logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad 560X - Bateria nie ładuje się po dłuższym przechowywaniu

Atlantis86 21 Maj 2007 20:52 1701 2
  • #1 3907617
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Trafił do mnie ten laptop, wszystko działa z wyjątkiem baterii. Poprzedni właściciel mówił (a ja nie mam powodów mu nie wierzyć), że jeszcze kilka miesięcy temu bateria trzymała około godziny, potem komputer został odłożony na półkę i gdy został tak po kilku miesiącach leżenia włączony bateria nie działała. Jedyne co mi przychodzi do głowy to przechowywanie w pełni naładowanej baterii lub krańcowa faza zdegenerowania przynajmniej jednego ogniwa.

Dioda wskazująca stan baterii miga na żółto (ładowanie), ale na wyświetlaczu widać coś takiego (przepraszam za zdjęcia matrycy zamiast screenów, jak również za to, że nie wrzucam na Elektrodę a podaje linki - zadałem to samo pytanie w innym miejscu i stąd wykorzystuje te same zdjęcia, które już są w sieci):

http://img526.imageshack.us/img526/7721/img2350sg5.jpg
    http://img481.imageshack.us/img481/6451/img2351is3.jpg

Hmm... Mogę jeszcze dodać, że zauważyłem, iż u spodu laptopa brakuje dwóch śrubek w pobliżu baterii co powodowało to, że nie zawsze łączyła (dioda nieraz nie migała i zaczynała po ruszeniu obudowy w tym miejscu) - uzupełniłem "braki" w śrubkach i problem przestał występować... Czyżby teraz wystarczyło dać mu dłuższy czas na załadowanie baterii? ;)

Chyba przy takich objawach problem tkwi raczej w baterii i najwyżej konieczna będzie wymiana/regeneracja?

Hmm... Sprawdziłem jeszcze napięcie multimetrem i wygląda na to, że bateria nie daje żadnego napięcia...
  • #2 3911541
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    BTW gdzieś jeszcze przeczytałem, że powinienem zrobić test płyty głównej (jest taka opcja w biosie tego komputerka) - nie znalazło nic. Czyli raczej ogniwa a nie np. ukłąd ładujący w laptopie?
  • #3 4071328
    Lashred
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Bateria raz na jakiś czas powinna być używana tzn. mniej więcej raz na miesiąc powinna być wyładowana i naładowana ale oczywiście nie powinna być wyładowana do końca bo to ją zniszczy. Choć to co napisałem to wskazania dla aku litowych to mój ojciec wcale nie robi takich cykli to bateria po około czterech latach trzyma mu w laptopie HP nx9010 do dwóch godzin przy korzystaniu z WAN, więc jestem prawie pewien że bateria jest w dobrym stanie. Gdy uruchamia go to laptop pracuje chwile na baterii ale także w nocy gdy jest wyłączony wyczerpuje w niewielkim stopniu, a potem po podłączeniu z powrotem do sieci sie ładuje. Wiec myślę że takie nawet minimalne ładowanie i rozładowywanie utrzymuje tą baterie w dobrym stanie.

Pozdrawiam
REKLAMA