logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić termometr analogowy o zakresie od 80°C do 150°C?

MlodyAmator 04 Gru 2006 21:54 4206 12
  • #1 3295274
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.

Mam mały problem. Jako że mam malucha, a i lubie dać czasem po garach [na zabezpieczonym terenie ;) ] mam problem z przegrzewaniem się silnika.

Więc pomyślałem nad zrobieniem sobie termometra który wskazywałby mi temperature oleju z tąd ten zakres [najlepiej żeby był od 50°C do 150°C wtedy podziałke bym zrobił sobie łatwo ;) ], chodzi mi o wskaźnik wychyłowy [woltomierz?] i czujnik. Nie musi być bardzo dokładny wystarczy ok. ±5°C. Ale żeby był prosty w wykonaniu i niezawodny. Kupno firmowego nie wchodzi w gre ze względu na koszty, a i wole zrobić coś sam ;) . Myślałem nad LM35, ale on ma przy 50°C na wyjściu 0,5V, a przy 150°C - 1,5V. Mógłbym sobie wyprowadzić 0,5V z dzielnika i stabilizatora i wtedy zakres jaki bym miał to 1V, ale wskaźnik chce mieć przy prędkościomierzu więc będzie kawałek przewodu na którym będzie spadek napięcia, a i woltomierz z zakresem 1V nie wiem czy dostane. Dlatego myślałem żeby napięcie zwiększyć 10 razy i przy 150°C będę miał 10V i analogicznie 100°C - 5V, 50° - 0V. Tylko nie wiem czy jest to możliwe i jak to zrobić.

Mógłby mi ktoś powiedzieć jak to wykonać? A może zna ktoś innny, leprzy sposób?

Pozdrawiam,
    Piotrek.
  • #2 3297790
    kilork
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Może wzmacniacz operacyjny np. ua741 jako wzmacniacz błędu
    mostka zrównoważonego z termistorem w jednej gałęzi.
    Łatwo poźniej tak dobrać parametry mostka i wzmacniacza,
    że proste wskaźniki wychyłowe np. od wskaźnika wysterowania wzmacniaczy wskażą orientacyjną temperaturę.
    Rozwiązanie proste, tanie i wystarczjąco dokładne.
  • #3 3298856
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Witam.

Układ ua741 odpada na starcie, bo potrzebuje zasilania symetrycznego ±15V. Pozatym prosiłbym o łopatologiczne wyłumaczenie, bo takie fachowe terminy są dla mnie amatora nie zrozumiałe. Najlepiej jakieś gotowe schematy ideowe ;) , fajnie by było gdyby jeszcze był opis.
    Za pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
    Piotrek.
  • #5 3300237
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Witam.

Z całym szacunkiem, ale pierwsze co zrobilem to właśnie zobaczyłem note katalogową i niestety nie znalazłem niczego co by mi odpowiadało, a może nie potrafie. Pozatym jeśli bym znalazł tam to, co mnie interesuje to bym nie pisał na forum :? .
    Więc mam prośbe: jesli jest tam to, co mnie interesuje, to mógłbyś podać konkretnie w którym miejscu? A może trzeba coś przerobić? Jeśli tak to też bym prosił o przykład. Jestem amatorem w pełnym znaczeniu tego słowa i prosiłbym o "poprowadzenie mnie za rączke".
    Najleprzym wyjściem by było takie ustrojstwo: przy wejściu 0,5V na wyjściu bym miał 5V a przy 1V na wejściu, miałbym 10V na wyjściu... Chodzi o to żeby to było liniowe wzmocnienie.
    Co ważne, ma to działać w maluchu, więc napięcie zasilania to MAX 12V [czasami dochodzi do 14.4V, ale myśle żeby zasilać to ze stabilizatora 7812]. Dziękuję.

Pozdrawiam,
    Piotrek.
  • #6 3302448
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Nie no, moja wypowiedź nie była na zasadzie "jest klawisz szukaj i se radź sam" :D. Napisałem tak, bo myślałem że znajdziesz zastosowanie. LM35 jest czujnikiem temperatury, który na wyjściu ma proporcjonalne napięcie do temperatury - prawie - tzn: temp 23°C to 230mV (10.0mV/°C). W aplikacji są podane przykladowe zastosowania - z punktem na skali, z linijką świetlną i wskaźnikiem wychyłowym. W Elektronice Dla Wszystkich jest cały artykuł. Jutro postaram się zeskanować ten artykul.

P.S. Ten czujnik pracuje w zakresie napięć 4 - 30V
  • #9 3315082
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    UA741 jest wzmacniaczem operacyjnym pierwszej generacji i ma dużo wad. Lepiej zastosować LM358, który nie wymaga sztucznej masy. Żeby mierzyć temperaturę 150°C, potrzebny jest odpowiedni LM35. Ten tani o nazwie LM35D nie pochodzi długo, więc czeka cię ciągła zmiana czujnika albo duży wydatek na ten najlepszy LM35.
  • #10 3320496
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Witam.

tengu analfabetą nie jestem i czytać potrafię! Wiem, że pracuje w takich napięciach, że w samochodzie się sprawdzi i jak się zachowuje [10mV/°C], więc dlatego podsunąłem właśnie jego jako propozycje! I te przykładowe zastosowania widziałem. Ale mi chodzi o konkretne rozwiązanie, bo niestety sam nie potrafię tego dostosować do moich potrzeb o których pisałem wcześniej!
    [Przepraszam za ton wypowiedzi, ale mam wrażenie, że ktoś robi ze mnie kretyna! A to że nie potrafię stworzyć czegoś sam, chyba nie oznacza, że jestem niekumaty! Gdybym sam to zrobił, to bym pisał posta w DIY, a nie tu.]

kilork ua741 mówiłem, że odpada. Wiem jak zrobić sztuczną mase, ale to już przekonbinowanie według mnie. A i typowe napięcie to właśnie ±15V, więc przy mniejszym może pracować niestabilnie o ile w ogóle będzie.

Dar.El o czujnik LM35 to się nie martw, katalogowo ma wytrzymać ciągłe 150°C a ja mam mierzyć do max 140°C, więc z tym problemu nie będzie. Tylko nie wiem jak wykorzystać ten wzmacniacz LM358. Więc jeśli wiesz, to mógłbyś zrobić dla mnie schemat? A i opis by się przydał, może bym się czegoś nauczył ;)

Właśnie sprawdziłem notę LM135 i widzę, że nikt nie jest w stanie dostosować dla moich potrzeb LM35, więc sam zastosuje LM135 [zakres temp. od -60°C do 150°C] aplikacja dość prosta i choć potrzebuje kalibracji do poprawnego pomiaru, która jest dość prosta, to przy zastosowaniu woltomierza z zakresem do 5V będę miał pełen zakres pomiarowy, a przy zastosowaniu kabla telefonicznego 0,5mm Cu nie powinienem mieć zbyt dużych błędów przy napięciach rzędu 3-5V.

Pozdrawiam,
    Piotrek.
  • Pomocny post
    #11 3323724
    tengu
    Poziom 21  
    To złe masz wrażenie... Nie wyśmiewam Ciebie ani nic w tym stylu i dziwię się dlaczego mnie atakujesz takimi wypowiedziami... Nic to. Dorzucam to co "zeskanowałem" EDW. Napisz jeszcze jaki rodzaj wskaźnika Ciebie interesuje - wychyłowy czy diodowy. Ten czujnik można wpakować w metalową rurkę i zalać np. silikonem.

P.S. Fakt, nie zauważyłem że napisałeś na początku o LM35 - moja wina.
    Załączniki:
    • Jak zrobić termometr analogowy o zakresie od 80°C do 150°C? DSC00122.jpg (194.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić termometr analogowy o zakresie od 80°C do 150°C? DSC00121.jpg (199.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3323778
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Witam.

Przepraszam tengu ale odniosłem inne wrażenie, z resztą nie ważne.
    Zdecydowałem się użyć układu LM135, ale ten artykuł o LM35 się napewno przyda kiedyś indziej, więc dziękuję bardzo.

Pozdrawiam,
    Piotrek.
  • #13 3323902
    tengu
    Poziom 21  
    No problemo ;)

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest wykonanie analogowego termometru o zakresie od 50°C do 150°C do pomiaru temperatury oleju w samochodzie (Fiat 126p). Autor poszukuje prostego, niezawodnego rozwiązania z wskaźnikiem wychyłowym, preferując samodzielną budowę zamiast zakupu gotowego urządzenia. Proponowano użycie czujnika temperatury LM35, który generuje napięcie proporcjonalne do temperatury (10 mV/°C), jednak wymaga wzmocnienia sygnału, aby uzyskać odpowiedni zakres napięcia (np. 0,5 V przy 50°C do 1,5 V przy 150°C). Dyskutowano o zastosowaniu wzmacniacza operacyjnego, np. ua741, jednak ze względu na potrzebę zasilania symetrycznego ±15 V i komplikacje z "sztuczną masą", lepszą alternatywą jest LM358, który działa z pojedynczym zasilaniem 12 V. Autor potrzebuje liniowego wzmocnienia sygnału, np. 10-krotnego, aby uzyskać napięcie do 10 V przy 150°C, co ułatwi odczyt na wskaźniku analogowym. Wskazano również, że LM35D może mieć ograniczoną trwałość w wysokich temperaturach, dlatego rozważono użycie LM135. Podkreślono, że LM35 pracuje w zakresie napięć 4-30 V i jest stosowany w podobnych aplikacjach. Zaproponowano także wykorzystanie mostka z termistorem i wzmacniacza operacyjnego jako alternatywę. Autor otrzymał materiały i schematy z Elektroniki Dla Wszystkich oraz linki do dokumentacji. Ostatecznie zdecydował się na układ LM135, uznając go za bardziej odpowiedni do swoich potrzeb.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA