logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować zegary digital 6-cyl w Omedze 2.0 4-cyl?

samul2 05 Lip 2007 19:20 5375 12
  • #1 4052769
    samul2
    Poziom 10  
    Potrzebuję konkretnych wskazówek do zamontowania w Omedze 2,0 4-cyl zegarów digital 6-cyl w miejsce standardowych.
  • #2 4054579
    zajcew.siergiej
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sama deska to nie wszystko. Musisz mieć czujniki. Ja miałem digitala a za czujnik mi tyle powiedzieli, że mi się odechciało. Dobre jest jak masz auto, z którego jest digital to wszystko sobie przełożysz.
  • #3 4055925
    samul2
    Poziom 10  
    O czujniku przebytej drogi to wiem.Najbardziej interesuje mnie czy jest możliwość przystosować obrotomierz 6-cyl do silnika 4-cyl.Chcę kupić digital i słyszałem że można to jakoś przełączyć.Nie wiem czy to prawda a jeśli tak to jak to zrobić?Reszta to pryszcz.
  • #4 4643028
    bmw 550
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam. DA SIE DOBRAC WLASCIWE OBROTY---niezbedna bedzie dokladka ukladu....postaram sie to zrobic jednak nie wczesniej jak KONIEC STYCZNIA Wlasnie zakladam DIGITALA do OMEGI A 2.6 L (deska pochodzi tez z OMEGI A.....sa 2 typy w omegach jedna z kontrolka*check engine*w pasku kontrolek----taka mam .(2 typ to z ta kontrolka na wyswietlaczu--tu jest zabawy) {OPISUJE AKTUALNIE STARA DECHE -zlacza} MAM PROBLEM w DIGITALU z opisem bialego zlacza (13+13pinow---wychodzi do kostki instalacyjnej 18 przewodow----JESLI KTOS POSIADA OPIS TEGO ZLACZA I ZECHCE PODZIELIC SIE TA INFORMACJA BEDE WDZIECZNY i ruszymy temat ( TU LICZYMY NA POSIADACZY OPLA SENATORA ,OMEGI A >>>>)CO DO OPLA KADETA---to wrzucam konkretny adres strony ...NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU...:D
    Załączniki:
    • zlacze DIGITALA KADET TO CO TRZEBA WIEDZIEC...txt (2.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4647161
    samul2
    Poziom 10  
    Trzymam kciuki
    Załączniki:
    • lcd.pdf (1.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4647166
    samul2
    Poziom 10  
    Daj znać o efektach bo ja uśpiłem temat ale chętnie bym do niego wrócił.
  • #7 4647435
    bmw 550
    Poziom 12  
    Wlasnie skonczylem roboty przy liczniku (ZRYLEM SOBIE SYLWESTRA :cry:) ale przygotowalem deche ... dziala ! (powiem TAK O KANT D rozbic wszystkie opisy ktore chodza po necie ze to tylko sprawa paru kabelkow ---TO PISZA LAICY !!!!!) (brak kontrolki ladowania ---(jest miernik VOLTOW ale nie kontrolka w normalnym sensie do polaczenia z analogu trzeba bylo zrobic .... smarowanie analog ma czujnik (wyzwalanie zwarciem z masa ) trzeba dorobic..(wskaznik cisnienia tak pod warunkiem ze mamy czujnik od digitala...(pozniej pokusze sie o jego dostawienie ...) TO TAK NA POCZATEK ....(* moja* OMEGA TO 2.6L i decha z omegi) (bede mial 2-ga z normalnym silnikiem 4 garowym...to kombinacja sie zacznie z obrotami...(WIELKI DZIEKS ZA OPIS 24 pinu PANU HACZYKOWI ...)SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU ---Milszego niz moj--poczatek.
  • #8 4650141
    samul2
    Poziom 10  
    Właśnie mnie chodzi tylko o te obroty reszta to nie problem.
  • #9 4650975
    bmw 550
    Poziom 12  
    RESZTA TO NIE PROBLEM?????! _ to mozesz sie zdziwic...(a KUPILES WSZYSTKIE CZUJNIKI ?)_ i jak sobie poradzisz ze wskazaniami ilosci paliwa---przygotuj sie na to ja juz to przeszedlem...
  • #10 4654031
    samul2
    Poziom 10  
    Jak wymyślisz coś z obrotami to się pochwal z resztą już sobie poradzę.Impulsator drogi i resztę będę miał.Problem tylko w tym,że chcę to zaaplikować do 4-cyl a digital jest od 6-cyl
  • #11 4822963
    kadett
    Poziom 2  
    ja podłączyłem digitala z senatora w kadecie i i faktycznie jedyny problem robi sie z obrotami i prędkoscia ale to nie problem dla was bo macie omegi zakładacie wszystko do kupy tylko należy pamiętac o wyprowadzeniu dwóch kabli do złącza dianostycznego jedziecie do pierwszego aso opla gościu bierze techa-1 programuje licznik na cztery cyl. i gotowe a jeszcze jedno nalezy tez w zależnosci od skrzyni biegów ustawic tryb licznika automat lub manual.w trybie manual gasna literki PRND123 a jezeli nie ustawicie trybu do waszaj skrzyni beda złe odczyty predkosci.
    co do czujników potrzebny bedzie czujnik ciśnienia oleju z podwójnym wyjciem na lampke i wskaznik a czujniki do cheka można oszukac złaczajac odpowiednie piny do masy
  • #12 4862076
    samul2
    Poziom 10  
    O i to jest konkretna podpowiedż.
  • #13 5548981
    Nalgaith
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Możecie mi mniej więcej powiedzieć ile kosztuje takie przełożenie licznika? Dostałem za free takiego digital i chciałbym go wymienić narazie nie znalazłem specjalisty który by to zrobił. Jak narazie usłyszałem "to się nie da"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omawiano możliwość montażu cyfrowych zegarów (digital) z silnika 6-cylindrowego w Omedze 2.0 4-cylindrowej. Kluczowym problemem jest dostosowanie obrotomierza do innej liczby cylindrów, co wymaga modyfikacji układu elektrycznego i odpowiedniego przeprogramowania licznika. Konieczne jest także posiadanie właściwych czujników, zwłaszcza czujnika ciśnienia oleju z podwójnym wyjściem oraz impulsatora drogi. Wskazano, że sam montaż deski rozdzielczej to za mało – potrzebne są dodatkowe przeróbki i adaptacje, w tym dopasowanie sygnałów do złącza instalacyjnego (np. 13+13 pinów). W przypadku podłączenia licznika digital z Opla Senatora do Kadetta, problemem są obroty i prędkość, które można rozwiązać poprzez wyprowadzenie kabli do złącza diagnostycznego i programowanie licznika w ASO Opla na odpowiednią liczbę cylindrów oraz tryb skrzyni biegów (manual/automat). Dodatkowo, kontrolki takie jak ładowania czy smarowania wymagają osobnych przeróbek. Koszt i dostępność specjalistów do takiej przeróbki są problematyczne, a niektórzy twierdzą, że jest to trudne do wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA