logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy EQ DBX-12R nadaje się do budowy subwoofera domowego?

elmer2 10 Gru 2006 13:28 1287 9
REKLAMA
  • #1 3315330
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

Czy ten głośnik mozna smialo wykorzystac do budowy domowego subwoofera ?

Na pudelku i w instrukcji pisze ze nadaje sie do audio samochodowego jak i do domowego, czyli ze TAK.

Ale czy są jakies przeciwskazania grubsze zeby go nie stosowac w tej aplikacji ?
  • REKLAMA
  • #2 3315350
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    masz jakas fotke tego glosniczka?
    parametry ?

i sie zobaczy :)

zapewne bedzie troszke mulił..
    ..nie moge zadnych parametrow na necie znalesc.. :cry:
  • REKLAMA
  • #4 3315908
    Gibon007er
    Poziom 22  
    na ile strojony ?

wydaje mi sie ze glosnik bedzie mulił.. glosnik typowy do auta. nie mozesz go wsadzic do auta ? bedzie napewno dobrze..

..jesli mozna wiedziec skad glosniczek i za ile ? :)
  • REKLAMA
  • #5 3317383
    elmer2
    Poziom 28  
    glosnik byl w aucie ale ze wzgledu na to ze poruszam sie po roznych okolicach autko coraz czesciej bez opieki pozostawiam na dosc dlugie czasy to nie warto ryzykowac. a nie mam tez ochoty za kazdym razem taszczyc 40kg do domu i z powrotem. dlatego sprzedaje wzmacniacz i kondensator a glosnik zabieram do domu i robie suba domowego. Po za tym czesto potrzeba mi bagaznika.
    Jesli ktos jest zainteresowany to sprzedaje wzmacniacz HPB-1502 i kondensator Dietz 1F oraz kable 2x5m 20mm2 z bezpiecznikiem przy akumlatorze. Info prosze na priv.
    na pudle pisze co widac na zdjeciach takze "Home audio" takze producent tez zaleca go do domu...
    Glosnik kosztowal 530zl w sierpniu w dbmaxie.
  • #6 3317564
    Gibon007er
    Poziom 22  
    to wrzuc go do domu .. i bedzie :)

skoro nic innego z nim zrobic nie mozesz :)
    ..albo sprzedaj ten glosniczek i kup cos lepszego.. moze nawet Tonsila 30/100 :) i bedzie super :)
  • #7 3317580
    kurtwagner
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    bez problemu mozna go używac jako suba w domu, ja używałem EQ Tremora 12 XR fakt faktem jak tu kolega zwrócił uwage troszke muli ale np: mi to nie przezkadzało bo taki bass lubie :)
  • REKLAMA
  • #8 3317598
    elmer2
    Poziom 28  
    a ja wsadze go w close to dynamika sie poprawi .. ?
  • #9 3319133
    Gibon007er
    Poziom 22  
    nie

dynamika nie

wtedy wzrasta czestotliwosc rezonansowa :)

.. do budy zamknietej wrzucamy glosnik zeby nie miec problemow z zestrojeniem.. w tym przypadku jesli masz skrzynie juz zestrojoną to zaklej od srodka br i odpalaj :)
  • #10 3421432
    wadeo
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    siema ja uzywam w domu dbx 12d w domu w skrzyni tej co byla podana przez producenta tunelowa pod db drag bas jest bardzo syzbki i potworny w calym miszkaniu 80m2 ciagnie po nogach i co wazne jak dla mnie jest abrdoz odczowalny i mniej slyszalny od basu slyszalnego mam glosnik kody oduo wiekszej czulosci. Tylko odrazu rada moj ma 2 cewki po 300w rms i porzebuje nie lada wzmacniacza osobiscie uzywam koncowki mocy ads do samego suba 2 kanalowej po kanale na cewke i drugi wzma cambridge audi azure 640 na kolumny podlogowe quadrala shoguny

Podsumowanie tematu

✨ EQ DBX-12R to głośnik o średnicy 30 cm, mocy maksymalnej 1000 W (RMS 500 W), impedancji 4 Ω, częstotliwości rezonansowej fs=35 Hz, Qts=0,44 oraz efektywności 90 dB, zalecany przez producenta zarówno do zastosowań samochodowych, jak i domowych. Jego objętość Vas wynosi około 70 litrów, co sugeruje optymalną skrzynię o podobnej pojemności. W dyskusji podkreślono, że głośnik może mieć tendencję do "mulenia" basu, co jest typowe dla konstrukcji samochodowych, jednak dla niektórych użytkowników taki charakter brzmienia jest akceptowalny. Zaleca się stosowanie go w obudowie zamkniętej lub w skrzyni już zestrojonej, przy czym zamknięta obudowa podnosi częstotliwość rezonansową i nie poprawia dynamiki. Jeden z użytkowników potwierdził skuteczne użycie podobnego modelu EQ Tremora 12 XR jako subwoofera domowego. Warto zwrócić uwagę na odpowiedni wzmacniacz, gdyż głośnik wymaga solidnego zasilania, np. wzmacniacza ADS lub Cambridge Audio Azure 640. Cena głośnika wynosiła około 530 zł. Podsumowując, EQ DBX-12R nadaje się do budowy subwoofera domowego, pod warunkiem odpowiedniego doboru obudowy i wzmacniacza, choć może nie oferować idealnej dynamiki basu typowej dla dedykowanych głośników domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA