logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o poradę w wyborze głośników do estradówek.

qwerty166 09 Gru 2006 13:21 1769 13
REKLAMA
  • #1 3311718
    qwerty166
    Poziom 2  
    Witam wszystkich !!!
    Czytam od dłuższego czasu forum elektrody i myślę że podobnie jak wszyscy potrzebujący pomocy tak i ja otrzymam potrzebne wsparcie
    Ale do rzeczy.

Plan jest następujący:

Zbudowanie czterech kolumn estradowych , dwu lub trzydrożnych na początek. Subbasy będą później.
    Niestety nie wiem jakie zastosować przetworniki.
    Wymagania jakie postawiłem to

- głośnik niskotonowy 15"
    - dreiwer 1 lub 2 calowy
    - moc min 300 w
    - impedancja 8 ohma - koniecznie !!!
    - duża skuteczność

Tylko proszę nie mówcie mi że tak robią tylko w Erze:D

Firma przetworników jest mi obojetna. Jednak może coś nie z eminense bo mi się troszkę przejadły.

I teraz najważniejsze czyli kwota którą dysponuję.
    Otóż na każdą kolumnę przewiduję 1000 zł . Nie liczę tutaj obudów i innych pierdół. Czyli równe 4000 zł za cztery niskotonowce i cztery dreiwery. Mam nadzieję że wystarczy. Wszystkim życzliwym z góry dziękuję.

Zapomniałem do czego to ma służyć. Ma to być napęd dla zespołu weselnego. Trzy wokale, sax, git.elektr., reszta z automatu (keyboard)
  • REKLAMA
  • #2 3312190
    dyskoteka89
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Hej
    Ja bym inaczej to załątwił, kupiłbym 2 szt 12 NDL 76 B&C, neodym, 400W, 100 dB... a do niego DE 250,
    ceny:
    12 cali to 625 zł/szt, driver to 405 zł/szt.
    Basiki wykanałbym na 15 NDL 76 , tez neodymek, koszt takiego głosnika to 706 zł/szt...
    razem to ok 3500 zł...
    i masz sprzęcior marzenie....
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 3312404
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    żeby mieć porządne kolumny wystarczy ok 500zł na allegro widziałem nówki głośniki 45cm średnica i kosztował ok 200zł nie radzę składac kolumny za taką kasę albo kupić sobie za 4 kawałki możesz kupic orginalne i zkąd masz tyle kasy na takie pierdoły ja przeznaczam ok 400zł na dwie kolumny i mi daja zajebiście
  • #4 3312484
    ata.music
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jarek92 napisał:
    żeby mieć porządne kolumny wystarczy ok 500zł na allegro widziałem nówki głośniki 45cm średnica i kosztował ok 200zł nie radzę składac kolumny za taką kasę albo kupić sobie za 4 kawałki możesz kupic orginalne i zkąd masz tyle kasy na takie bzdety ja przeznaczam ok 400zł na dwie kolumny i mi daja zajebiście

Eeeeeeeeeee za 500 zł to nic ciekawego nie zbudujesz. Chłop chce sprzęd profesjonalny a nie dibejsi, pierdejsi czy inne srejsi. Z g.... bata nie ukręcisz.
  • #6 3314804
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Cytat:
    żeby mieć porządne kolumny wystarczy ok 500zł na allegro widziałem nówki głośniki 45cm średnica i kosztował ok 200zł nie radzę składac kolumny za taką kasę albo kupić sobie za 4 kawałki możesz kupic orginalne i zkąd masz tyle kasy na takie bzdety ja przeznaczam ok 400zł na dwie kolumny i mi daja w wyrafinowany sposób

:D:D:D:D

jesli to nie "wyrafinowana" reklama sprzedawcow tego badziewia z allegro, to gratuluje gustu :D
  • #7 3314884
    łysy32
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    popieram wypowiedź SzokalML
    Ja też rozglądamsie za nagłośnieniem i niestety cena idzie w parze z jakościa
    Te wynalazki z allegro za 400-600 zł komplet zdecydowanie odradzam a jak juz zdecydujesz się sam budować i pokombinujesz z materiałem na paczki np.z demontowanej szafy to w podobnej cenie zrobisz kolumny napewno lepsze od tych wynalazków(sam to przerabiałem)Poszukaj po elektrodzie konstrukcj sprawdzonych-znajdziesz coś dla siebie
  • REKLAMA
  • #8 3316094
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    1000zł to duzo i malo :D z driverem 2" raczej nie zmiscisz sie w tej kwocie bo za sam driver trzeba minimum 600zł wiec 1"

Jako basowy mozesz urzyc b&c 15HPL76 albo sm115/n beymy driver polecam z beymy z serii cp 380 bo bedzie mozna spokojnie uciac przy 1,5kilo
  • #9 3316770
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3806098
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    mam pyt po co ci takie estradówki co robisz drugiego sanrajsa jak Dj Kriss w kołobrzegu
  • #11 3806325
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    z kwotą 4000 to bym się wybierał do sklepu po kolumny jakieś używane JBL albo coś z tej pułki
  • REKLAMA
  • #12 3806394
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    jarek92 napisał:
    mam pyt po co ci takie estradówki co robisz drugiego sanrajsa jak Dj Kriss w kołobrzegu

Ta jak i poprzednia twoja wypowiedź dają mi do zrozumienia, że są na świecie jednak ludzie, którzy podtrzymuja allegrowiczów sprzedających kicz i nagłaśniających wielkie "imprezy". A tak na serio to jeśli masz się dalej wypowiadać w ten sposób to lepiej zachowaj swoje spostrzeżenia dla siebie
    Pozdrawiam

P.S. Do autora - w tej cenie lepiej by chyba było zakupić zestaw 2 satelity + 2 subbasy, konkretnej firmy, przejżyj oferty takich firm jak LDM, Hand Box, Box, może jakieś PEAVEY'e tańsze bądź używane. Jeżeli w gre wchodzi taka kwota to chyba nie warto sie bawić w kolumny "DIY"
  • #13 3806411
    Novum1
    Poziom 11  
    Polecam LDM PDP-815 i po jakims czasie zakup dolow np TP-118 i masz super zestaw :)
  • #14 3806652
    michał74
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    jeżeli chodzi o pdp 815 to chyba nie ma sensu raczej 612 z driverem 1745
    ja mam takie zrobili mi na zamówienie .jeżeli gracie po wesółkach to dobrze by było podeprzeć voc.12"
    co do suba to koncepcji jest dużo i też podcierać d..... szkłem nie ma sensu.może na początek jedną szt na omedze bardzo ładnie pracuje
    słyszałem to u Janka Głowackiego w Łomiankach.sam mam sigme którą zrobiłem niedawno i podjade do niego porównać czy jest jakaś duża różnica w soundzie mój jest BR a tamten jakaś hybryda pomiędzy BR/tuba

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników do budowy czterech estradowych kolumn dwudrożnych lub trójdrożnych o mocy minimum 300 W, impedancji 8 Ω i dużej skuteczności, z budżetem około 1000 zł na kolumnę (łącznie 4000 zł na 4 zestawy głośnikowe). Uczestnicy sugerują różne rozwiązania, zwracając uwagę na konieczność inwestycji w jakościowe przetworniki, gdyż tanie głośniki z Allegro nie spełnią wymagań profesjonalnego nagłośnienia. Proponowane są głośniki niskotonowe 15" neodymowe oraz driver’y 1" lub 2", z podkreśleniem, że driver 2" może przekroczyć budżet. Wskazywane marki i modele to m.in. B&C (12 NDL 76, 15 NDL 76, 15HPL76), Beyma (seria CP 380, SM115/N), Eighteen Sound (15W500), a także gotowe zestawy LDM PDP-815 z subwooferami TP-118. Zalecane jest rozważenie zakupu używanych kolumn renomowanych firm (np. JBL, Peavey) lub gotowych zestawów satelitarno-subbasowych. Podkreślono, że jakość nagłośnienia idzie w parze z ceną, a samodzielne budowanie wymaga znajomości sprawdzonych konstrukcji i odpowiednich materiałów. Przydatne źródła to m.in. silversound.info oraz polaudio.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA