logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć przesterowania Altus 300 z Yamaha A-520 4x70W?

wajser 11 Gru 2006 10:29 1197 2
REKLAMA
  • #1 3318474
    wajser
    Poziom 2  
    Posiadam wzmacniacz Yamaha A 520 4x 70 watt ,,kolumny to oczywiscie altusy 300 jak wiadomo z teorji to ten wzmacniacz na tych kolumnach powinien na max pracowac ,,, a ja mam takie wrazenie ze nie ma konca wciaz rosna db i dziwiek jest idealny bass i wogole ale chodzi mi oto czy kolumny wtrzymaja bo wzmacniacz jest konkretny tylko 70 watt na kanał ale
    gra pieknie bass ma taki silny ze noramlnie sie pekam zeby klumny wytrzymały !!!! niech mi jakis maniak hi-fi co doradzi !

Pozdro dla wsztkich lubiacych mocne uderzenie !!!:D
  • REKLAMA
  • #2 3319245
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    Kolumny na pewno to zdzierżą, ale nie wiem co na to sąsiedzi. Chyba, że mieszkasz w domku to wtedy inna bajka.
    Musisz pamiętać o tym, że im bardziej będziesz się zbliżać do granicy możliwości tych kolumn to tym większe będą zniekształcenia. I jeszcze jedna rzecz. Można stwierdzić, że im głośniej grasz tym masz mniej basu. Decybeli rzecz jasna jest więcej, ale jakościowo basu jest mniej. Wiem, że to brzmi tajemniczo, ale możesz mi wierzyć, że tak właśnie jest.
    Pozdrawiam.
  • #3 3319376
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam.

Jeżeli nie dajesz żadnych konturów podczas słuchania to ściszasz odrobinę dopiero jak usłyszysz przester. Jeżeli dodajesz sobie basu lub sopranów to musisz tak na intuicję podgłaśniać. Nie ma jednolitej recepty. Najlepiej podchodzić do tego z rozsądkiem. Lepiej posłuchać o 1dB ciszej niż później wcale... ;) Wiele zależy również od źródła, jakości wzmacnianego materiału itp..

P.S. Yamaha A-520 ma 2x70W ale wyjście na 4 kolumny (łączone równolegle)

Pozdrawiam.
REKLAMA