logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 32wf400g - czy 15-20 sekund na włączenie to normalne?

philip 14 Gru 2006 19:52 4659 15
REKLAMA
  • #1 3331506
    philip
    Poziom 11  
    Witam!
    Zakupiłem kilka dni temu na allegro używany tv Thomson 32wf400g i niby wszystko w porządku ale tv dlugo sie wlacza - jakies 15-20 sec. To chyba nie jest normalne prawda? To jakas duza usterka? czas uruchamiania dalej bedzie sie przedluzal? prosze o info bo nie wiem co robic...:?:
  • REKLAMA
  • #2 3331760
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    a jak jest z obrazem,jak sie pojawi?jest poprawny?
  • #3 3331816
    waldus1984
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Słychać coś podczas włączania np. syczenie ,świergotanie lub coś podobnego.Przyczyną tego stanu moga byc np. elektrolity w zasilaczu po wtórnej i pierwotnej stronie ale może byc to kineskop dlatego kolega wyżej zapytał sie o obraz to ważna rzeczprzy diagnozie tego przypadku więc opisz co się dzieje z tym obrazem.
  • REKLAMA
  • #4 3331964
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2293
    Jakie chassis ICC20 lub ICC19 zmiana softu lub rezystory przy katodach RGB .
  • #5 3332040
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Sprzedawca zadowolony, pozbył sie TV gdzie był zuzyty kineskop.
    Tak brutalnie trzeba to sobie powiedzieć.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #6 3333057
    mario76
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tv jest sprawny. Może się załączać max do 30s po tym czasie jeśli się nie pojawi obraz , zacznie mrugać dioda. Jeśli to nie występuje nie masz się czym przejmować.

Pozdrawiam
  • #7 3413043
    philip
    Poziom 11  
    Witam! Z góry przepraszam wszystkich ktorzy zaintereesowali sie tematem, ale z powodu natloku zadan nie mogelm wczesniej odpowiedziec... Jest tak tv wlacza sie za kazdym razem o tych max 20sec, ale teraz zauwazylem bardziej niepokojaca rzecz... MIanowice jak leca informacyjne napisy na roznych kanalach u dolu ekranu to po lewej stronie widac je cale a im bardziej w prawo tym bardziej je ucina :| czyli jakby obraz byl przechylony na prawo... Co jest nie tak?? Prosze pomozcie... Tv mam niecaly miesiac a juz sie cos kaszani... Tzn nie wiem czy bylo tak od poczatku bo zauwazylem to dopiero teraz. Moge to jakos naprawic? Tzn poprzez tyrb serwisowy? Jezli tak to w jaki sposob? Ew. co jest nie tak? To co powaznego? Z gory dziekuje za wszystkie opowiedzi.
  • REKLAMA
  • #8 3413149
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Przejrzyj dobrze menu, ICC20 ma chyba możliwość obrotu obrazu.
  • REKLAMA
  • #9 3426925
    philip
    Poziom 11  
    w menu tv nie znalazlem opcji obrotu obrazu... jest moze mozliwosc takiej regulacji w menu serwisowym? jezeli tak to prosze powiedziec jak to zrobic zeby nic nie skopac. pzdr
  • #10 3450780
    krzemo77
    Poziom 11  
    Witam,
    Panowie mam podobny problem z tym ze chyba "mocniejszy" :)
    Mam identyczny model TV. Moj TV potrafi włączać sie i 3 minuty!! Taki objaw mam od 2 lat a moze i 3. Ktos pisze ze kineskop zwałka - moze i tak ale jak sie juz odpali to wszytsko pieknie smiga. Obraz ostry, kolory żywe, zero zniekształcen.
    Dodatkowo nadmienie ze dioda przez pierwsze 10-20 sekund swieci na "pomaranczowo a pozniej przez czas "nagrzania/odpalenia" mryga na czerwono-zielono. Po owym czasie nastepuje "cyk" i TV świeci.
    Zauwazyłem ze czasami TV odpala sie po kilku sekundach a kiedy jest nagrzany ten czas odpalenia jest stosunkowo krótki.
    Pozdrawiam,
    Krzemo
    p.s.
    Zainteresowałem sie tematem bo chce TV sprzedac ale jesli jest kineskop zwalony to go poprostu wywale. Wkrecenie kogos w zepsuty sprzet to dla mnie czyste s....o.
  • #11 3451650
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Tego typu TV mają komunikację po szynie.
    Zanim zostanie włączony procesor musi odebrać potwierdzenia od innych układów do stanu gotowości.W moim Thomsonie trwa to około 10-15 sekund i wcale się tym nie przejmuje.
    Taką informacje otrzymałem z serwisu Thomsona.

Co do postu "krzemo77" może to świadczyć o kineskopie.Kolory i inne ustawienia mogą być super.
    Można się pokusić o zwiększenie napięcia żarzenia,obecne może być za niskie i stąd tak długi czas oczekiwania.
  • #12 3453353
    krzemo77
    Poziom 11  
    Witam,
    Mój kod błędu to 26 - czyli krzyczy cos jednak o kineskopie w morde - ze nie rozgrzany.... hm... czyli co? Poważnie TV do wywalenia?
    Pozdr
    Krzemo77
  • #13 3457546
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    krzemo77 napisał:
    Witam,
    Mój kod błędu to 26 - czyli krzyczy cos jednak o kineskopie w morde - ze nie rozgrzany.... hm... czyli co? Poważnie TV do wywalenia?
    pozdrawiam
    Krzemo77

Podkręć S2.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #14 3459669
    krzemo77
    Poziom 11  
    Witam,
    Dzieki za odpowiedz ale mozesz napisac mi cos wiecej na temat podkrecenia S2? Ewentualnie podac jakis namiar gdzie moglbym o tym poczytac?
    Pozdrawiam,
    Krzemo77
  • #15 3461755
    philip
    Poziom 11  
    Pomoze mi ktos z ta geometria obrazu? Co zrobic? Prosze o jakas rade... Tzn. Co to jest? Jezeli jakas czesc do wymiany to co i ile to bedzie kosztowac? ew czy da sie to w menu serwisowym ustawic? BARDZO PROSZE O POMOC pzdr
  • #16 3550346
    sebaj1
    Poziom 12  
    na 100% należy zmienić soft na wersję v1.32 , jest tam wyłączona opcja z kodem 26, a jest to spowodowane dłuższym nagrzewaniem się kineskopu. Niestety kość jest dostępna w Thomsonie za ok 100zł , ale rozwiązuje problem i tv załacza się po ok 5 sec.
    I nie radzę grzebać przy rgb, czy żarzeniu - grozi to 100procentowym uszkodzeniem kineskopu!!!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 32wf400g wykazuje długi czas uruchamiania wynoszący około 15-20 sekund, co może być związane z procesem nagrzewania kineskopu lub komunikacją między układami w urządzeniu. Dłuższy czas startu jest typowy dla tego modelu i niekoniecznie oznacza poważną usterkę, o ile po tym czasie pojawia się poprawny obraz i nie występuje miganie diody sygnalizującej błąd. Problemy z geometrią obrazu, takie jak przesunięcie napisów informacyjnych, mogą wynikać z ustawień lub uszkodzenia kineskopu; w menu serwisowym nie znaleziono opcji obrotu obrazu, choć niektóre chassis (ICC20) mogą mieć taką funkcję. Dodatkowo, kod błędu 26 wskazuje na dłuższy czas nagrzewania kineskopu, co można rozwiązać poprzez aktualizację oprogramowania do wersji v1.32, która wyłącza ten kod błędu i skraca czas startu do około 5 sekund. Zaleca się unikanie ingerencji w układy RGB i napięcie żarzenia, gdyż może to prowadzić do uszkodzenia kineskopu. Podkręcenie potencjometru S2 może pomóc w skróceniu czasu nagrzewania kineskopu, jednak wymaga to ostrożności. W przypadku poważniejszych problemów z kineskopem, jego wymiana jest kosztowna i często nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA