logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników do obudowy 90 l, max 27 cm, kolumna 3-drożna, Tonsil?

flytm 16 Maj 2006 00:22 1860 10
REKLAMA
  • #1 2629683
    flytm
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam. Wiem, że robię "na odwrót" dobierając głośniki do obudowy, a nie obudowę do głośników, ale długoby tłumaczyć dlaczego tak jest. Do rzeczy- obudowa posiada objętośc ok. 90 litrów, głośniki nie mogą być większe jak 27 cm. Kolumna będzie 3 drożna. Rozważałem
    1. 1* GDN 25/60/1 Tonsil (ponieważ posiadam niepotrzebne 2 szt)
    2. 2 *---------//--------------
    3. 2* GDN 20/xx/x Tonsil

Proszę o Wasze porady, chciałem użyć Tonsili ze względu na moje przekonanie do brzmienia paierowej membrany, ale nie upieram się przy tym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2630187
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Kolumna ma mieć 4 czy 8Ω? Ma być jedna czy dwie kolumny? Jako średni proponuje GDM 16/80 lub 18/80 a wysoki GDWK tonsila lub STXa. Napisz więcej do czego ta kolumna ma służyć, jakim wzmacniaczem chcesz to napędzić...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2630202
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Cytat:
    1. 1* GDN 25/60/1 Tonsil (ponieważ posiadam niepotrzebne 2 szt)

Przydałyby się po dwie na kolumnę.

Możesz kupić W250SC od Visatona. Obudowa 90L to dla nich trochę przedobrzenie, ale te głośniki generalnie lubią duże objętości. Na jaki bas liczysz ? Jaki wzmacniacz użyjesz ? Z tego będzie niski bas, duża efektywność, mała obciążalność mocowa.

Chcesz taniej, to możesz kupić 4x 27/150/8SC po 2 na kolumnę. Generalnie polecam zdublowanie basowych... Mało który głośnik <27cm lubi aż taką objętość.

Pomyślałeś o zmniejszeniu tej objętości do powiedzmy 70L ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2630250
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    albo daj gdn25/60, gdm12/60 i tube na wysokie, sorki jak to 90 litrów to daj 2x25 cm basowy, a jakie wymiary ma skrzynia??
  • #5 2630563
    flytm
    Poziom 16  
    No właśnie skrzynia ma taki kształt że nie mogę podać jej wymiarów. Przednia ścianka ma 35 cm, więc dlatego głośniki nie mogą być większe jak 27 cm, chodzi mi o efekt wizualny. Impednacja może wynosić 4 omy i dwa basowe na jedną kolumnę to to , co mnie interesuje. Kolumny będą podłączone do Yamahy AX 1050. Liczę na niskie zejście i dużą efektywność, poprostu lubię potężny bas, ale nie kosztem drastycznego spadku wytrzymałośi mocowej. Poprostu muszę znaleść kompromis, dlaetgo proszę Was o pomoc.

Dodano po 2 [minuty]:

Co do średnich zależy mi na żółtej membranie i zastanawiałem się nad stx- ami, lecz spoglądając na ich efektywność( tych z żółtymi) to trochę się zestresowałem ( 80db i 84 db).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2630681
    gdL
    Poziom 27  
    Lepiej wygląda, jeśli głośnik jest tak prawie szeroki jak przednia ścianka. Inaczej może się zgubić. Membrana może mieć mówisz 27cm, a kosz może być szerszy, więc w grę wchodzą 30cm głośniki.
    Ile masz pieniędzy do wydania :) ? Dobre są STX. Spróbuj przesymulować STX 27/150/8SC x2 na kolumnę. To da porządny SPL rzędu 92dB/W. Da się osiągnąć jeszcze 84dB/W dla 30hz. To wynik bardzo dobry.
    Rozważ Visaton W300S. Powinien w tej obudowie zagrać podobnie co powyższe. Podobnie SPL, ale to inna klasa. Inna jest też cena.

Nie kupuj średniotonowych STX. To byłby wielki błąd, one zagrają 3x ciszej od niskotonowego. Nie będzie ich wogóle słuchać.
    Może coś z Beymy ?

http://elmuz.com.pl/beyma/5mp60n.htm
    albo
    http://elmuz.com.pl/beyma/6b30p.htm

Ewentualnie krzyczące szerokopasmowce Tesli. Aha.. I niskie cięcie z takimi głośnikami basowymi.
  • #7 2631189
    flytm
    Poziom 16  
    Głośnik jako całość nie może być większy niż 27 cm bo już wtedy będzie prawie równy ze ściankami.Najlepiej bawią mnie 25 cm lub 20cm (ewentualnie 22cm). Przesymulowałem te 27 cm, szczerze mówiąc nigdy nie mialem zayfania do zamkniętych obudów, a taką program proponuje, poza tym za nisko nie złażą. Lepiej podoba mi się wykres 2* GDN 20/80/4 SC strojonej na 30hz, z impulsem nie ma szans do tych 27 cm w zamkniętej i jest katastrofa przy ok 22 hz ale czy to ważne jak i tak tej częstotliwości prawie nie będzie słychać. Z średnimi pomyślę później. Nie uzykam nic lepszego na Tonsilach? Przecież to lepsze głośniki niż STX. A jeżeli chodzi o kasę no to Tonsile to jest max wieć Visatony raczej odpadną, jeżeli są droższe.
  • Pomocny post
    #8 2631235
    gdL
    Poziom 27  
    Myślałem o BR dla 2* STX 27/150/8SC w 90L, strojone na 35Hz. GDelay jest dopuszczalny, wręcz niezły. Co Ci się w nim nie podoba ? Max 13ms. W BR niżej niż 9ms nie zejdziesz z NICZYM, a 4ms różnicy to niewiele.

Cytat:
    Liczę na niskie zejście i dużą efektywność, po prostu lubię potężny bas

Nie kupuj 20/80 i to jeszcze 4ohm - co z tego zrobisz ? W 90L nie zagrają, tak jak chcesz. Zobacz na GDelay - żenada. Może być i Tonsil, zagra głośno, ładnie. Ale niskiego basu raczej nie uzyskasz. A taki chyba chcesz, z tego co czytałem...
  • #9 2631402
    flytm
    Poziom 16  
    Tak. Coś mi się pokręciło, i wogóle liczyłem dla 27/150/4 SC. Zwracam honor, to wygląda nieźle. Prawdopodobnie takie głośniki kupię. Pozostaje jeszcze kwestia średniotonowych, z żalem odrzucam żółte membrany STX-ów. Tutaj też chodzi mi o średnicę nie większą jak powiedzmy 17 cm.
  • #10 2640604
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    mam tonsile gdm12/60, kup tylko żółte membrany i po problemie, będziesz miał żółte średniotonówki
  • #11 2640931
    flytm
    Poziom 16  
    12 cm to trochę mało. Może zrobię błąd, ale zastosuję szeregowe polączenie niskotonowych i 17 cm średni, z źóltą membraną i trochę się efektywność wyrówna. Co prawda całej kolumny będzie dość niska, ale moja Yamaha raczej sobie z tym poradzi.

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym głośniki mają fajną zaletę- są wymienialne...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników do 3-drożnej kolumny o objętości około 90 litrów i maksymalnej średnicy głośników 27 cm, z preferencją dla głośników Tonsil ze względu na papierowe membrany. Proponowano różne konfiguracje: pojedynczy lub podwójny głośnik niskotonowy GDN 25/60/1, podwójne GDN 20/xx/x oraz kombinacje z głośnikami średniotonowymi GDM 16/80, 18/80 i wysokotonowymi GDWK lub STX. Zwrócono uwagę na konieczność dopasowania impedancji (4 Ω) i efektywności, a także na ograniczenia wizualne (głośnik nie może być szerszy niż 27 cm, najlepiej 25 cm lub 20 cm). Zalecano stosowanie dwóch głośników basowych na kolumnę dla lepszego basu i efektywności, z tuningiem obudowy BR na około 30-35 Hz. Wskazano, że głośniki STX 27/150/8SC w podwójnym układzie mogą zapewnić wysoką efektywność (ok. 92 dB/W) i dobre zejście basu, natomiast średniotonowe STX z żółtą membraną mają niską efektywność i nie są polecane. Alternatywnie sugerowano głośniki Beyma (5MP60N, 6B30P) oraz Visaton W250SC i W300S, choć Visatony są droższe. W kwestii średniotonowych rekomendowano głośniki Tonsil z żółtą membraną o średnicy do 17 cm, np. GDM 12/60, z możliwością łączenia szeregowego z niskotonowymi. Całość ma być napędzana wzmacniaczem Yamaha AX 1050, z naciskiem na kompromis między niskim zejściem basu, efektywnością i wytrzymałością mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA