logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjaśnienie układów programowalnych i ich zastosowania w elektronice

Batmanmen 08 Gru 2006 20:22 2345 4
  • #1 3309835
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Czy ktos moglby mi wytlumaczyc co to sa te uklady programowalne? Co nimi mozna robic? czy to jest jakas alternatywa dla uC czy calkiem co innego?
  • Pomocny post
    #2 3310146
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Układy realizujące funkcje logiczne. Mają matrycę iloczynów i sum (OR, AND). Można je programować i realizować układy kombinacyjne.
    Mam w zeszycie z projektowania urządzeń cyfrowych opis PAL, FPLA. Jak chcesz podeślę skany. Mam też fragment skryptu dotyczący logiki programowalnej autorstwa Politechniki Śląskiej. Napisz na PW.
  • #3 3310587
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    No chyba troszke "uprosciles" zagadnienie :).

Uklady programowalne to cos duzo wiecej niz kupa bramek.

Zacznij czytac od tego : http://pl.wikipedia.org/wiki/Field_Programmable_Gate_Array

Wystarczy na googlu zadac temat a otrzymasz 20 kilo odpowiedzi.

Elektroda rowniez zawiera w tej chwili juz calkiem niezle repozytorium wiedzy na ten temat. Wystarczy poczytac troche.

Pozdrawiam, yego
  • #4 3319054
    griva
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    ryborz napisał:
    Mam w zeszycie z projektowania urządzeń cyfrowych opis PAL, FPLA.

Przeciez tego juz NIE produkuja!!!!
  • #5 3326202
    tony_tg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc,

Nie no bez przesady, produkuja te wszystkie gale i inne ile wlezie ale znalezc software co bedzie dzialal na XP albo nowej Viscie to dopiero wyzwanie :) Zreszta wogole znalezc jakikolwiek software to sztuka :) Zwlaszcza ludzie projektujacy PCB uwielbiaja je bo jakos tak przypominaja im uklady seri TTL tyle ze wszystko w jednej obudowie :)
    Ale tak serio to dalej sa uzywane i to do nowych projektow. Coraz trudniej dostac je to fakt, ale te uklady sa teraz za doslownie grosze wiec ludzie potrzebujacy malo logiki na plycie nawet nie popatrza na nic innego bo porownanie PLD za 10 centow z FPGA za 2 dolce(malutki oj malutki) w masowej produkcji nie za bardzo wypada dla FPGA. Zreszta one sa uzywane do malutkich rzeczy w sensie logiki ale tam gdzie sie to oplaca. Kazdy liczy forke wydawana...

A co to jest uklad programowalny? Hmm, kiedys myslalem, ze to PAL/GAL i takie tam. Potem byly CPLD a potem FPGA, ostatnio rozmawialem z kolesiem z Lattica i pokazywal mi roadmap ukladow z seri ECP2 majacych po 800 mnoznikow sprzetowych i pare mega bitow pamieci wewnatrz wiec boje sie za kazdym razem jak ide spac bo kto to wie co to bedzie uklad programowalny jutro i co on bedzie mogl ;)
    Tylko jedno mnie uspokaja, w koncu jestesmy panami sytuacji i to od nas zalezy co ten uklad bedzie robil :)

Pozdrawiam,
    tony_tg
REKLAMA