logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALTUS 140 - przy większej mocy charczy głośnik wysoko-tonowy.

nauta 07 Gru 2006 03:53 2162 7
REKLAMA
  • #1 3303688
    nauta
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z kolumną altus 140. Przy większej mocy charczy głośnik wysokotonowy. Podłączałem inne wysokotonowe - to samo (czyli nie wina zepsutego głośnika), zmieniałem kanały - też to samo (czyli nie wina wzmacniacza). Średni i bas grają bez zarzutu, charczy tylko wysokotonowy. W czym może byc problem..?[/b]
  • REKLAMA
  • #2 3303691
    the-lukas
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    1 prawdopodobnie kondensator poszedł! najlepiej wymienic!
    2 ale przyczyna mowe tez byc niedokrecony magnes przy tubie i te pierdzenia to moga bys swisty powietrza(tak miałem u siebie
    3 zsuneło ci sie uzwojenie z cewki i cewka do wymiany bez problemu mozna ja kupic http://www.dexon.pl/sklep/index.php?d=katalog&k_id=83

jesli poszedł wysokotonowy to moze pora zastanowic sie nad zmiana wysokotonowca na kopułke?
  • REKLAMA
  • #3 3305017
    nauta
    Poziom 2  
    Wymienię chyba zwrotnicę, kosztuje ok. 30 zł więc szkoda bawić się w detektywa - bo myślę że coś ze zwrotnicą nie tak. Na pewno nic z głośnikiem - podłączałem 2 wysokotone dobre - wszystkie charczą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3306774
    the-lukas
    Poziom 17  
    za sam kondensator dasz duzo mniej niz za cala zwrotnice (pewnie nie oryginalna) ktora zepsujesz brzmienie altusow.
  • #5 3310283
    nauta
    Poziom 2  
    Zgadza sie, jeszcze jak mi sie uda zdiagnozowac ze to kondensator (bez miernika), wymienie i bedzie grało - to fajnie;-)
  • #6 3310672
    the-lukas
    Poziom 17  
    mozesz zrobic zworke omijajaca konda i zobaczyc czy gra lepiej niz z kondensatorem tylko uwazaj z głosnoscia sopran bedzie smigał całym swoim pasmem i mozesz go zjarac.
  • REKLAMA
  • #7 3314587
    sl1210
    Poziom 12  
    Hej u mnie w Alusach sopran wydawal takie w sumie charki z powodu tego ze nie byl tylko dobrze w obudowie przykrecony, ale w Twojej sytuacji to napewno chodzi o zwrotke. Sprawdz mimo wszystko czy w obudowie wszystko twardo sie trzyma. Pozdro.
  • #8 3314659
    viper165
    Poziom 11  
    Moim zdaniem padł ci kondensator na zwrotniach. Istnieje jeszcze jedna możliwość tuba od głośnika wysoko-tonowego jest zbyt mocno przykręcona lecz wątpie lub też coś się stało na zwrotnicach oprócz kondensatorów. Wyjmij zwrotnice i popatrz dobrze.:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem z głośnikiem wysokotonowym w kolumnie ALTUS 140 objawia się charczeniem przy większej mocy. Wymiana samego głośnika wysokotonowego nie rozwiązała problemu, co wskazuje na uszkodzenie zwrotnicy. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzony kondensator w zwrotnicy, który warto wymienić, gdyż jest to tańsza i skuteczna naprawa. Możliwe jest również przesunięcie uzwojenia cewki lub niedokręcony magnes przy tubie głośnika, co może powodować szumy powietrza. Zaleca się dokładne sprawdzenie zwrotnicy, a także stabilność montażu tuby wysokotonowej w obudowie. Test z pominięciem kondensatora (zworką) może pomóc w diagnozie, jednak należy uważać na ryzyko uszkodzenia głośnika przy wysokiej głośności. Wymiana całej zwrotnicy jest opcją, ale może wpłynąć negatywnie na charakterystykę brzmienia kolumn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA