logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ z błyskiem na tranzystorze i tyrystorze?

yozz84 10 Gru 2006 18:21 1556 8
REKLAMA
  • #1 3316541
    yozz84
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    mam do zrobienia układ na tranzystorze. ma byc błysk (silny wzrost światła), ma być tyrystor, ktory bedzie zawieral regulacje poziomu czulosci.

kompletnie niewiem o co biega i co tak właściwie mam zrobić...

czy posiada ktoś jakies linki do przykładowego urządzenia, schematy, jakie podzespoły trzeba kupic zeby takie cos samemu zrobic i cokolwiek co by mi pomogło to zmątowac. to musi byc proste i niezawielkie poniewaz jest to "projekt" na dodatkową ocene z zaległego przedmiotu...

z góry bardzo Dziękuje za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3317497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3347891
    yozz84
    Poziom 10  
    wiec dowiedziałem sie wiecej od prowadzącego :]... nie ma to byc stroboskop tylko cos w rodzaju układu wyzwalającego...

ukłąd ma mieć podzespoły takie jak wspomniałem w pierwszym poście i jego działanie ma być takie: układ reaguje na swiatło (jego moc) i w zależnosci od tego jak mocne to swiatło będzie, ma za pomocą tego tyrystora (czy cos w tym stylu) przesyłac dalej odpowieni sygnał na wyjscie

czy ktos wie jak takie coś zbudowac? jakies schematy itd... z góry dziękuje za wszelką pomoc...
  • REKLAMA
  • #4 3348040
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    z tego co widze to ma to cos byc w stylu wlacznika zmiezchowgo
    Tylko czy ma to miec dwa stany jak jest dostatecznie jasno to sie powiecmy wlaczy a jak ciemno wulaczy czy moze maja byc rozne stany na wyjsciu w zaleznosci od mocy swiatla na wejsciu??
  • #5 3348408
    yozz84
    Poziom 10  
    to ma byc raczej ta druga opcja... czyli:

kobi napisał:
    maja byc rozne stany na wyjsciu w zaleznosci od mocy swiatla na wejsciu
  • REKLAMA
  • #6 3348623
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3351849
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    W ierwszm poscie napisales ze tyrystor ma regulowac poziom czulosci Po co sie bawic tyrystorem jak mozna to zrobic w prostrzy sposob
  • #8 3352178
    yozz84
    Poziom 10  
    poniewaz tyrystor jest wymagany w tym układzie przez prowadzącego...
  • #9 3352268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego układu elektronicznego z tranzystorem i tyrystorem, który ma generować błysk światła o regulowanej czułości. Układ ma reagować na natężenie światła padającego na fotorezystor i w zależności od jego wartości sterować wyjściem za pomocą tyrystora. Proponowany schemat obejmuje połączenie fotorezystora z rezystorem tworzącym dzielnik napięcia, którego punkt połączenia zasila bazę tranzystora. W obwodzie kolektora znajduje się żarówka jako element emitujący światło. Tyrystor ma pełnić funkcję regulatora mocy, gdzie zamiast potencjometru stosuje się fotorezystor, co pozwala na automatyczną regulację mocy wyjściowej w zależności od natężenia światła. Układ nie jest stroboskopem, lecz wyzwalaczem reagującym na światło z możliwością płynnej regulacji sygnału wyjściowego. Projekt ma być prosty i niezawodny, odpowiedni na zadanie szkolne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA