logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM Thinkpad 390 dioda sygnalizuje że bateria sie ładuje...

Crazydrake 11 Gru 2006 08:28 2196 9
  • #1 3318233
    Crazydrake
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam pewien problem z baterią w laptopie IBM Thinkpad 390.
    Otóż po podłączeniu zasilacza, dioda sygnalizuje że bateria sie ładuje, jednak po "naładowaniu"i odpięciu zasilacza laptop nawet nie mruknie.
    Co może być powodem takiego stanu rzeczy?
  • #2 3318275
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Spróbuj zainstalować na lapie jakiś program do monitorowania i testów akumulatora, ja używam BatteryEaterPro, można go zassać ze strony http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/Battery-Eater-Pro.shtml, jest w wersji free, po polsku. Można zrobić wykres rozładowania akumulatora po odłączeniu zasilacza, sprawdzisz jak wygląda napięcie na aku. Włącz program, zaznacz "test po odłaczeniu zasilacza", naładuj akumulator i odłącz podczas pracy ładowanie, program automatycznie się uruchomi, po resecie i ponownym uruchomieniu w logu będziesz miał wykres rozładowania baterii.
    A jakie masz ustwienia w "opcjach zarządzania energią przy pracy na baterii" ? Może za duże wymagania masz ustawione?
  • #3 3318318
    Crazydrake
    Poziom 11  
    Tylko że zapewne po odłączeniu zasilacza po sekundzie widziałbym już tylko czarny ekran bo komp by sie wyłączył.Ale sprawdze ten programik.
  • #4 3318375
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Prawdopodobieństwo że tak będzie jak napisałeś jest wielkie, ale zobaczysz na wykresie, czy rozładowanie akumulatora rozpoczyna się od nominalnego napięcie, czy od niskiej wartości... niska wartość może wskazywać na uszkodzenie np. jednego modułu akumulatrorów wewnątrz baterii, nominalne napięcie na "padnięcie" akumulatorów i brak pojemności.
    Zobacz opis mojego przypadku.... może jak spróbujesz czegoś podobnego, z wyłączeniem "akcji podczas krytycznego..." zobaczysz czy u Ciebie coś się zmieni. Mi niestety nikt nie pomógł :( , i dalej szukam rozwiązania.
  • #5 3318891
    Crazydrake
    Poziom 11  
    No nic trzeba będzie popróbować.Zobaczymy jak to będzie.
  • #6 3319102
    Charlie_JL
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    witam
    Niestety z objawów wynika że bateria zakończyła żywot.
    Spróbuj na innej baterii jak się będzie zachowywać .
    Pozdr.
    Charlie_jl
  • #7 3319184
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 907
    Charlie_JL napisał:

Niestety z objawów wynika że bateria zakończyła żywot.

Podpisuję się pod tym. To są objawy typowe dla zuzytej baterii. Elektronika w akumulatorze nie pozwala sie zalaczyc...
  • #8 3322092
    Crazydrake
    Poziom 11  
    Shit no wiec pozostaje mi tylko pracować na zasilaczu,bo nie ma sensu kupować nowej baterii.
  • #9 3480432
    zielu81
    Poziom 11  
    witam mialem /mam podobny problem tylko ze w ibm r40e. jak go dostalem w rece to moglem na bat ok 2min pracowac:( dostalem nowa bat i czas dzialania na bat wyniosl 1,5 h ;) lecz byl jeszcze jeden problem: jak laps mial czesciowo wyczerpana bat np. ok60% to po pdolaczeniu go do zas. nie ladowal sie, pamietal wart naladowania bat i niechcial dalej.
    ale to czasami tak bylo, nie zawsze...
    teraz po roku czasu uzyw bat, wystarcza mi na ok20 min pracy
    sadze i z tego co sie sowiedzialem chyba jest problem z elektronika w zasilaczu... ciezko mi narazie powiedziec
  • #10 4692058
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Posiadam IBM R40e - takze mam problem z baterią ale trochę inny.

Komputer ładowany, różną ilość godzin - po odłączeniu zasilania - bateria 95% - kwestia kilkunastu sekund następuje wyłaczenie komputera - bez ostrzeżenia czy spadku w procentach sprawności baterii - tak jkaby zasilanie zostało odcięte.
    Najpierw sprawdzę programem do badania baterii i napiszę, jeżeli macie jakieś sugestie to piszcie.

Otrzymałem takie wyniki:

PzdrDesigned Capacity 43190mWh
    Full Charged Capacity 31660mWh
    Designed Voltage 10,8V
    Current Voltage 12,624V

jak to odczytać?

Na wykresie wyglada to następująco:
    W ciągu 21 sek ze 100% spadło na 98% i nastąpiło wyłaczenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy laptopa IBM Thinkpad 390, którego bateria po podłączeniu zasilacza wskazuje ładowanie, lecz po odłączeniu zasilania laptop natychmiast się wyłącza. Sugerowane jest użycie programu BatteryEaterPro do monitorowania i testowania stanu akumulatora, co pozwala na analizę wykresu rozładowania i napięcia baterii. Objawy wskazują na zużycie lub uszkodzenie baterii, możliwe uszkodzenie jednego z modułów akumulatora lub elektroniki wewnątrz baterii, co uniemożliwia jej prawidłowe działanie. Zalecane jest przetestowanie laptopa z inną baterią, aby potwierdzić diagnozę. W dyskusji pojawiły się także podobne problemy z modelami IBM R40e, gdzie bateria traciła pojemność i nie zawsze ładowała się poprawnie, a także nagle wyłączał się komputer mimo wysokiego poziomu naładowania baterii. Wyniki testów wskazują na spadek pojemności rzeczywistej baterii w stosunku do pojemności nominalnej, co potwierdza degradację ogniw lub elektroniki baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA