logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[pytanie] Automatyczny załącznik wentylatora 230V

filip.jaskolski 10 Gru 2006 18:22 2929 16
REKLAMA
  • #1 3316554
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam!

Potrzebuję porady dotyczącej realizacji automatycznego załącznika wentylatora w okapie. Zależy mi na układzie, który będzie załączał jeden wentylator, gdy drugi będzie pracował. Problem jest taki, że dostęp ograniczony jest tylko do wtyczek zasilania. Sprawa się komplikuje, bo jeden z wentylatorów (ten, po którego włączeniu, ma się włączać drugi) jest połączony z żarówką (która nie zawsze pobiera prąd - raz jest włączona, raz nie).

Może mógłby to być jakiś komparator poboru prądu? Musiałby być dość dokładny, żeby tylko włączenie wentylatora (a nie żarówki) powodowało załączenie drugiego wentylatora.

Proszę o jakieś rady, schematy. :)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3316878
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 93
    Witam

A czy nie ma możliwości podłączenia się bezpośrednio, równolegle do silnika wentylatora? Czy oba wentylatory mają pracować z tym samym napięciem?

Pozdrawiam
  • #3 3317029
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Kłopot w tym, że jeden wentylator znajduje się w okapie (jego przełącznik jest ukryty), a drugi jest od niego oddalony. Mam tylko dwie wtyczki, jedna to okap (żarówka+wentylator), a druga to wentylator nr 2. W związku z tym, że nie ma jak dostać się do przełącznika od wentylatora w okapie, mogę sprawdzać tylko czy okap pobiera prąd. Jeśli pobiera, to wtedy układ załącza drugi wentylator. Problemem jest ta żarówka, ona też pobiera prąd.

[pytanie] Automatyczny załącznik wentylatora 230V

Pozdrawiam, dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 3317537
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 93
    Witam ponownie

W takim razie należy podążać w innym kierunku.
    Może wykrywanie pracy wentylatora na podstawie obrotów (np. czujnik fotoelektryczny) albo pojawienia się ciśnienia w przewodzie wentylacyjnym (np. presostat).
    Może to będzie pewną inspiracją.

Pozdrawiam
  • #5 3324127
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Witam!

Dzięki jam_es za odpowiedź.

Jednak pozostałbym przy rozwiązaniu z wykrywaniem poboru prądu. Można wprowadzić pewne uproszczenie.

Chciałbym, żeby układ wyglądał tak:
    jeśli na kablu zasilającym żarówkę i wentylator pojawi się napięcie (żarówka lub wentylator zostanie włączona) to układ załącza przekaźnik. Niestety nie mam pojęcia jak to technicznie rozwiązać.

Czy moglibyście zaproponować jakiś schemat? Zależy mi na prostocie, więc dobrze by było, gdyby układ był zasilany bezpośrednio z sieci 230V.

Pozdrawiam
  • #6 3324659
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Eureka.Najprostrze rozwiązania są najlepsze.W wentylatorze w tym co jest żarówka WŁĄCZASZ ,masz tam jakiś przycisk sam wentylator i żarówkę ,mają być w pozycji ON.Wtyczki wkładasz do jednego przedłużacza z wyłacznikiem plus żaróweczka.I załaczanie jest tylko w przedłużaczu.
  • REKLAMA
  • #7 3325206
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    tomaszgab napisał:
    Eureka.Najprostrze rozwiązania są najlepsze.W wentylatorze w tym co jest żarówka WŁĄCZASZ ,masz tam jakiś przycisk sam wentylator i żarówkę ,mają być w pozycji ON.Wtyczki wkładasz do jednego przedłużacza z wyłacznikiem plus żaróweczka.I załaczanie jest tylko w przedłużaczu.

Dziękuję za odpowiedź.
    Niestety, nie mogę tego w ten sposób rozwiązać :(. Nie chcę tracić na funkcjonalności.

Pozdrawiam
  • #8 3326528
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    rzut na taśmę ,czy wentylator ten z żarówką posiada przewód zasilający dwu czy trzy żyłowy.Bo jeżeli trzy żyłowy to wykorzystaj ten trzeci żo czyli ochronny do włączania tego drugiego wentylatora.Musi być dojście albo przez wyłącznik albo przez żarówkę do przewodu zaslającego wewnątrz wentylatora.
  • #9 3513288
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Witam!

Dzięki tomaszgab za radę, ale znalazłem już rozwiązanie:
    http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2319.pdf .

Złożyłem układ dokładnie według opisu. Niestety nie działa tak jak powinien. Gdy przez nadzorowane urządzenie płynie prąd, przekaźnik załącza się, ale tylko na sekundę. Dodam, że według tego co napiał autor projektu, potencjometr PR1 wyregulowałem poprawnie.

Bardzo proszę o pomoc :!: .

Pozdrawiam
  • #10 3516439
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3516663
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Przewinięty transformator włączony w obwód 60W żarówki, generuje napięcie ~30V. Dziś albo jutro podmienię kondensatorki i zobaczymy co się stanie. Dziękuje bardzo za odpowiedź!

Pozdrawiam
  • #12 3523752
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Witam!

Po zamianie kondensatorków, o których mówiłeś, czułość się zwiększyła, ale... układ działa dokładnie na odwrót. Gdy przez żarówkę nie płynie prąd, układ załącza przekaźnik, a gdy płynie to cewka przekaźnika nie jest zasilana. Co może odwracać te działanie? A co myślisz o kond. C8? Na schemacie jego biegunowość jest inna niż ta na nadruku płytki.

Pozdrawiam!
  • #13 3525331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3525456
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Hej!

Zamówiłem samą płytkę, elementy skompletowałem.
    Uzwojeń jest coś koło 20, czyli tak jak polecił autor projektu.

Czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o opcji usunięcia scalaka? Czy on ma jakieś wejście odwracające, stąd układ działa dokładnie na odwrót?

Rozumiem, że mam potraktować TR1 jako źródło zasilania, zbudować z niego zasilacz napięcia stałego, którym będę zasilał bramkę tranzystora? A czy wtedy spadek napięcia na tym układzie nie będzie za duży?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)
  • #15 3525489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #16 3525625
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Aha, nie zrozumiałem pytania, sorki.

Wtórne (byłe pierwotne) pozostało fabryczne, z tego transformatora:
    http://www.luxel.nsf.pl/product_info.php?cPath=36&products_id=364
    I niestety niczego więcej o nim nie wiem.

A pierwotne (byłe wtórne) to 20 zwojów drutu Φ1.2mm.

Pozdrawiam i ogromnie dziękuję za pomoc
  • #17 3525899
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji automatycznego załącznika wentylatora 230V, który ma uruchamiać drugi wentylator po wykryciu pracy pierwszego, zasilanego wspólnie z żarówką. Problemem jest brak dostępu do przełącznika wentylatora w okapie oraz obecność żarówki, która również pobiera prąd, co utrudnia wykrycie pracy wentylatora na podstawie pomiaru prądu. Proponowano różne metody detekcji, m.in. czujnik fotoelektryczny, presostat lub pomiar obrotów wentylatora, jednak autor preferuje rozwiązanie oparte na wykrywaniu poboru prądu. Zaproponowano układ zasilany bezpośrednio z sieci 230V, wykorzystujący przekładnik prądowy (transformator prądowy Tr1) i przekaźnik do załączania drugiego wentylatora. Autor złożył układ według projektu AVT2319, jednak układ działał nieprawidłowo – przekaźnik załączał się tylko na sekundę, a po modyfikacji kondensatorów układ działał odwrotnie. Wskazano błędy w schemacie, m.in. niewłaściwe obciążenie wtórnej strony przekładnika prądowego, niepotrzebne użycie scalaka UL1321 oraz błędną polaryzację kondensatora C8. Zaproponowano usunięcie scalaka, zastosowanie mostka prostowniczego, mosfeta oraz zmianę wartości elementów R3, C8 i T1, a także dodanie diody Zenera 12V i rezystora rozładowującego kondensator. Przekładnia zwojowa transformatora jest duża, co skutkuje niskim prądem wtórnym, dlatego sterowanie powinno odbywać się napięciem. Dyskusja zawiera szczegółowe uwagi dotyczące konstrukcji i poprawy czułości układu do wykrywania prądu wentylatora w obecności obciążenia żarówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA