logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż gazu w samochodzie - psucie samochodu na własny koszt

leszekraczka 13 Gru 2006 14:15 3635 16
REKLAMA
  • #1 3326535
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Posiadam Opla Astrę 93r silnik 1,6 na wtrysku jednopunktowym. Do tego instalacja gazowa założona zaraz po sprowadzeniu. Jeżdzę przemiennie gaz i benzyna. Niestety szaleją mi obroty i co jakiś czas musze czyścić silnik krokowy i reset komputera. Mechanik powiedział mi, że to normalne przy gazie. A jak wygląda to u innych użytkowników gazu? Moze zrobimy jakąś ankiete na temat usterek po zainstalowaniu gazu?
  • REKLAMA
  • #2 3326554
    lechos
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Odpowiedz jest jedna----monterzy gazu nie przylozyli sie do tego aby dobrac odpowiednia instalke i zrobic odpowiednio montaz.
    Edit: zmien rowniez mechanika.
  • REKLAMA
  • #3 3326647
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Może też być to wina gazu kiepskiej jakości. Kumpel w astrze też miał taki problem ale właśnie po zmianie mechanika i drobnych korektach w instalacji chodzi teraz tak jak trzeba.
  • #4 3328145
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Leszekraczka - jak piszą koledzy najpierw zje.... tego gazownika,a później znajdz innego,bo ten to nie gazownik a jakiś instalator od 777 boleści.Silniczki na jednopunkcie to najlepsze silniki do zakładania gazu.Najlepiej znoszą instalacje i dobrze założone i wyregulowane oraz okresowo kontrolowane nie powinny sprawiać jakichkolwiek problemów.Oczywiście są wyjątki od reguły ale to sporadyczne i raczej wynikające przeważnie z braku okresowych przeglądów i lekceważenia błachych usterek.
  • #5 3328149
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    leszekraczka napisał:
    Mechanik powiedział mi, że to normalne przy gazie.

Prosze zmień tego "mechanika"
    Uważam ,że twoja astra to jeden z najlepszych samochodów do gazu.
    Napisz jak ci te obroty szaleją czy jednocześnie zapala ci sie kontrolka???
  • #6 3328255
    jacek kaczmarczyk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To, że ktoś nazywa siebie mechanikiem samochodowym nie znaczy, że nim jest . Sorryy ale samochody sprzed dziesięciu lat to nie te same samochody co teraz wbrew temu co można usłyszec w wielu warsztatach! Zmień mechanika i gazownika. Astra "jednopunktowa" to samochód który bardzo dobrze znosi gaz ale nie wolno nie dbać o głupoty takie jak choćby przewody zapłonowe, podobno nie psujące sie (opinia jednego "mechanika")
  • #7 3328399
    bzykdamian
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    witam.
    ja mam passata b4 silnik 1.8 i nie mam zadnych problemów z instalacją LPG. dobry gazownik ci na pewno wyreguluje tą instalacje.
  • #8 3328442
    walerek
    Poziom 2  
    też mam astrę,napisz ile masz ią na gazie i czy od samego początku szalały obroty
  • #9 3328718
    arba
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    nie napisałeś jaka to instalka . instalki z dolnej pułki raczej można sobie darować . pracując w serwisie z jedną marką moge zaobserwować jak sprawują sie różne instalki i mam na ten temat wyrobione zdanie . oczywiście ten mechanior najwidoczniej niezabardzo zna temat . poszukaj na forum jakiegoś warsztatu w pobliżu który ma jakąś renome .
  • REKLAMA
  • #10 3329382
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Dziękuję za odzew. Co do mechanika to myślę, że jest dobry i jeśli trzeba by było polecić komuś dobrego instalatora to poleciłbym tego. Wiem brzmi dziwnie..ale to jeden z lepszych warsztatów w Inowrocławiu. Słowo. Co do gazu to mam stałą stację gdzie tankuje- na innych było gorzej :-) i raczej nie mam powodu sądzić, że muszę ją zmienić(inni też tankują) Orlen aby nie było niedomówień ;-) Instalacja gazowa założona ponad dwa lata temu. Co do obrotów - obroty idą w górę, zapala się kontrolka od komputera ( żółta ). Pomaga wyciągnięcie krokowego i przeczyszczenie go. W sumie pytam z ciekawości, ale zaskoczyły mnie pozytywne opinie na temat przeróbki w Astrze.
  • #11 3329764
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Leszekkraczek,jeżeli uważasz,że ten gazownik jest dobry jak piszesz,to poprostu pojedz do niego i powiedz mu,żeby ci naprawił to co cię boli.Aczkolwiek jeżeli mówi,że takie objawy to normalne,to jego opinia i wiedza pozostawia wiele do rzyczenia...Silniczek na gazie powinien chodzić tak samo jak na benzynie,a może nawet i ciutek lepiej.Tym bardziej,że masz jednopunkt.Może faktycznie jest on dobrym mechanikiem i ci to naprawi,ponieważ możesz mieć inne usterki z tym związane - niewłaściwy lub zabrudzony parownik,zanieczyszczony lub całkowity brak filterka gazu,woda w butli itp.Nasuwają mi się te pomysły ponieważ napisałeś,że tankujesz na Orlenie.Ja po zakupieniu autka cały czas tankowałem benzynę na Orlenie i autko chodziło jak lala.Po założeniu instalacji gazowej i tankowaniu na Orlenie gazu,po 3 miesiącach autko zaczęło robi.ć różne dziwne numery.Po wizycie u gazownika ze zbiornika gazu wylano prawie 5 litrów wody!!!!Była ona również w filterku gazu i parowniku.I to po 3 miesiącach użytkowania gazu_nowo założonego.Od tego czasu gaz tankuję na BP i nie mam już parę lat żadnych problemów.Z tym oczywiście,że co roku jeżdżę do przeglądu i wymieniam filterek gazu i sprawdzam ustawienia.Tak więc nie sugeruj się tym,na jakiej stacji tankujesz.Poprostu pojedz do gazownika i niech ci sprawdzi filterek gazu,parownik i jeżeli to możliwe zbiornik gazu,czy nie ma tam gdzieś jakichś zanieczyszczeń lub wody.No i niech oczywiście sprawdzi ustawienia na komputerze.
  • REKLAMA
  • #12 3329907
    momik12
    Poziom 31  
    skoro wywala błąd to poprostu go odczytaj i nieściągaj klemy bo ulegnie skasowaniu.
  • #13 3330072
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Zmiań gazownika. Mam instalację od ponad 3lat i auto dużo lepiej chodzi na LPG niż benzynie.Może jest delikatnie zmulone ale ogólna praca na LPG jest lepsza niż benzynie. Na benzynie uruchamiam go w zimne dni a zaraz po przełączam na LPG.
  • #14 3332206
    maniek 80
    Poziom 2  
    piszecie o stacjach tankowania gazu nie ich wincie tylko dostawców to co oni przywożą na stacji wody do zbiornika nie naleje wiem że niektóre stacje sprowadzają gaz skandynawski jest on droższy ale i w eksploatacji jakby na benzynie się jechało a cała reszta wschód bo jest tanio a czy dobrze to ich nie interesuje
  • #15 3332325
    Horse5
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Tak monowtrytski są do gazu idealne, niestety wszystko zależy od montazu(trzeba być głąbem żeby zrobić go źle w moniaku), większości gazowników zależy jedynie na wypchnięciu samochodu jak najszybciej z warsztatu, potem ewentualne niedoróbki się mszczą, a że o naprawach i diagnostyce nie mają zielonego pojęcia to klientów zbywają, ilu już takich wkurzonych ludzi poznałem...

PS. Masz Astre Multeca - w tych samochodach nie robi się resetu komputera, jedynie stosuje emulator sondy lambda, który właśnie ma zapobiegać zapalaniu kontrolki check engine i szalejącym obrotom!'
    Regularne czyszczenie silnika krokowego zwiększa jego trwałość szczególnie na gazie.
  • #16 3332399
    momik12
    Poziom 31  
    Drogi horse5 widze,że poznałeś wszystkich gazowników w Polsce,pozatym niewszystko czasem wygląda tak łatwo jak sie może wydawać i zwykły "momiak"może napsuć krwi ale co to dla ciebie :D
    Mógłbyś rozwinąć temat przyspieszonego zużycia silników krokowych na gazie i tego jaki emulator stosuje sie w Multecu na szalejące obroty bo wiesz ja sie ciągle ucze...
  • #17 3333143
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Dużo ludzi mówi że od gazu silniki się walą.Dlaczego więc zakładają gaz?Lejąc benzynę też nie wiemy co lejemy, nikt nie wie czym i na ile jest chrzczona. Dlatego też powiem instalacja LPG jest dobra wtedy kiedy ktoś ją dobrze zamontował.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Opla Astry z 1993 roku z silnikiem 1,6 na wtrysku jednopunktowym zgłasza problemy z szalejącymi obrotami i koniecznością częstego czyszczenia silnika krokowego oraz resetowania komputera po montażu instalacji LPG. Użytkownicy wskazują, że przyczyną mogą być błędy montażowe instalacji gazowej, niska jakość gazu lub niewłaściwa regulacja. Zalecane jest znalezienie doświadczonego gazownika i mechanika, którzy dobrze znają specyfikę instalacji LPG w samochodach z wtryskiem jednopunktowym. Wskazano, że dobrze zamontowana i wyregulowana instalacja LPG nie powinna powodować problemów, a silniki jednopunktowe są jednymi z najlepszych do montażu gazu. Podkreślono znaczenie regularnych przeglądów, kontroli przewodów zapłonowych oraz stosowania emulatora sondy lambda w systemie Multec, który zapobiega zapalaniu kontrolki check engine i niestabilnym obrotom. Problemy mogą też wynikać z obecności wody w instalacji gazowej, zanieczyszczonych filtrów lub parownika. Jakość gazu i stacji tankowania również ma wpływ na eksploatację. Ogólnie instalacja LPG jest polecana, jeśli jest profesjonalnie zamontowana i serwisowana.
REKLAMA