logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prosty dzwonek do drzwi – materiały i instrukcja wykonania DIY

Konrad_91 10 Gru 2006 11:56 8606 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak zrobić najprostszy dzwonek do drzwi z tanich, łatwo dostępnych elementów?

Najprościej zrobisz go na przetworniku piezo z generatorem (buzzerze) albo na układzie UM66 [#3315136] Zwykły głośnik dynamiczny nie nadaje się podłączony wprost, bo ma za małą impedancję; jeśli chcesz go użyć, potrzebujesz wzmacniacza albo transformatora impedancji [#3346099][#3344812] Do wersji z melodią można zastosować UM66 oraz prosty wzmacniacz na BA527 lub BA526, z potencjometrem do regulacji głośności i kilkoma kondensatorami [#3349844] Jeśli zależy ci tylko na prostocie i cenie, wystarczy sama blaszka piezo, np. z pozytywki, zegarka lub gotowy buzzer piezo — najlepiej większy, bo daje wyraźniejszy dźwięk [#3346099][#3347916][#3374698] Gotowe zabawkowe moduły z piezo też mogą zagrać, ale nie podmieniaj w nich piezo na zwykły głośnik dynamiczny bez dodatkowego wzmacniacza [#3345596][#3345741]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 3314961
    Konrad_91
    Poziom 12  
    Witam jak pisze nie w tym dziale to przepraszam.
    Piszę z pytaniem jak i z czego można stworzyć najprostszy dzwonek do dzwi? Z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 3315136
    SQ9MTI
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Witam!
    Jest wiele wyjść w tym temacie ale podam ci 2 najtańsze:

-> Pierwsze to przetwornik piezo z generatorem inaczej buzzer i dioda LED migająca połączone w szereg.

-> Drugie rowiązanie to układzik na UM66
    Jak zrobić prosty dzwonek do drzwi – materiały i instrukcja wykonania DIY

Układ ten ma w sobie zapisaną fabrycznie 1 melodyjkę, na allegro jest kilka wersji, a możliwych jest 99.

Inni forumowicze zaproponują ci inne rozwiązania, ale moje są proste i skuteczne.

Pozdrawiam Shady 89_tychy
  • REKLAMA
  • #3 3317607
    Konrad_91
    Poziom 12  
    czekam na kolejne propozycje a ten sposób wypróbuje jutro.Czytałem coś że można tranzystor mocy dać ale takiego nie posiadam.

Dodano po 1 [minuty]:

aha a ten schemat co mi narysowałeś to jest tam tylko głośnik zwykły?
  • #4 3317780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3319308
    Konrad_91
    Poziom 12  
    Próbowałem i nie udało się :( moze coś żle zrobiłem to nie wiem czy mam przetwornik bo dałem zwykły głośnik:(
  • #6 3342072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3344356
    Konrad_91
    Poziom 12  
    Mówicie że to jest w zegarku? no to może rozbiorę jakiś zegarek z głośniczkiem może coś da oby bo jak fajny daje ten tranzystor dziwęk to może wstawię go do dzwi :D
  • #8 3344812
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3345006
    Konrad_91
    Poziom 12  
    wzmacniacz? ja za bardzo się w tym nie znam
    Jak można trochę wskazówek to byłbym wdzięczny
  • #11 3345596
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    Ja kupiłem na tzw.tandecie zabawkę samochodzik na baterię oróżnych przełańczanych sygnałach taką tanią militarkę wstawiłem większy głośniczek (8 om 1w) mam 8 melodii przerażliwych No oczywiście budowa zasilacza.
  • #12 3345647
    Konrad_91
    Poziom 12  
    To chyba będzie lepiej poszukać tego głośnika od zegarka a może być od pozytywki?
  • #13 3345741
    karel21
    Poziom 28  
    Nie podłańczaj głośnika dynamicznego do zabawki dostosowanej do piezo ni da rady.Ja się nastawiłem z góry na taki zakup,chodziło mi oto żeby oderwaćrodzinkę np. od TV.Te zabawki są po prostu tanie ,ja kupiłem z u szkodzonym silnikiem.

Dodano po 14 [minuty]:

Zauważylem duże zniekształcenia ,ńie podłańczaj głośnika dynamicznego w miejsce piezo.

Dodano po 32 [sekundy]:

Zauważylem duże zniekształcenia ,ńie podłańczaj głośnika dynamicznego w miejsce piezo.
  • REKLAMA
  • #14 3346099
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 3346214
    Konrad_91
    Poziom 12  
    Ale czy będzie się opłącało montować do dzwi? jutro kupie pozytywke i zobaczę jak to będzie chodziło.:) i oby to mi wyszło
  • #16 3347694
    karel21
    Poziom 28  
    Mam większy przedpokój i sygnał jest dość słyszalny,ieczorem nawet przerażliwy, ale dobrałem zabawkę na głośniczek dynamiczny, zasilaną paluszkami 4,5V.W razie czego można dobudować jednotranzystorowy wzm.
  • #17 3347916
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4237
    Jak ta pozytywka ma być tylko dla blaszki piezo, to sama blaszka kosztuje około złotówki, i możesz znaleźć lepszą.
    Jak ci zależy na tym, żeby było dobrze słychać, a nie na ładnym dźwięku, to nieco większy buzzer z generatorem,
    najlepiej na niezbyt małe napięcie zasilania (np. na 12V, choćbyś miał to zasilać z 4.5V - lepiej działają).
    Tylko takich większych, np. o średnicy 5cm, nie polecałbym osobom wrażliwym, bo są dość głośne. ;)
  • #18 3348302
    Konrad_91
    Poziom 12  
    chciałbym aby był ładny dzwięk i dużo nie kosztowało a elektronicznego sklepu nie mam blisko:(
  • #20 3349415
    Konrad_91
    Poziom 12  
    no chyba mi się oplaca kupić kita niż samemu robić nie wiem jak wy ale ja chyba niestety się tego nie podejme bo myślałem że sam sobie złoże bez kita a tu kicha jeszcze za mało wiem:( żeby podejmować się takich żeczy.Myślałem że to jest taka łatwa sprawa a ty wydaje się że nie.
  • #21 3349844
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Możesz zrobić na tym UM66 (tylko nie wiem, z jaką melodią uda się kupić), i jakimś BA527 (lub BA526,
    który tańszy) - podłączasz potencjometr do ustawienia głośności, kilka kondensatorów, i już będzie grać.
  • #22 3349944
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Zamiast kombinować z układzikiem i głośniczkiem piezo. Kup sobie kartkę pocztową z pozytywką, melodię sobie wybierzesz i głośniczek gotowy. Ewentualnie kup w zabawkowym jakiś telefon - zabawkę - koszt ok 5 zł i masz tam wybór różnych dźwięków.

Pozdrawiam.
    Jarek
  • #23 3363544
    Konrad_91
    Poziom 12  
    Zrobiłem tak jak podałeś na rysunku"Shady 89_tychy" z buzzerem ale coś to nie chce grac a brzęczyka mam
  • #25 3363841
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Polecam 2 układy z ksiązki:
    24 proste układy elektroniczne dla domu :)
    Jest tam dzwonek typu ,,słowik" i dzwonek gdzie sam możesz ,,zrobić" melodyjkę, jesli będzie chciał postaram się przerysować schemat :P
  • #26 3366381
    Konrad_91
    Poziom 12  
    __Jta_ kupiłem za jakieś 4 zł chyba "QC PASSED 12V DC" tak pisze na odwrocie buzzera

Cinek_as interesuje mnie takie coś z chęcią coś pokombinuje a do domu się przyda przyjemny dzwoneczek i rodzice się ucieszą przy okazji
  • #28 3374425
    Konrad_91
    Poziom 12  
    a da się jakoś tego generatora pozbyć?:)a dlaczego ten generator psuje cała zabawe?
  • #29 3374698
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Da się go pozbyć, ale samą blaszkę, która w nim jest, kupisz za 50gr, i możesz poszukać lepszej;
    a buzzera możesz użyć do czego innego, więc szkoda go niszczyć po to, by wykorzystać blaszkę.
  • #30 3385048
    Konrad_91
    Poziom 12  
    to chyba bede czekał z tydzień za nim pojade po blaszke to.Powiedz w co mam się zaopatrzyć bo ja nie mam blisko elektronika

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania prostego dzwonka do drzwi metodą DIY, z wykorzystaniem podstawowych komponentów elektronicznych. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przetwornika piezoelektrycznego (buzzer bez generatora) oraz układu UM66, który zawiera wbudowaną melodię. Przetwornik piezo jest preferowany zamiast zwykłego głośnika dynamicznego ze względu na odpowiednią impedancję i prostotę podłączenia. W przypadku głośnika dynamicznego konieczne jest zastosowanie wzmacniacza, np. z jednym tranzystorem, aby uzyskać odpowiednią głośność. Wzmacniacze i schematy są dostępne w internecie, jednak ich budowa wymaga podstawowej wiedzy elektronicznej. Alternatywnie można wykorzystać gotowe zabawki z wbudowanymi melodyjkami i głośnikami, które po modyfikacji mogą służyć jako dzwonek. Wskazano, że buzzery z generatorem (np. oznaczone "QC PASSED 12V DC") nie nadają się do melodyjek, gdyż generują stały dźwięk. Zaleca się zakup buzzera bez generatora lub samej blaszki piezoelektrycznej, którą można znaleźć w zegarkach lub pozytywkach. Układ UM66 wymaga dołączenia tranzystora NPN lub wzmacniacza przy użyciu głośnika dynamicznego ze względu na większe zapotrzebowanie na prąd. W dyskusji pojawiły się również porady dotyczące źródeł zakupu elementów, np. sklepy internetowe z buzzerami i sygnalizatorami dźwiękowymi. Podsumowując, najprostszy dzwonek można wykonać z buzzera piezo bez generatora lub z układu UM66 i odpowiedniego wzmacniacza, a dla ładnego dźwięku konieczne jest zastosowanie głośnika i wzmacniacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA