokument, aby wygodniej przeglądać schematy i artykuły. Acrobat Reader 5 nie posiada funkcji łączenia plików PDF, natomiast Adobe Acrobat (pełna wersja) oferuje opcję "Insert Page" oraz możliwość otwierania wielu plików PDF i dołączania ich do istniejącego dokumentu poprzez funkcję "append to current document". Alternatywnie można użyć programów takich jak ABBYY FineReader, który pozwala na skanowanie wielu stron i zapisanie ich jako jeden wielostronicowy plik PDF, lub narzędzi typu GhostScript, które umożliwiają łączenie plików PDF za pomocą skryptów, choć wymaga to zaawansowanej obsługi. Wspomniano także o programie JAWS PDF CREATOR, który tworzy pliki PDF przez wirtualną drukarkę, umożliwiając konwersję z dowolnej aplikacji Windows. Adobe Acrobat 5 instaluje również wirtualną drukarkę PDF i integruje się z pakietem Office, co ułatwia tworzenie i łączenie dokumentów PDF. Programy te są jednak płatne, a ich zdobycie może wymagać poszukiwań w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA