logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wlutować diody 0805 na płytkę Nokii 3310/30?

bristly 28 Sie 2003 15:00 4188 32
REKLAMA
  • #1 307531
    bristly
    Poziom 12  
    Witam

Mam mały problem jak wlutować na płytkę od noki 3310/30 diody 0805 one maja za krótkie nóżki i nie dotykaj do płyty tak jak powinny :( . Wiem ze to jest wykonalne bo ludzie to robią tylko jak ? Jeśli ktoś z was posiada patent na to proszę o odpowiedz.

Pozdr.
    Bristly
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 311368
    sp9ufi
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Zapotrz się koniecznie w lupę. Dobrze oświetl miejsce pracy.Umocuj prządnie wszystko. I delikatnie pociągnij niteczkę cyny od ścieżki do nogi.
    Tylko broń Boże nie za dużo cyny. Może poćwicz sobie wcześniej na jakimś innym tanim telefonie.
    Powodzenia! Pozdrawiam serdecznie!
  • #4 312374
    Lukaszgda
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jak wymieniam diody i sa mniejsze niz te co byly oryginalnie w telefonie to uzywam do tego cienkiej srebrzanki (cienki drucik).Ucinam kawalek i dolutowuje do diody.Sprawdzilem to juz na wielu telefonach.Sposob z "ciagnieciem" cyny wydaje mi sie malo skuteczny.Powodzenia
  • #6 315229
    bristly
    Poziom 12  
    ok dzieki za podpowiedzi zobacze co uda mi sie zrobic a co popalic :)
  • #7 315285
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    ja lutuje 06 to biore kuleczke cyny na grot i wtedy ladnie wszystko idzie...
  • #8 319764
    Pavell
    Poziom 12  
    NAJLEPSZE DO NOKI 3310 SA DIODY O ROZMIARZE 0805!!!!!!!!!!!!LUTOWNICA OPOROWA I TROCHE CIERPLIWOSCI I EFEKT MUROWANY:)
  • #9 319829
    waisik
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Tak ale chyba te 0603 lepiej swieca bo mialem niebieskie takie i takie a te male jeszcze lepiej mi swiecily
  • #10 320931
    Pavell
    Poziom 12  
    :? JA MAM WLUTOWANE 0805 I NIEZLE SWIECA!!!!!!!!!TO MA BYC TELEFON DO DZWONIENAI I WYSYLANIA SMSOW A NIE LATARKA :wink:
  • #11 323031
    MariuszLodz
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    najlepszy sposob jest wlasnie na "drucik", kazda diode wstawisz, lapiesz diode jedna strona do plyty, przerwe likwidujesz wlasnie cienka srebrzanka, nadmiar srebrzanki przecinasz delikatnie skalpelem i wszystko wstawisz...
  • #12 324450
    waisik
    Poziom 16  
    Powiem tak wymienialem diodki w prawie wszystkich nokiach i mam maly patent na 3310 i podobne. Po wylutowaniu diod czas na nowe wiec wzielem tasnie klejaca i zaklejilem od strony przyciskow te otwoeki na diody. Przykleilem nowe diody 603 na tasne i mala lutownica 8W na 12V (kupilem za 44 zl :D ) wlutowalem je nie uzywajac zadnej srebrzanki tylko troszke wiecej cyny :D :!: :)
  • #13 324727
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    tez wole cyne, ale z prostej przyczyny, len jestem i za pare groszy nie bede sie spuszczał niewiadomo ile. ten patent z tasma klejaca wyprubuje w przyszłym tygodniu bo mi kolega z pracy dxxx suszy hehe
  • #14 324900
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    taśma? to rzeczywiście niezłe,proste, i jak sądzę, skuteczne, właśnie rozebrałe moją 3330 i patrzę jak to jest wszystko urządzone, myślałem właśnie jak przytrzymac te diody do lutowania. Przy okazji jakie diody polecacie, jasność ma być zbliżona do oryginalnych, chcę tylko zmienić kolor
  • #15 325223
    waisik
    Poziom 16  
    Najlepiej aby swiecily jak najmacniej ja kupilem jakies standardowe o jasnosci chyba 1,5 C ale slyszalem ze sa jeszcze 3 :D te moga naprawde dawac. Wogle proponuje zrobic tak ze na guziki dac 4 szt. czerwone a na wyswietlacz 4 niepieskie :) naprawde fajnie to wyglada.

Przy okazji powiem ze jak ostatnio wymienialem w 35 to wszystkie diody sa rownolegle polaczane i trzeba wymienic wszytkie na jeden kolor. Moze ktos wie czy niebieskie i bialem maja taki sam pobor pradu.???? :?: :?: :D
  • REKLAMA
  • #16 326208
    dziur
    Poziom 32  
    to hujnia, trzeba all na 1 kolor. Pobory roznia sie moze minimalnie ale steruje tym układ który to podbija i jak sie zapalą jedne to juz dalej nie podbije i reszta co np zapala sie przy wyzszym nistety nie swieci. W dtc3 jest niezaleznie na lcd i klawiature.
  • #17 335467
    Dj_Lacz
    Poziom 12  
    Witam, wiem juz jak sie mniej wiecej zabrac do wymiany LED-ów, ale mam małe pytanko:Gdzie moge kupić talie diody wmiare tanio??? Prosze o pomoc djrav(_at_)poczta.onet.pl

:arrow: Aha i jeszcze jedno. OJeśli juz bede kupował to o jakiej światłości mam kupić??? :?:
  • #18 335794
    dziur
    Poziom 32  
    najtancze poltelkom - 0,47zł ale musisz miec firmę. Dziwne bo do mnie Pani dzwoniła 2 razy z prosbą o zakupy(wczesniej sie nie rejestrowałem), a kolega zarejestrował sie (firma)i ma ceny o 300% wieksze niz ja
  • #19 336976
    Lukaszgda
    Poziom 15  
    Dziur kupowales diody w poltelkomie? Jak z ich jasnoscia swiecenia??
  • REKLAMA
  • #20 337000
    adams_bravo
    Poziom 11  
    Witam!!!!
    czy orientujecie sie moze jak jest w motoroli T192 czy diody na klawiaturze i na wywietlacz są połączone w jeden obwód czy są niezależnie bo kumpel wymienił cztery pod wyświetlaczem na niebieskie 0603 i swiecą bardzo słabiutko a u mnie w 3210 te same to po prostu latarka!!! może mają tak duzy pobór prądu że ta motorola nie daje sobie rady z nimi...
  • #21 338077
    bristly
    Poziom 12  
    hehe zrobiłem patent na tasme ( thx waisik ) z diodami 0805 i powiem szczerze ze jest to wygodniejsze niż trzymanie ich pensetą , a każdy wie jak ręka lata :) , tylko mam jeszcze jedno pytanko związane z tym tematem , jeśli zmieniamy diody w N 3210 (wlutowalem 0603 ) wszystko cacy pięknie tylko dlaczego po włączeniu telefonu diody po jakiś 3 sekundach zachowują się jak by dostały kopa i mocniej swiecą ??
  • #22 338333
    dziur
    Poziom 32  
    do Lukaszgda - tak, swiecą ok, zwłaszcza xenony. Kupiłem wszystkie kolory, tzn pomarancz, czerwony, biały i niebieski - 12 , 08 i 06. Nie ma problemu. Do 6210 i 3310 polecam 12.
  • #23 338587
    bristly
    Poziom 12  
    dziur , jedno pytanko , diody 12 z tego co słyszałem są odrobine za duże do otworów w płytce N3310 . Normalnie się zmiesciły ??
  • #24 339411
    dziur
    Poziom 32  
    raczej troche jeszcze za małe. Tzn dioda ok, ale jak by styki były bardziej wysuniete to byłoby super.
  • #25 361033
    bristly
    Poziom 12  
    Narozrabiałem z N3310 opcja wygląda tak , chciałem przyspieszyć lutowanie (suszarką :) ) i efekt był tego taki że wylutował się element (dla zorientowanych SEC 049 FF70 KOF 1016U48 " S RAM ") o ile się nie mylę jest układ sterujący napięciem , wiec teraz moje pytanie, wiem że można go wymienić ale trzeba go zestroić , jak i czym się stroi ten układ ?
  • #26 364877
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 232
    itam.
    Ja lutuje 1206 bo tak sie chyba nazywaja i jest spuer. wchodza idealnie tylko najpierw skalpelem trzeba troszke narozniki szkielka odciac

Pozdrawiam
    SK
  • #27 369175
    bristly
    Poziom 12  
    Ponawiam pytanie , nie moge nigdzie sie dowiedziec :( " wylutował się element (dla zorientowanych SEC 049 FF70 KOF 1016U48 " S RAM ") o ile się nie mylę jest układ sterujący napięciem , wiec teraz moje pytanie, wiem że można go wymienić ale trzeba go zestroić , jak i czym się stroi ten układ ?"
  • #28 369220
    dziur
    Poziom 32  
    stary masz tam napisane S RAM wiec nie jest to układ sterujacy napieciem no bo niby jak? O jakim strojeniu myslisz bo ja mam na mysli jakąs fujarke czy pianino ;) fajne teksty, hehe, jaką suszarką go wylutowałes? Napisz zebym wiedział ktorej nie kupowac bo mnie poparzy. Kiedys pisałem jak sie to wyjmuje i wkłada akurat w tym jestem dobry ;)
  • #29 369357
    bristly
    Poziom 12  
    Ok. Wobec tego sobie jaja ze mnie zrobił człowiek który ma wiedze na ten temat tylko ze podobne do twojego poczucie humoru , czyli pośmiać się z czyjeś niewiedzy. Tak czy siak dzięki za zainteresowanie ogólnie tym tematem.
  • #30 502516
    GreenLight
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Lutowałem 08 w 3330 i wykorzystałem informację odnoście podklejenia otworów taśmą bezbarwną. Bardzo dobry sposób. Diody siedzą sobie elegancko w otworach świecąc prostopadle to płaszczyzny płyty. Efekt murowany. Ten rodzaj lutowania gorąco polecam.
    Waisik... respect :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy techniki wlutowywania diod SMD w rozmiarze 0805 na płytkę telefonu Nokia 3310/30, gdzie problemem są zbyt krótkie nóżki diod i brak bezpośredniego kontaktu z płytką. Zalecane metody to użycie cienkiego grotu lutownicy, większej ilości cyny lutowniczej oraz precyzyjne oświetlenie i lupę do kontroli. Alternatywnie stosuje się cienką srebrzankę (drucik) do przedłużenia nóżek diod, którą po lutowaniu delikatnie się przycina. Popularnym patentem jest przyklejenie diod taśmą klejącą od strony przycisków, co ułatwia ich stabilizację podczas lutowania. Wymieniane są także rozmiary diod: 0805 jest optymalny dla Nokii 3310, natomiast 0603 są mniejsze i trudniejsze w montażu, choć mogą świecić jaśniej. Wskazano, że diody 1206 również pasują po lekkim przycięciu narożników płytki. Poruszono kwestie polaryzacji diod oraz różnic w jasności i poborze prądu między kolorami LED, zwłaszcza przy wymianie na niebieskie. Wspomniano o problemach z elementem SEC 049 FF70 KOF 1016U48 (prawdopodobnie układ pamięci SRAM) podczas lutowania suszarką, podkreślając, że nie jest to układ sterujący napięciem i nie wymaga strojenia. Podsumowując, skuteczne lutowanie diod 0805 w Nokii 3310/30 wymaga precyzji, odpowiednich narzędzi, ewentualnego przedłużenia nóżek drucikiem lub zastosowania taśmy klejącej dla stabilizacji oraz uwzględnienia polaryzacji i kompatybilności rozmiarowej diod.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA