logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników 12 cali do kolumn 3-drożnych w pokoju 30 m², Beyma czy Tonsil?

stempel72 27 Sie 2003 23:46 1849 13
REKLAMA
  • #1 307039
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Poradzcie jakie kupić głośniki 12 calowe do 3 drożnych kolumn,mają grać w 30 m pokoju. A może zastosować dwa gł.basowe 10 cali na jedną kolumne basową. Beyma 12BR70 czy tonsil gdn30 a może inny w cenie ok.300 zł szt.
  • REKLAMA
  • #2 307154
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Ja osobiście polecam Beyma (być może podpadłem miłośnikom polskiego brzmienia i jakości :) ).
  • #3 307226
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    Ta Beyma jest dosyć słaba, i podobna do tonsila w symulacji, natomiast nie napisałeś jaki model Tanoya chcesz wykorzestać?
  • REKLAMA
  • #4 307241
    stempel72
    Poziom 20  
    Nic nie pisałem o Tannoyu. Może doradzcie mi jakis inny gł. Ta beyma dosc porządnie wygląda.
  • #5 307287
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Ja osobiście bardzo szanuję firmę Beyma choć jak wiadomo to nie najwyższa półka i jeszcze raz polecam te głośniki bardzo gorąco (co jak co ale nasz poczciwy Tonsil raczej nie ma co konkurować z tą firmą :) )
  • #6 309077
    stempel72
    Poziom 20  
    Dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • #7 317932
    da hool
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    no beyma to głownie estrada...tonsil....głosniki do domu..malo inwestycji w technologie przestarzalę konstrukcje głosnikow...zauwazcie ze tonsil od chyba 30 lat nie zmienil konstrukcji kosza typowe 20-tki :-/ heh beyma beyma
  • REKLAMA
  • #8 318006
    gumon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    szkoda ze zlom sprzedaje sie w Polsce a na zachod lepsze glosniki widziales jak wygladaja 16-stki z katalogu conrada
  • #9 318039
    da hool
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    widzialem niestety tak juz jest ze firma ktora robi głosniki ponad 30 lat do swojego kraju sprzedaje shit a na zachod idzie high end za grube pieniadze a później relacje ze firma w stanie upadłośći :-(
  • #10 319327
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    Sory ale nie wiem skąd się wzięła moja sugestia na temat Tanoy, chociaż to by było najlepsze rozwiązanie. W symulacji ten głośnik beymy nie wychodzi za dobrze, duży Vas 135L a przy tym duża obudowa. Z kolei efektywność jest bardzo duża 94.5db jak na głośnik na miękkim zawieszeniu dzięki czemu będzie na pewno znacznie głośniejszy od GDN-a.
  • #12 325879
    Jarek Skowronski
    Poziom 12  
    Ja tam do tonsila mam duży sent
    (7par kolumn, 20 par głośników luz)
  • #13 327272
    kisel
    Poziom 12  
    Najlepsze głośniki w relacji jakość-cena to niemiecki VISATON. Można kupić w Polsce, mam już 3 zestaw na takowych i nie narzekam. A ucho mam wymagające. O Tonsilu zapomnijcie, Beyma to raczej głośniki na estradę, niezłe do gitar basowych. Dodatkową zaletą Visatona jest, że publikują schematy i konstrukcje do każdego modelu. Można też kupić w tzw. kitach. Odwiedźcie stronę www.visaton.de
  • #14 327290
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Może odwiedźcie też stronkę www.elfa.se/pl , gdzie są głośniki Audaxa w bardzo dobrych cenach (w tym z areogelu).
    Jeśli zaś stosować 2 głośniki basowe to zalecałbym układ 2,5 drożny - brak spadku na skutek dyfrakcji w przedziale gdzieś ok 400-500 Hz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru 12-calowych głośników do 3-drożnych kolumn w pomieszczeniu o powierzchni 30 m², z rozważeniem modeli Beyma 12BR70 oraz Tonsil GDN30, a także opcji zastosowania dwóch 10-calowych głośników basowych na jedną kolumnę. Uczestnicy wskazują, że Beyma oferuje głośniki o wyższej efektywności (ok. 94,5 dB) i lepszej jakości w porównaniu do Tonsila, który jest postrzegany jako przestarzały technologicznie i bardziej dedykowany do zastosowań domowych. Beyma jest natomiast kojarzona głównie z estradą i instrumentami basowymi. Wspomniano także o dużej objętości Vas (135 l) wymaganej dla Beymy 12BR70, co wpływa na rozmiar obudowy. Pojawiła się sugestia rozważenia niemieckich głośników Visaton, cenionych za jakość i dostępność schematów konstrukcyjnych, oraz głośników Audax dostępnych w Polsce. Zalecane jest stosowanie układu 2,5-drożnego przy dwóch głośnikach basowych, aby uniknąć spadków w paśmie około 400-500 Hz. W dyskusji pojawiły się także propozycje innych marek, jak Tesla, jednak bez szczegółowej analizy. Ogólnie rekomendacje skłaniają się ku Beymie lub alternatywom zagranicznym, z krytyką dla Tonsila ze względu na brak innowacji i przestarzałą konstrukcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA