Witam wszystkich !!!
Czy ktoś wgłębiał się w tego monitora, bo może to typowy objaw a ja nie znam szczegułów.
Problem taki.
Na zasilanie linii idzie z zasil. ok 200 V poprzez dwie diady,to zasila unipolarnego J 306 z którego ujścia zasilana jest linia H oraz kolektor
tranzystora końcowego (HOT-a) c5423.
To co opisuje, wszystko dyło uszkodzone,a jedna z diod zasilania linii
aż pękła na pół.
No i co?
A no pochodziło to po wymianie elementów 45mini padło ,ale tak że obraz sie zwęził z poz horyzont. (pasek z góry na dół przez środek).
Po wyłączeniu i ponownym załączeniu wysokie już nie wystartowało.
Co ciekawe- wszystkie elementy co wymieniałem (opis powyżej) przetrwały. Zilacz działa daje napięcia ale po ok.10 sek. si/ę wyłącza.
Czy to nie aby trafopowielacz???????
Proszę o pomoć , bądż o utwierdzenie mnie w mojej diagnozie.
I jeszcze jedno- elementy użyte przezemnie to oryginały, takie jakie były, tych samych producentów. Miże dlatego przwetrwały?
Pozdrawiam. "mczeslaw"
Czy ktoś wgłębiał się w tego monitora, bo może to typowy objaw a ja nie znam szczegułów.
Problem taki.
Na zasilanie linii idzie z zasil. ok 200 V poprzez dwie diady,to zasila unipolarnego J 306 z którego ujścia zasilana jest linia H oraz kolektor
tranzystora końcowego (HOT-a) c5423.
To co opisuje, wszystko dyło uszkodzone,a jedna z diod zasilania linii
aż pękła na pół.
No i co?
A no pochodziło to po wymianie elementów 45mini padło ,ale tak że obraz sie zwęził z poz horyzont. (pasek z góry na dół przez środek).
Po wyłączeniu i ponownym załączeniu wysokie już nie wystartowało.
Co ciekawe- wszystkie elementy co wymieniałem (opis powyżej) przetrwały. Zilacz działa daje napięcia ale po ok.10 sek. si/ę wyłącza.
Czy to nie aby trafopowielacz???????
Proszę o pomoć , bądż o utwierdzenie mnie w mojej diagnozie.
I jeszcze jedno- elementy użyte przezemnie to oryginały, takie jakie były, tych samych producentów. Miże dlatego przwetrwały?
Pozdrawiam. "mczeslaw"