logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zoptymalizować koszty budowy kolumn z głośnikami Tonsil 30/100/8?

BARNI_GDYNIA 28 Sty 2007 02:45 1716 17
REKLAMA
  • #1 3496726
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Cześć wszystkim. Na początek powiem że jestem już w sumie zdesperowany i sflustrowany moją sytuacją. Jakiś czas temu okazyjnie udało mi sie kupić i zregenerować dwa Tonsile 30/100/8 za 20zł plus nowe membrany 50zł. Od razu zacząłem załatwiać deski żeby złożyć z tego obudowy. Obudowy maja objętość 120 litrów, są porządnie wzmacniane belkami w środku oraz na wikol i wkręty. Po odjęciu koszy od głośników, gąbki tłumiącej wyjdzie w przybliżeniu 110 litrów tak jak było w planie mojej budowy. Z początku sadziłem ze zamknę sie w cenie max 600zł. Na ta chwile cena wygląda nieco inaczej bo prawie 800zł co w cale mi sie nie podoba nie ukrywam. Mój kosztorys wygląda następująco:
    wkręty wikol belki na wzmocnienia 50zł do tego obicie narożniki 4 raczki klej do wykładziny 180zł ( wliczona w to jest tez wysyłka przedmiotów allegro ) do tego dochodzą dwa głośniki które juz mam czyli 70zł i do tego dochodzą dwa tubowe głośniki tonsila GDWT 12-19/150 ( jak sie trafi dobra okazja to 200zł z wysyłką ), nowy taki głośnik tonsila w sklepie tonsila kosztuje 108zł bez wysyłki. Do tego brakuje mi jeszcze dwóch basów gdn 30/100/8 i z nimi nie ukrywam jest dosyć spory problem żeby je gdziekolwiek znaleść bo nigdzie takich głośników nie ma. Jeśli sa to ich cena wynosi około 200zł za dwie sztuki. Sumując to wszystko to wychodzi jakieś 700zł a nie dodałem do tego wszystkiego jeszcze zwrotnic do głośników czyli tez trzeba na to liczyć jakaś stówkę. Zapytam wprost. Czy za 8 stów nie da sie złożyć czegoś lepszego? W ogóle nie mam pomysłu co zrobić . Mam dwie IDEALNIE wykończone obudowy, obite czarnym kocem założone terminale do kabli, rączki i narożniki i w ogóle nie wiem co tam wstawić za głośniki. Plan od początku był prosty. TYLKO głośniki Tonsila. ale ze zdobyciem tych GDN-ów jest nie mały problem. Pomóżcie mi jakoś zaadoptować te kolumny, co mogę tam wstawić za głośniki żeby to porządnie grało. Nie wchodzą w grę żadne głośniki no-name. Jak składać to składać porządne kolumny z dobra efektywnością oraz parametrami. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 3497105
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Proponuję wstawić tam głosniki Tonsil gd 30/50. 4 nowe sztuki to wyjdzie coś koło 600 zł. czasem można trafić na regenerowane za 65 zł sztuka. Do nich stroisz otwory stratne i gra.
    Pozdrawiam
  • #3 3497331
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 56
    GD 30/50 nie oplaci sie tylko 50W sinus i ok 150zł lepiej juz selenium12pw3slf 175W i 97dB za 200zł albo najlepisza opcja jest beyma sm212 300W 300zł alu kosz duze xmax oczywiscie na taka wielka bude to po 2szt takich glosnikow
  • #4 3497480
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    HIROGEN - selenium i beyma oczywiście ceny podałeś za sztuke ? a coś z celestiona albo eminence-a ?
  • REKLAMA
  • #5 3497661
    hirogen
    Poziom 33  
    z celestiona tr1225(1225e) koszta ok 285-330zł jeszcze ewentualnie tanszy slabszy tr1215. Szczeze emi nie ma za duzo do zaoferowania obecnie moze jak by ceny byly nizsze z 1/3 gamma 12 delta12(i pro12)
  • #7 3521772
    hirogen
    Poziom 33  
    popatrz w jakiej kategorii one w sie znajduja to sa glosniki typowe do gitary a z tego co widze nie budujesz kolumn gitarowych.

Jeszcze beyma SM212 309/szt za to 300W i aluminiowy kosz duze xmax w tej cenie ten glosnik nie ma konkurencji
  • #8 3521934
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Kolumny mają byc że tak powiem uniwersalne jeśli chodzi o muzyke. Maja byc do techno disco polo, równiez do muzyki rockowej. Będą używane na dyskotekach. Chciałem się w 1000zł zmieścic z głośnikami. Z samo zbudowanie skrzyń łacznie z obiciem narożnikami zapłąciłem już 200zł do tego te głosniki tak jak chciałbym to 1000zł plus 2 drivery też nie byle jakie plus zwrotnice do środka. To i tak moim zdaniem wyjdzie duzo za duzo jak na kolumny z 12 calowymi głośnikami. Patrze prawie codziennie po allegro czy nie ma takich głośników jak wymieniłeś wyżej i niestety nic nie znajduje. Oczywiście zalezy mi na kupnie nowych nie uzywanych głośników, bo żadko trafiają sie okazje żeby na jednej aukcji kupic odrazu 4 sztuki używane.
  • #9 3523803
    hirogen
    Poziom 33  
    Selenium dostaniesz w www.westmusic.pl beyme na www.elmuz.com.pl celestiony www.box.com.pl .

Mozesz jeszcze mi podac dokladne wymiary obudowy i ewentualne srednice otworow : czy nie zmiescilyby sie tam po 1 szt glosnika 15" zamiast 2szt 12" ?? Bo szczerze za 1000zł za wszystkie glosniki to masz tak 4szt selenium 12pw3slf plus 2 szt dh200ee plus tubki (jakies po 19-29zł)
  • REKLAMA
  • #10 3527120
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Te selenium nawet niezłe i 199zł za sztuke. Nie moge na stronie elmuza odnaleśc tej Beymy sm212 Ale zadzwonie do nich w poniedziałek dowiedziec sie czy jak bym kupował 4 to czy nie dali by zniżki.
  • REKLAMA
  • #13 3527906
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Fakt, że wydaje się iż nie mierzymy nisko, ale wszystko zależy od konkretnego zastosowania. Cały czas poruszamy się w dolnej strefie stanów niskich jeżeli chodzi o sprzęt estradowy. Ja wyznaję zasadę, że inwestować należy z głową. Jeżeli nie mam w danym momencie kasy, to odkładam projekt, a nie stosuję półśrodków zwłaszcza, że sprzęt estradowy traktuję jako inwestycję. Co innego sprzęt do domu, który spełnia nasze zachcianki, a co innego sprzęt estradowy, który najczęściej zarabia na siebie.
    Ostateczna decyzja i tak należy do autora tematu, ale dobrze jest rozważać wszelkie możliwości, by mieć w czym wybierać.
  • #14 3529462
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    ale jest jedno ale... jeśli niemamy sprzętu to nie moze on na siebie zarabiać.... i skąd odłozyć kase na lepszy ??
  • #15 3531240
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Nie jest to żaden bez plan z mojej strony ani jakieś wyśnione marzenia. Jest to dla mnie kąkretna sprawa którą mam zaplanowaną co i jak. Pokoleii. Założenia miałem i mam nastepujące. Zbudować dwie kolumny każda z dwoma głosnikami o średnicy 12 cali jeden, plus po jednym tubowym głośniku do kolumny. Miałem już na stanie dwa głośniki Tonsila GDN30/100/8 i miałem zamiar kupić kolejne dwie sztuki tych głośników, za tubowe miały ( i chyba będa robiły ) też Tonsile GDWK ( nie pamiętam w tej chwili dalszego oznaczenia ale są to glośniki tubowe bodajrze jedyne w produkcji tonsila ). No więc zajęłem się samymi budami i zgodnie z planem zrobiłem je o dokładnej pojemności 120 litrów odjąć od tego kosze od głośników, gąbke na wytłumienie to uzyskam około 110 litrów tak jak chciałem. Kolumienki obiłem kocem założyłem narożniki po dwie raczki do jednej obudowy i wszystko fajnie pięknie. Schody zaczeły się w momęcie kiedy zaczęłem szukać dwóch brakujących głośników Tonsila gdn30/100/8 Miałem na nie odłożone 300zł bo zazwyczaj po tyle pieniędzy chodziły dwie sztuki na allegro jak bywały. I w tym momęcie zalożyłem ten temat żeby sie poradzić was co mam zrobic w tej sytuacji. Tak się złożylo że znalazłem sobie dorywczą prace ( bo jestem uczniem liceum ) więc co za tym idzie moje fundusze się zwiekszyły więc stwierdziłem że moge sobie pozwolić na głosniki beyma lub eminence-a zamiast polskich nisko budżetowych Tonsili. Też jestem wyznawcą teori "lepiej troche poczekać i dozbierać pieniędzy niż kupować jakieś kiczowate chińskie głosniczki" Jasną sprawą jest to że kolumienek nie będe używał w domu tylko na dyskotekach. I tak nie kupie tych selenium czy beymy dziś czy jutro. Nie jest to tania sprawa i tak jak ktoś wyżej powiedział trzeba mieć to zapalnowane, mieć jakiś kosztorys żeby wiedzieć "co z czym" żeby nie wyszedł z tego jeden wielki bajzel. Teraz np. juz wiem że zrobiłem jeden bład za który teraz ponosze konsekfencje. Mogłem zrobić dwie kolumny na głosniki 15 calowe po jednym takim głośniku do kolumny plus po jednym tubowym i wiem że takie dwie kolumny by mi spokojnie wystarczyły do miejsc w których gram. No ale cóż budy już mam zrobione i warto było by je ukonczyć. Jak narazie to moim faworytem są te SELENIUM za 199zł/sztuka Nie ukrywam również ze cena tej beymy sm112 zwala mnie z nóg i niestety nie stać mnie na takie głośniki. Tak jak pisałem wcześniej Nie moge doszukać sie tej beymy SM212 jaka jest cena sklepowa tego głośnika?
  • #16 3531307
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    problem z beymami jest taki że ich 12stki kompletnie nie nadają się do basu - coś obciera - coś wali generalnie klapa....

natomiast do nadstawek odciętych od dołu na 100Hz są poprostu rewelacyjne - wysoki SPL ładna charka i równowaga tonalna

eminence natomiast jest bardzo dobry do basu - wytrzymuje naprawde duzo - niestety tu wyzsze pasmo jest baardzo cienkie....

niezłym kompromisem jest celestion truvox (teraz zmienili mu nazwe ale wiadomo o co chodzi ) ceny trze przystępne (koło 300zł)

ja osobiście wybierał bym między beymą a celestionem

i tak

celestion jeśli ma grać bez subbasów - beyma - z subbasami
  • #17 3531892
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Na tą chwile nie mam subbasów i nie stać mnie na ich kupno. Narazie chce ukonczyc kolumny. Moje oczekiwania wzgledem głośników jakie chce kupić to dużo mocnego twardego typowo estradowego basu. Sam porpstu lubie takie twarde mocne uderzenia wydobywajace się z głosników. SOUND WAVE- a jak twoim zdaniem zagrał by ten SELENIUM? nie ukrywam że jestem nim najbardziej zainteresowany ze względu na cene.
  • #18 3531937
    hirogen
    Poziom 33  
    Seleniem 12pw3 robilem na nim male kolumieniki z gwizdkiem 9/80/5f gra ladnie ale basu malo jak mocniej podkrecisz to glosnik nie wyrabia mechanicznie.

Nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze w beymach cos obciera miales je w rekach ze tak piszesz ?? Ja mialem sm 212 i rewelacja basu nie ma duzo ale wystarczajaco poza tym znajdz mi w ludzkiej cenie glosnik 12" z xmax 7mm (to juz wartosc wrecz dla glosnikow subbasowych), chyba ze trafiles na jakies buble na dodatek alu kosz. teraz kolumnyz nimi ekploatuje moj kolega na imprezach napedzane koncowka elmuza 2258 czesto na peaku jak narazie ponad rok bez problemow

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalizacji kosztów budowy kolumn głośnikowych z użyciem głośników Tonsil 30/100/8 oraz wyboru odpowiednich głośników basowych i tubowych do kolumn o pojemności około 120 litrów. Autor posiada dwa głośniki Tonsil GDN30/100/8 i planuje dokupić kolejne dwie sztuki oraz tubowe Tonsil GDWT 12-19/150, jednak całkowity koszt przekracza założony budżet 600 zł, sięgając około 800 zł. W odpowiedziach proponowane są alternatywy głośników basowych, takich jak Tonsil GD 30/50 (nowe lub regenerowane), Selenium 12PW3SLF (ok. 200 zł/szt.), Beyma SM212 (ok. 300 zł/szt.) oraz Celestion TR1225 i TR1215. Dyskutowano o zaletach i wadach poszczególnych modeli, m.in. Beyma SM212 charakteryzuje się dużą mocą i dużym Xmax, ale nie nadaje się do basu, lepiej sprawdza się w wyższych pasmach, natomiast Eminence oferuje dobry bas, lecz słabsze pasmo wysokie. Celestion TRuvox jest kompromisem cenowym i jakościowym. Autor planuje kolumny uniwersalne do muzyki klubowej (techno, disco polo, rock) i szuka nowych głośników, preferując mocny, twardy bas estradowy. Wskazano także sklepy internetowe z ofertą głośników (westmusic.pl, elmuz.com.pl, box.com.pl). Poruszono kwestie inwestycji w sprzęt estradowy, podkreślając konieczność rozsądnego planowania budżetu. Wskazano, że głośniki 15" mogłyby być alternatywą dla dwóch 12" w obudowie, jeśli wymiary na to pozwalają. Podsumowując, dyskusja skupia się na doborze głośników o dobrym stosunku jakości do ceny, odpowiednich do planowanej konstrukcji i zastosowań estradowych, z uwzględnieniem ograniczeń budżetowych i technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA