logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM 760ed/760e - CD-ROM niewidoczny w BIOS, problem z bootowaniem

bzyku997 05 Gru 2006 18:49 1637 11
REKLAMA
  • #1 3298180
    bzyku997
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Posiadam dwa lapki IBM 760ed i 760e, niedawno kupiłem do nich cdromy. Problem objawia się tak, że nie widać żadnego z nich w biosie. Jak zapewniał sprzedawca te cd-ki są nowe, nie używane i do tego modelu. Dodam jeszcze, że gdy cdrom jest wpięty to pojawia się problem z dyskiem twardym i komputer żąda źródła botowania. Stacja fdd 1.44 jak i 2.88 które posiadam pracują poprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 3299920
    _DooM
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam!
    Prawdopodobnie masz konflikt wynikajacy z ustawienia obu urzadzen jako master lub slave zobacz moze w tym modelu cdromu jest z tylu mikroprzelacznik do ustawienia trybu pracy, jesli niema to pozostaje przestawienie zworki na dysku.
    pzdr.
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • #3 3300153
    bzyku997
    Poziom 14  
    Zworka na dysku nie daje rady - błąd 174, a na cdromie nie widać żadnego przełącznika. Bez dysku twardego też bios nie widzi cdromu, a wydaje mi sie że powinien. Dodam jeszcze, że nie mam oryginalnej kasetki dysku twardego, tylko przylutowaną na stałe tasiemke.

Dodano po 4 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że cdrom to model CDR-S100C, a hd IBM Travelstar DJSA-205 o pojemności 5gb.
  • Pomocny post
    #4 3300223
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    CD romu Bios nie zobaczy, dopóki nie jest wpięty HDD (wiem, bo też mam 760ED). Dysk musi mieć nieobsadzone zworki MASTER/SLAVE - wiem, bo kupiłem przelotkę od innego IBM, gdzie były obsadzone te piny i musiałem poprzecinać ścieżki na przelotce, bo dysk był niewidoczny. Myślę, że problemem jest tu nieoryginalna przelotka dysku, może coś w niej jest niepodłączone, albo podłączone za dużo.

Pozdrawiam
  • #5 3305942
    bzyku997
    Poziom 14  
    06 Gru 2006 16:38
    Jes to możliwe, jednak połączyłem dysk według opisu znalezionego na tym forum. Zworki w dysku nie są nigdzie podpięte, możliwe że trzeba zewrzeć któreś piny na samej płycie lapka, ale nie mam o tym pojęcia.
    Pisanie postu pod postem !
    Należy używać przycisku < ZMIEŃ >.
    Scaliłem dwa posty.
    TONI_2003
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Od spodu cdromka są jakieś piny oznaczone jako 671, 672, 673.
    Może to są zworki wyboru pracy master, lub slave.
    Jednak nie są w żaden sposób ze sobą zwarte.
    Może ktoś podejrzy to miejsce czy nie ma tam zainstalowanych zworek? Zaznaczyłem to miejsce na zdjęciu.
    IBM 760ed/760e - CD-ROM niewidoczny w BIOS, problem z bootowaniem
  • #6 3306368
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    W napędach Quanta jedyny sposób zmiany Master/Slave to przeflashowanie firmware... nie wiem jaki Ty masz napęd.
    Czy te laptopy w ogóle obsługiwały CD-ROM w UltraBay?
    Objaw typowy dla konfliktu urządzeń IDE.
  • #7 3306568
    bzyku997
    Poziom 14  
    To jest napęd HITACHI CDR-S100C X20. Jak popatrzyłem w serwisówke to sie okazało, że te lapki miały CD X8. Więc może problem jest w Biosie. Tylko chyba bez bateri się nie da zrobić update biosu :cry:
  • REKLAMA
  • #8 3306881
    tzok
    Nie chodzi mi o update biosu komputera lecz napędu... poszukaj dokumentacji tego napędu i zobacz jak się zmienia tryb pracy Ms/Sl/CS. Jeśli przez flashowanie to i tak musisz znaleźć komputer, który go "zobaczy".
  • REKLAMA
  • #9 3307182
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Ja mam napęd CDx20 i chodzi. Co prawda mam BIOS z 99 roku ściągnięty ze strony Lenovo...
    Myślę jednak, że problem leży w przejściówce dysku. Proponuję poszukać na Allegro. Jeżeli nie zadziała, to może będzie trzeba, jak w moim przypadku odciąć w niej piny od zworek konfiguracyjnych. Domyślam się, że w tym modelu dysk i cdrom chodzą w trybie CABLE SELECT (CS).
  • #10 3307220
    bzyku997
    Poziom 14  
    Tasiemke podłączyłem według opisu ze strony: http://www.stud.uni-hannover.de/~przemy/pin_assigments.html , oraz porównywałem z tym co już jest na forum. Nie mam pojęcia co może być źle, wszystkie sygnały zgodnie z opisem. Twardziel pracuje poprawnie, fdd też. Może ktoś miałby na tyle cierpliwości żeby przedzwonić oryginalną przelotke:D
  • Pomocny post
    #11 3307963
    tzok
    FDD nie ma nic do HDD ani do CD, korzysta z innego zestawu sygnałów.
  • #12 3311499
    bzyku997
    Poziom 14  
    Myślę, że z tym lapkiem nic już nie zrobie :cry: Sprubuje jeszcze zdobyć oryginalną kieszeń do hdd. Jak nie da rady odpuszczam temat.
    Z ostatniej chwili: po dwóch tygodniach boju z IBM760 + CD :idea:
    Pin 31 HDID HDDID na płycie lapka musi być zwarty z masą! Bios już widzi cdka :D
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W laptopach IBM 760ed i 760e pojawił się problem z wykrywaniem napędów CD-ROM w BIOS-ie oraz z bootowaniem przy podłączonym CD-ROM-ie. Napędy CD-ROM, w tym model Hitachi CDR-S100C X20, nie są widoczne w BIOS-ie, a podłączenie ich powoduje problemy z dyskiem twardym IBM Travelstar DJSA-205 5GB. Dysk twardy ma przylutowaną na stałe tasiemkę zamiast oryginalnej przelotki, co może powodować konflikt sygnałów IDE. W laptopach tych napędy CD-ROM prawdopodobnie działają w trybie CABLE SELECT (CS), a dysk i napęd muszą mieć odpowiednio ustawione zworki MASTER/SLAVE lub być skonfigurowane przez firmware napędu. W napędach Quanta zmiana trybu pracy wymaga flashowania firmware. Problem rozwiązało zwarcie pinu 31 (HDID/HDDID) na płycie głównej laptopa do masy, co umożliwiło BIOS-owi wykrycie napędu CD-ROM. Stacje dyskietek (FDD) działają poprawnie, ponieważ korzystają z innego zestawu sygnałów. Wskazane jest użycie oryginalnej przelotki dysku twardego lub modyfikacja istniejącej, aby uniknąć konfliktów sygnałowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA