logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy homologacja CB Uniden z Allegro jest ważna?

swiety7 14 Cze 2007 23:15 1447 6
REKLAMA
  • #1 3985426
    swiety7
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam
    W związku z tym całym zamieszaniem dotyczącym cb uniden chcę się dowiedzieć czy homologacja w przypadku unidenów z allegro jest niewżna?? bo każde sprzedawane radio taką homologacje niby posiada a wokół cały czas sie trąbi ze coś tam...
    Pozdrawiam

P.S.
    Pewnie zaraz napiszecie że o tym jest duzo na forum i odeślecie mnie do innych stron ale mimo to uprzejmie proszę o odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 3987793
    darga104@op.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam.Jeżeli nie chcesz mieć kłopotów.Kupując to radio ,po pierwsze najlepiej w sklepie,po drugie czy naprawdę jest znaczek homologacji.
    Jakiś dokument informujący o tym.Oczywiście kompletnie odradzam radio
    ruszane z plomb.To są tak zwane "szumofony" i mocne siejki .Chodzi o to
    aby przy zakładanej prawidłowej instalacji i eksploatacji nie było pretensji
    ze strony sąsiadów. Temat wrzuciłem w " google" sporo tego tam jest.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3987844
    swiety7
    Poziom 13  
    O ile dobrze się orientuję to w sklepie nie można kupić unidenów (chyba że sie mylę), a jeżeli rzeczywiście policja nie robi problemów z użytkowania tego radia to mam zamiar kupić na allegro.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #4 3988054
    darga104@op.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam .Koledze z drugiego postu odpowiadam ,że to wersja Presidenta.Jeszcze raz kieruję do" google"
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3988142
    michalekzkielc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    kolego szukałem dużo o tym temacie bo miałem 510 xl ale oddałem do sklepu bo sprzedali po wygaśnięciu homo

luty kupiłem w marcu oddałem kupiłem inne

homologadja jest zabrana na radia wyprodukwoane w konkretnym kraju

używac można ale te kupione przed wygaśnięciem homologacji

poszukaj starych postów
  • #6 3988470
    swiety7
    Poziom 13  
    Teraz to dopiero nic nie wiem.

Zapytam inaczej:

Jak kupie na allegro to będę mógł z nim swobodnie jeździć?
  • #7 3988822
    maniek2591
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    unideny sa normalnie sprzedawane w sklepie ,policja nie sprawdza homologacji na radio,mozna jezdzic nawet z wlasnorecznie zrobionym cb radiem w drewnianej skrzynce,w polsce oficjalnie mozna nadawac bez z ezwolenia z moca do 4 watt,ale jednak wiekszosc starszych cb radiowcow ma obok radyjka dopalke 50 - 200wat i na to na pewno nie dostali homologacji

Dodano po 2 [minuty]:

a czy kupujac telefon bezprzewodowy unidena czy panasonica moge go uzywac w domu bez homologacji czy tez nie?(wiekszosc sprzedawanych w sklepie nie ma homologacji)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Homologacja radiotelefonów CB marki Uniden, szczególnie tych kupowanych na Allegro, budzi wątpliwości wśród użytkowników. Homologacja jest dokumentem potwierdzającym zgodność urządzenia z przepisami, jednak wiele modeli Uniden sprzedawanych na rynku, zwłaszcza używanych lub z nieaktualną homologacją, może nie posiadać ważnego certyfikatu. Policja w praktyce rzadko kontroluje homologację na radio CB, a w Polsce dozwolone jest użytkowanie urządzeń o mocy do 4 W bez zezwolenia. Problem pojawia się przy urządzeniach z wyższą mocą, które nie mają homologacji. Kupowanie Unidenów w sklepach jest bezpieczniejsze, gdyż można zweryfikować obecność homologacji, natomiast na Allegro istnieje ryzyko zakupu radia z wygasłą lub fałszywą homologacją. Model Uniden 510 XL został wymieniony jako przykład radia, które mogło mieć wygasłą homologację. W dyskusji pojawiła się także wzmianka, że Unideny są wersją Presidenta. Podsumowując, użytkowanie radia CB Uniden bez ważnej homologacji jest możliwe, ale wiąże się z ryzykiem prawnym i technicznym, zwłaszcza jeśli urządzenie jest modyfikowane lub ma zwiększoną moc nadawczą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA