logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w aplikacjach Flash, YouTube i prezentacjach WWW na Firefox i IE

szymon188 10 Gru 2006 18:23 1570 12
REKLAMA
  • #1 3316556
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam.
    Mam problem z dzwiekem we flashu. Dokladnie chodzi o to,ze wogole go niema.Dziwek w filmach,mp3 i innego typu komputerowe dzwieki sa. Niema tylko we wszelakich aplikacjach flasha,filmach YouTube,google video itp., oraz w prezentacjach na www. Przeinstalowalem juz flasha kilka razy,zainstalowalem najnowsza wersje i nic nie pomoglo. Uzywam Firefoxa,ale na IE jest podobnie.
    Bede wdzieczny za kazda pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3318680
    hildek
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Polecam k-lite codec pack - www.soft4pc.com - tam jest.
  • REKLAMA
  • #4 3318697
    kopcisię
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    U mnie sprawę załatwił "KLMcodec" :D
  • REKLAMA
  • #5 3320101
    szymon188
    Poziom 22  
    Wiec sugerujecie,ze jest to problem kodekow? Nie chce narazie instalowac dodatkowych pakietow z kodekami,bo wiadomo co sie dzieje jak jest za duzo. Uzywam ffdshow 2006.12.10,real alternative i quicktime-alternative. Czy musze cos wiecej instalowac? Czy Flash uzywa jakiegos konkretnego kodeka,ktorego mi brakuje? Dzialaja mi zarowno filmy DivX z roznym kodowaniem dzwieku jak i rmvb i mov.
  • #6 3320339
    kopcisię
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Dla tego napisałem o Gspot'cie! On analizuje aplikację i pokazuje którego kodeka Ci brak.
  • #7 3320466
    szymon188
    Poziom 22  
    Pobralem przy pomocy wtyczki do firefoxa film z YouTube w formacie *.flv. Otwozylem go w gspot i efekt jest jak na zdieciu.
    Brak dźwięku w aplikacjach Flash, YouTube i prezentacjach WWW na Firefox i IE
    Niebardzo wiem jakie kodeki doinstalowac.
  • REKLAMA
  • #8 3324664
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 165
    ściąg sobie FlaX wykonaj animacje otworz ja i masz opcje dodaj dzwiek do animacji zapisz i juz masz czego chciales.wrazie czegos pytaj
  • #9 3326342
    securite
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Mnie natomiast się wydaje ,że problem leży gdzie indziej.Czy masz dźwieki systemowe ,gg ,tlen ? W tym przypadku winna jest za to któraś tam wersja FDDShow właśnie.
    Pierwsze co zrób to odinstaluj wszystkie kodeki ,zrestartuj komputer.
    Teraz zawartość tego co poniżej wklejasz do pliku .txt ,zmieniasz rozszerzenie na .reg i dwuklikiem dodajesz do rejestru.
     Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32]
    "midimapper"="midimap.dll" 
    "wavemapper"="msacm32.drv" 
    "aux"="wdmaud.drv" 
    "wdmaud.drv"="wdmaud.drv" 
    "wave"="wdmaud.drv" 
    "mixer"="wdmaud.drv" 
    "midi"="wdmaud.drv" 

Po kolejnym restarcie ponownie instalujesz kodeki ,zdecyduj się jednak na jakiś konkretny pack lub osobne sprawdzone kodeki - nie instaluj całej masy zbędników.
    Polecam omijać FDDShow - występują różnego rodzaju komplikacje zależnie od sytuacji.

Edit: Tak sobie teraz pomyślałem czy to zbieg okoliczności czy na DVHK i searchengines to nie czasami również Twoja sprawka ?
  • #10 3326834
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    wiele masz rad za i przeciw, k-mega pack załatwi wszelką sprawe, więcej kodeków w archiwum nie zmieścisz :) a to co masz potrzebne poprostu instalujesz
  • #11 3327791
    szymon188
    Poziom 22  
    :arrow: Richter
    Niebardzo o to mi chodzilo.

:arrow: securite
    Dodalem wartosci,ktore podales do rejestru tak jak napisales i wszystko wrocilo do normy. Nawet nie zwrocilem uwagi,ze nie bylo tez dzwiekow systemowych i w komunikatorze AQQ.W komunikatorze dzwieki celowo wylaczylem na samym poczatku po zainstalowaniu wiec poprostu nie zauwazylem,ze ich niema.
    Domyslam sie,ze nie byla to wina kodekow.Mozesz napisac co zmienialy dokladnie te wartosci w rejestrze? Tak z czytej ciekawosci.

Ad. EDIT
    To raczej nie moja sprawka.
  • Pomocny post
    #12 3332707
    securite
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    szymon188 napisał:

Domyslam sie,ze nie byla to wina kodekow.Mozesz napisac co zmienialy dokladnie te wartosci w rejestrze? Tak z czytej ciekawosci.

Możliwa i dość prawdopodobna przyczyna

Usunięty z rejestru (lub niekompletny) klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32

Zaobserwowane przy deinstalacji ffdshow z 2006-08-03 (kompilacja drevil_xxl'a) - możliwe również po zainstalowaniu (deinstalacji) niektórych paczek kodeków np. SLD Codeck Pack 1.5.
  • #13 3333977
    szymon188
    Poziom 22  
    OK.Dzieki za pomoc.Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku dźwięku w aplikacjach Flash, filmach YouTube i prezentacjach WWW w przeglądarkach Firefox i Internet Explorer, mimo że dźwięk systemowy i inne formaty audio działały poprawnie. Próby reinstalacji najnowszej wersji Adobe Flash nie przyniosły efektu. Wskazano potencjalną przyczynę w postaci brakujących lub uszkodzonych wpisów w rejestrze systemowym Windows, szczególnie w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionDrivers32, który odpowiada za mapowanie sterowników dźwięku. Po odinstalowaniu wszystkich kodeków i przywróceniu domyślnych wartości rejestru (midimapper, wavemapper, aux, wdmaud.drv, wave, mixer, midi) oraz ponownym zainstalowaniu wybranego pakietu kodeków problem został rozwiązany. Zwrócono uwagę na możliwe konflikty z kodekiem ffdshow oraz niezalecane instalowanie wielu pakietów kodeków jednocześnie. Narzędzia takie jak GSpot pomogły w identyfikacji brakujących kodeków, jednak ostatecznie problem leżał w konfiguracji rejestru, a nie w samych kodekach Flash.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA