logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór automatyki do lekkiej bramy skrzydłowej 120cm/20kg - hydrauliczna czy mechaniczna?

belek 16 Gru 2006 03:49 15007 19
  • #1 3336243
    belek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam
    mam mala brame ktora chodzi bardzo lekko (malym palcem mozna ja otwierac i zamykac). dlugosc skrzydla to jakies 120cm a waga okolo 20kg
    jaka automatyke polecacie? nie chce zeby w sklepie mnie naciagneli albo oszukali. czym sie roznia hydrauliczne od mechanicznych? jakie sa w moim przypadku lepsze? mocowanie nie ma dla mnie znaczenia... chcialbym zeby automatyka byla tania ale w miare mozliwosci niezawodna...
    jak mozecie podajcie jakie firme i jakie modele sa godne uwagi
    dzieki
    pozdrawiam
  • #3 3337462
    belek
    Poziom 11  
    dzieki za szybka odpowiedz...
    a pare slow dlaczego akurat ten zestaw? dobre doswiadczenia z nim?
    bo w podobnej cenie jak Wingo jest zestaw Beninca: siłowniki Bob, centrala Head z wbudowanym radioodbiornikiem...

znalazlem cos takiego: avidsen, ever 212 (dl skrzydla 1,5m, waga do 100kg)
    kosztuje o polowe mniej - warto w ogole zawracac sobie glowe tak tanimi zestawami?
  • #4 3337702
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    ja polecam natomiast tą firmę http://www.elbram.com.pl
    zamontowałem już wiele urządzeń tego producenta , są naprawdę niezawodne , proste w montażu i obsłudze
  • #5 3343081
    belek
    Poziom 11  
    a co myslicie o benica z silownikami Bob i centrala head albo brain?
  • #7 6269821
    pkracz
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Ja osobiście polecam hormanna lub benince są to niezawodne świetnie wyglądające,cicho pracujące napędy dość renomowanych firm na rynku światowym. Są to firmy które mają dość duży wybór jeżeli chodzi o automatykę do bram wjazdowych i nie tylko.
    Pozdrawiam
  • #8 6834564
    przedsiebiorca1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chyba najlepszą automatykę robi firma Nice. Miałem z nią do czynienia kilka razy i narazie zdaje egzamin. Ważne żeby wybrać naprawdę dobrych specjalistów do zamontowania jej. pozdrowienia
  • #9 7001736
    przedsiebiorca1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hehehheeh, oczywiście :)
    Jeżeli jest dobry montaż bram bramy i automatyka do bram jest zrobiona z dobrych materiałów i renomowanych firm to wszystko powinno działać bez większych problemów :) Sam mam u siebie napęd firmy Nice:) do bramy Na początku przeglądałem co roku teraz wystarczy co dwa lata :) albo i nawet mniej :) Zobaczymy ile czasu mi wystarczy.
  • #10 7004040
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    jesteś zawodowcem z branży po co te numery :?:
    wszystko się psuje to tylko kwestia czasu .
  • #11 7057173
    manfred12a
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam
    Interesuje mnie automatyka bram i potrzebuję się dowiedzieć jakie i ilu żyłowe przewody należy ułożyć skąd dokąd.Właściciel chce kłaść polbruk a ja muszę ułożyć te przewody a potem ewentualnie dobrać automatykę.
  • #13 7184342
    suspenser
    Poziom 11  
    Ja mam bramę 2x2,5 m kutą i założyłem FAAC 414 i mam tylko taki problem, że jeden siłownik musi otwierać bramę na ponad 90 stopni (około 120) i cały siłownik choć jest zamontowany na fabrycznych trzpieniach i blachach z otworami ma jednak spore luzy na mocowaniu od strony słupka i zwłaszcza na początku ruchu cały się porusza i kołysze przez co skrzydło nie otwiera/zamyka się płynnie tylko skokowo.
    Podłożyłem podkładki z tworzywa przy trzpieniach i trochę pomogło, ale nadal są spore luzy pomiędzy oryginalnymi sworzniami a otworami w obudowie siłownika i blachy mocującej do słupka.

Czy macie jakiś pomysł jak można to poprawić ?
  • #15 7211817
    suspenser
    Poziom 11  
    VIRUS32 napisał:
    Witam.Zamykanie się skokowe skrzydła może świadczyć o nie zachowaniu wymiarów montażowych podanych przez producenta.

Wymiary są zachowane nadzwyczaj dobrze - tylko jest problem z luzem pomiędzy mocowaniem napędu a oryginalną blachą na którą jest zakładany - jest tam około 2 mm szczelina, do tego dokłada się luz pomiędzy trzpieniem a otworem w blasze mocowania - poniżej video.

• #17 7282545
    suspenser
    Poziom 11  
    VIRUS32 napisał:
    A weź kolego zrób fotkę siłownika i bramy z góry gdy brama jest w pełni otwarta.Ale z tego co widzę na filmie to na pewno wymiar B nie jest zachowany .Podaj jeszcze model siłownika 300 lub 400

Siłowniki to FAAC 414

Wymiar B różni się od A tylko o 5 mm (regulacja zawiasów to spowodowała) i jest odpowiedni dla tego kąta otwarcia >110 stopni.

Załączam zdjęcia i filmik.

Wybór automatyki do lekkiej bramy skrzydłowej 120cm/20kg - hydrauliczna czy mechaniczna? Wybór automatyki do lekkiej bramy skrzydłowej 120cm/20kg - hydrauliczna czy mechaniczna? Wybór automatyki do lekkiej bramy skrzydłowej 120cm/20kg - hydrauliczna czy mechaniczna?

• #18 8521735
    suspenser
    Poziom 11  
    Podbijam temat bo problem występuje nadal ...

Może ktoś wie co zrobić - a może przy takim kącie otwarcia ten typ tak ma ?
  • #19 8521917
    snopek4
    Poziom 20  
    Ocena: 173
    Wymiary A i B dla siłownika 414 ( wysuw tłoka 400 mm) i kąta otwarcia 110 stopni wynoszą 165 na 165. Na załączonych zdjęciach wyraźnie widać iż te wymiary nie są zachowane. Widać też że siłownik napiera na bramę z kąta rozwartego a powinien z kąta ostrego ≤ 90°.
    Luzy na uchwytach siłownika nie mają tu znaczenia. Dla przypomnienia wycinek instrukcji mówiący o zasadach montażu siłowników :
    Wybór automatyki do lekkiej bramy skrzydłowej 120cm/20kg - hydrauliczna czy mechaniczna?
  • #20 8542213
    suspenser
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź - teraz już załapałem - z racji tego, że nie miałem możliwości dać po 165 mm dałem oba wymiary na poziomie 115 mm i dlatego siłownik zaczyna i kończy pracę na kącie rozwartym.

Mam nadzieję, że pomimo to trochę podziała, bo brama jest dość lekka jak na jego możliwości, a ja muszę ją otwierać na 110° bo inaczej nie wjadę za dom.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru automatyki do lekkiej bramy skrzydłowej o wymiarach około 120 cm długości i wadze około 20 kg. Użytkownicy rekomendują przede wszystkim automatykę hydrauliczną i mechaniczną firm Nice, FAAC, Beninca, Ditec, Hormann oraz Elbram, podkreślając ich niezawodność i łatwość montażu. Wskazano modele takie jak centrala MINDY A400, siłowniki Wingo (Nice), siłowniki Bob i centrala Head lub Brain (Beninca), a także FAAC 414. Poruszono różnice między automatyką hydrauliczną a mechaniczną, choć szczegółowe techniczne różnice nie zostały rozbudowane. Zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego montażu i zachowania wymiarów montażowych, co wpływa na płynność działania bramy i eliminację luzów w mocowaniach siłowników. W przypadku siłowników FAAC 414 omówiono problem luzów i nieprawidłowego kąta otwarcia, który powoduje skokowe ruchy bramy, wskazując na konieczność montażu siłownika pod kątem ostrym ≤ 90° oraz zachowania wymiarów montażowych zgodnych z instrukcją producenta. Ta dyskusja podkreśla, że dobór automatyki powinien uwzględniać zarówno parametry techniczne bramy, jak i jakość montażu, aby zapewnić niezawodność i komfort użytkowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA