logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Brava 1.6 SX – brak zasilania pompy paliwa, schemat instalacji elektrycznej

alvid 28 Sie 2003 09:24 7387 17
  • #1 307233
    alvid
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z pracą a właściwie z brakiem pracy pompy paliwowej w moim samochodzie . Zapalam oraz jeżdżę na gazie i jakież było moje zdziwienie kiedy jadąc z wczasów i ciągnąc przyczepę campingową zabrakło mi gazu i przełączając na benzynę samochód umarł. Po zaholowaniu do najbliższego warsztatu mechanik się poddał i doholował mnie pod stację gazową abym mógł dojechać do domu . Jako że jestem elektronikiem z zawodu zacząłem sam szukać . Stwierdziłem że pompa paliwowa nie dostaje zasilania , ale nie mając schematu nie mogę ruszyć z miejsca . Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i nic . Kontrolka pomarańczowa od układu wtryskowego się zapala i gaśnie ,czyli prawidłowo .Jeżeli byłby ktoś w stanie mi pomóc byłbym niezmiernie wdzięczny . Przede wszystkim potrzebowałbym schemat tej instalacji . Serdecznie wszystkich pozdrawiam i proszę o pomoc Piotrek !!!!!
  • #2 307785
    hnr
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    szara kostka styłu tablicy bezpieczników i pompa zadziała
  • #3 312315
    alvid
    Poziom 13  
    Dziękuję serdecznie za zainteresowanie . Pod listwą z bezpiecznikami są trzy przekażniki (nie wiem od czego) .Dwa są żółte a jeden czarny (12v 20A A727).Sprawdziłem ten czarny na stanowisku jest dobry . Nadal nie wiem co dalej robić . Pomóżcie !!!

Serdecznie wszystkich pozdrawiam Piotrek !!!
  • #4 312362
    gulinski
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    W niektórych instalacjach do gazu ukł sterowania zasilaniem (gaz benzyna) odcina zasilanie pompy paliwowej pomimo że element ten jest wyłączany automatycznie po przekroczeniu zadanego ciśnienia. Samą pompę a właściwie część ukł wraz z przewodami możesz sprawdzić poprzez tzw przedzwonienie ukł omomierzem wpinająć się na przekaźniku pompy.
    Często jest tak że monterzy na szybko i dośc niedbale zagniatają końcówki konektorów np. kombinerkami !

Aby sobie ułatwić możesz poszukać na elektrodzie schematów np ze sieny czy uno innych fiatów oraz informacji o inst gazowych
  • #5 312476
    alvid
    Poziom 13  
    Ja mam bardzo prostą instalację gazową .Jest to typowa instalacja firmy Lovato montowana w Polonezach . Jest tylko parownik , mikser i emulator wtryskiwaczy . Nie ma silnika krokowego ani też komputera . Przejechałem na tej instalacji 75000 km. i jestem zadowolony . Wracając do pompy paliwa to zawsze było tak , że po załączeniu stacyjki słyszałem chwilowy charakterystyczny cichy dzwięk pompki , teraz słyszę tylko chwilowe załączenie jakiegoś przekaźnika w komorze silnika pod szybą przednią .Prekaźnik ten załancza się na około dwie sekundy po przekrenceniu stacyjki . Nie mam pewności czy jest to przekaźnik od pompy ponieważ nie mam schematu . Pompa paliwowa podczas montażu instalacji gazowej nie była odłanczana (jakaś filozofia gazmajstra że będą chłodzone wtryskiwacze benzyną).Bardzo dziękuję za zainteresowanie i proszę o dalsze sugestie co robić . Serdecznie wszystkich pozdrawiam Piotrek !!!!!
  • #6 312501
    hnr
    Poziom 13  
    styłu tablicy bezpieczników na dole druga kostka "szara" od lewej
    jak nie łączy to czasami nie działa pompa paliwa lub w czasie pracy sinika
    zaświeca sie code lub choinka na desce rożdzielczej poprostu styki sie utleniają najlepiej porozłanczać kostki po kolei i potraktować je jakimś preparatem
  • #7 312515
    alvid
    Poziom 13  
    Jeżeli chodzi o przekaźniki to ja mam Fiat Brava 1.6 SX z 1997 r. i nie ma tam szarego przekaźnika . Są (patrząc jako kierowca od lewej) dwa żółte i jeden czarny ale niestety wszystkie sprawdziłem . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .

P.S. Najlepiej było by zdobyć schemat ,tylko gdzie ????
  • #8 312540
    hnr
    Poziom 13  
    Napisałem kostka to znaczy złącze a nie przekażnik chyba mylisz pojęcia
    normalne uszkodzenie, brawo ,brawa,siena,palio ,kispskiej jakiści styki
    czytaj dokładnie
  • #10 312945
    lucino
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeśli nie działa ci pompa paliwa to najpierw sprawdz czujnik uderzeniowy.Kasuje się go przyciskiem pod siedzeniem kierowcy. Przez ten czjnik podaje się "-" do pompy.
  • #11 314030
    Petroniusz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, jak już wspomniał kolega wcześniej, pod siedzeniem kierowcy znajduje się bezwładnościowy wyłącznik przez który dostaje zasilanie pompa paliwa. Ma on na celu odłączenie paliwa w razie wypadku (silne uderzenie). Warto sprawdzić czy jest włączony.
    Sam jestem użytkownikiem Fiata Brava 1,4 12V i posiadam w wersji papierowej pełną serwisówkę do wszystkich modeli Brav, wraz ze schematami elektrycznymi do poszczególnych wersji silników. Jeżeli kolega będzie nadal w potrzebie, mogę zeskanować schemacik i przesłać.
  • #12 314069
    gulinski
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Panie Petroniusz możesz pan to tu zapodać - od przybytku głowa nie boli (punktów Pan zarobisz...)
  • #13 314072
    alvid
    Poziom 13  
    Jestem niesamowicie wdzięczny za tak duże zainteresowanie moim problemem . Sprawdziłem wszystkie kostki na skrzynce bezpiecznikowej ale konektorki dobrze trzymają . Są ładne błyszczące i bardzo mocno trzymają Jak tylko przestanie padać deszcz u mnie czyli w Andrychowie zaraz pójdę do samochodu i to sprawdzę ten wyłącznik . Oczywiście rozumie że trzeba się dostać pod tapicerkę , pod siedzeniem kierowcy . Schemat to jest piękna sprawa i podejrzewam że jest ten wyłącznik narysowany na tym schemacie gdyby była możliwość podesłania byłbym bardzo wdzięczny . Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam Piotrek .
  • #14 315081
    alvid
    Poziom 13  
    BINGO !!!! STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ !!!! Pod siedzeniem kierowcy (bez zdejmowania tapicerki) zobaczyłem jakieś urządzenie od góry zakończone gumowym przyciskiem . Po lekkim naciśnięciu usłyszałem charakterystyczny dzwięk przełanczania styku , no i zapalił na benzynie . Mam jeszcze problem z zapaleniem rano (pali na pięć razy), ale to inna sprawa. Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc . Czętnie bym wszystkich zaprosił na kawę ale z przyczyn techniczny nie jest to możliwe . Jest jeszcz jeden plus tej awarji , wróciła mi wiara w człowieka i jego bezinteresowność . Jeszcz raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam Piotrek .
  • #15 315194
    Petroniusz
    Poziom 12  
    Przesyłam dla zainteresowanych schemat układu wtryskowo-zapłonowego Fiata Brava 1,6 16V (3 pliki)
    Załączniki:
    • Brava-part1.rar (4.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 315206
    Petroniusz
    Poziom 12  
    cd
    Załączniki:
    • Brava-part2.rar (3.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 315228
    Petroniusz
    Poziom 12  
    cd
    Załączniki:
    • Brava-part3.rar (3.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku zasilania pompy paliwowej w samochodzie Fiat Brava 1.6 SX z 1997 roku, co objawiało się zatrzymaniem silnika po przełączeniu z gazu na benzynę. Pompa nie otrzymywała napięcia pomimo sprawdzenia bezpieczników i przekaźników (dwa żółte i jeden czarny 12V 20A). Wskazano na możliwość uszkodzenia styków w szarej kostce pod tablicą bezpieczników oraz na rolę instalacji gazowej Lovato, która nie posiadała sterownika ani silnika krokowego. Zwrócono uwagę na bezwładnościowy wyłącznik (czujnik uderzeniowy) pod siedzeniem kierowcy, który odcina zasilanie pompy paliwowej w razie wypadku. Po jego naciśnięciu pompa zaczęła działać, co rozwiązało problem. Użytkownik otrzymał również schematy elektryczne układu wtryskowo-zapłonowego Fiata Brava 1.6 16V, które ułatwiły diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA