Witam potrzebna mi skan homologacji do tego radia. Moze ktos udostepnic ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tambubu napisał:Dzieki. A cos moze bardziej wyraźne ? Zeby mi sie nie przyczepili "misiaki"
krzysztofp44 napisał:Jeśli potrzebujesz jeszcze skan homologacji radja Uniden 510XL to daj znać.
Pozdrawiam
green33 napisał:mirek301 napisał:
Poslugiwanie sie uniewaznionym dokumentem jest karalne !!!
Jak unieważnionym.. ?? Gdzie to masz napisane... zacytuj prosze...
Pozdrawiam Marcin
green33 napisał:Ale miałeś zacytować... a Ty podajesz mi linka do UKE, tak jest napisane, o zakazie przekazywania użytkownikowi, ale nie zauważyłem słowa o unieważnieniu deklaracji.. poza tym co jest karalne.. ?? Użytkownik nie może być w żaden sposób ukarany, bo nie jest niczego winien... ma prawo używać radiotelefonu, bo kupił go w legalnym punkcie dystrybucji i dostał od sprzedawcy deklarację zgodności, użytkownik nie jest zobowiązany do czytania Świata Radio oraz przeglądania stron UKE oraz UOKiK, decyzje wydane przez UKE są decyzjami administracyjnymi i dotyczą konkretnych podmiotów, zauważ, że nie jest napisane - UNIDEN 510 XL i kropka.. dla każdego z podmiotów wystawiających deklarację decyzja została wydana z osobna. Jesli organ dokonujący ( i mający prawo ) kontroli stwierdzi, że sprzęt nie może być używany na terenie RP, bo figuruje na liście urządzeń nie spełniających wymagań to może ( ale nie musi ) zatrzymać sprzęt do badań, natomiast w takim wypadku użytkownik może zanieść sprzęt go sprzedawcy i zażądać zwrotu gotówki, lub też doprowadzenia sprzętu do stanu kiedy zacznie on spełniać wymagania określone w normach.
Więc nie wypisujcie bzdur, że posługiwanie się unieważnionym dokumentem jest karalne, bo nikt tu kary ponieść nie może, użytkownik może nie wiedzieć, o fakcie wycofania sprzętu z obrotu, nawet sprzedawca może o tym nie wiedzieć... tak naprawdę jakiekolwiek konsekwencje może ponieść tylko "podmiot wprowadzający do obrotu na terenie RP " jak to ładnie określa ustawa. Użytkownik nie może w żadnym przypadku ponieść sankcji karnych, musi się w obecnej sytuacji liczyć z opcją zatrzymania radiotelefonu i ew. liczyć na uczciwość sprzedawcy ( że przyjmie radio i odda kase ). I proszę nie piszcie już więcej swoich interpretacji prawa, pracuję w firmie gdzie hurtowo w ostatnim roku sprzedano kilkadziesiąt tysięcy Unidenów, w październiku mieliśmy kontrolę z UKE w celu stwierdzenia zgodności oznakowań wyrobów znakiem CE więc dokładnie i jasno wyjaśniono nam jak to wygląda od strony prawnej. Swoją droga praktycznie żaden radiotelefon nie jest prawidłowo oznaczony, a tu brakuje informacji takiej, siakiej i innej.... i to nie my ( ani tym bardziej klient ) ponosimy konsekwencje ale importer jako podmiot wprowadzający do obrotu.
Pozdrawiam Marcin
mirek301 napisał:
Pracujesz tam gdzie napisales.
Czyli i przedtwaiasz sprawe od strony sprzedawcy.