Witam.
Mam mały problem. Jako że mam malucha, a i lubie dać czasem po garach [na zabezpieczonym terenie
] mam problem z przegrzewaniem się silnika.
Więc pomyślałem nad zrobieniem sobie termometra który wskazywałby mi temperature oleju z tąd ten zakres [najlepiej żeby był od 50°C do 150°C wtedy podziałke bym zrobił sobie łatwo
], chodzi mi o wskaźnik wychyłowy [woltomierz?] i czujnik. Nie musi być bardzo dokładny wystarczy ok. ±5°C. Ale żeby był prosty w wykonaniu i niezawodny. Kupno firmowego nie wchodzi w gre ze względu na koszty, a i wole zrobić coś sam
. Myślałem nad LM35, ale on ma przy 50°C na wyjściu 0,5V, a przy 150°C - 1,5V. Mógłbym sobie wyprowadzić 0,5V z dzielnika i stabilizatora i wtedy zakres jaki bym miał to 1V, ale wskaźnik chce mieć przy prędkościomierzu więc będzie kawałek przewodu na którym będzie spadek napięcia, a i woltomierz z zakresem 1V nie wiem czy dostane. Dlatego myślałem żeby napięcie zwiększyć 10 razy i przy 150°C będę miał 10V i analogicznie 100°C - 5V, 50° - 0V. Tylko nie wiem czy jest to możliwe i jak to zrobić.
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak to wykonać? A może zna ktoś innny, leprzy sposób?
Pozdrawiam,
Piotrek.
Mam mały problem. Jako że mam malucha, a i lubie dać czasem po garach [na zabezpieczonym terenie
Więc pomyślałem nad zrobieniem sobie termometra który wskazywałby mi temperature oleju z tąd ten zakres [najlepiej żeby był od 50°C do 150°C wtedy podziałke bym zrobił sobie łatwo
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak to wykonać? A może zna ktoś innny, leprzy sposób?
Pozdrawiam,
Piotrek.