logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu dla 14-latka: Samsung L60, Nikon L3, Sony W30, Olympus FE-190, Pentax S7

jackuc 16 Gru 2006 15:18 1176 6
REKLAMA
  • #1 3337374
    jackuc
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam,
    święta tuż-tuż a muszę wybrać prezent dla młodej osoby (14 lat), nie mającej wiele umiejętności fotograficznych.
    Będąc w media wybrałem kilka modeli - chodzi o to aby aparat robił niezłe zdjęcia w trybie auto i był zarazem niewielki gabarytowo

Pomożecie dokonać właściwego wyboru?
    Dzięki :-) (ceny z media)

Samsung L60 – 699 zł
    http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/digimax_l60.html

Nikon Coolpix L3 - 599 zł
    http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/l3.html

Sony DSC-W30 - 799zł
    http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/w30.html

Olympus FE-190 -799zł
    http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/fe190.html

Oraz

Pentax Optio S7 – 999zł także tu już cena trochę spora, ale może warto ?
    http://www.fotal.pl/sprzet/Pentax_Optio_S7_ct2_10220,10393.html
  • REKLAMA
  • #2 3337407
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    jakosciowo najlepszy jest Pentax..ja jakbym mial wybierac to sposrod Oympusa i tego Pentaxa..konkret sprzet.. :) tylko mysle ze takiej duzej roznicy poimedzy nimi nie bedzie..wiec moim zdaniem Olympus bedzie wyjsciem najlepszym..

pozdro
  • REKLAMA
  • #3 3337486
    jackuc
    Poziom 19  
    lukkil napisał:
    jakosciowo najlepszy jest Pentax..ja jakbym mial wybierac to sposrod Oympusa i tego Pentaxa..konkret sprzet.. :) tylko mysle ze takiej duzej roznicy poimedzy nimi nie bedzie..wiec moim zdaniem Olympus bedzie wyjsciem najlepszym..

pozdrawiam

Dzięki za opinię. Chociaż tak jak czytam opinie ze steves-digicams.com to raczej ten olympus nie za bardoz
    "
    Bottom line - While the Olympus FE-190 does offer some appealing features at an affordable price of US$200 or less, the below average image quality of its 6-megapixel SHQ images and poor 320x240 movie mode really bring it down. That said, if you're in the market for an ultra-compact 6-megapixel model with an appealing price tag, check out some other manufactures' models like the Sony Cyber-Shot DCS-W50, Casio Exilim EX-Z600, or Canon PowerShot SD600 just to name a few."

Ale wiadomo, że opinie moga być różne :D
  • #4 3342077
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    jackuc napisał:
    wiec moim zdaniem Olympus bedzie wyjsciem najlepszym..

pozdrawiam

Odnośnie OLY FE-190, jak wszystkie kompakty Olympus'a - aparat mozna traktowac jak typowy automat, jest maly, poreczny, duzy display - taki kompakcik do kieszeni (wąski).

Jezeli syn chcialby sie trochę rozwijac w temacie foto polecam raczej kompakty z serii A CANONa.

Popracuj odnosnie wyszukiwarki cen :)

Cena 800zł. za FE-190 jest mocno przesadzona - u nas w cenie 725zł. otrzymasz ww. model (oczywiscie od polskiego dystrybutora - Olympus Polska) + 2 karty po 128MB firmy OLYMPUS - GRATIS!!!

[Sklep, także wysyłkowo - naturalnie paragon zakupu lub faktura VAT 22%]

Wystarczy 1 telefon lub kliknięcie i we wtorek pstrykasz fotki.

Jeżeli nie lubisz zakupów online to polecam w tym tygodniu rtv agd - mozna tam kupić CANONa A430 w cenie 399zł. brutto - naprawdę niezła cena.
  • REKLAMA
  • #5 3343801
    jackuc
    Poziom 19  
    Raczej skłaniam się ku sony tylko może moedel z większym wyświetlaczem DSC-W50
  • REKLAMA
  • #6 3343892
    art_b
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam,chciałem przytoczyć anegdotę: pewnego razu robiłem zdjęcia u mojej kuzynki na chrzcinach jej dziecka. Mam Kodaka 6330. Razem ze mną robił zdjęcia jeden z dziadków dziecka (Olympus 4 MPix rozdzielczości 3*zoom opty.,modelu nie znam). Po wszystkim oglądamy zdjęcia-tatuś dziecka ze mną-najpierw Olympus potem Kodak. Pierwsze pytanie jakie mi zadał brzmiało: "ty to masz jakiś profesjonalny ten aparat?" To była przepaść-zdjęcia z Kodaka wyszły o klasę lepiej-ostrość, kolory,równowaga barw. Dodam że Kodak ma 3MPix. Obydwa aparaty robiły na najwyższych rozdzielczościach w identycznych warunkach !
    To tyle wnioski pozostawiam dla zainteresowanego. (mój Kodak trochę szwankował ale gwarancja jest "door to door" )

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano kilka kompaktowych aparatów cyfrowych odpowiednich dla 14-latka, który potrzebuje prostego w obsłudze urządzenia z dobrym trybem automatycznym i niewielkimi rozmiarami. Pentax Optio S7 uznany został za aparat o najwyższej jakości spośród wymienionych, jednak różnice między nim a modelem Olympus FE-190 nie są duże, a Olympus jest polecany jako poręczny i kompaktowy. Krytycznie oceniono jakość zdjęć Olympusa FE-190 na podstawie recenzji z serwisu steves-digicams.com, wskazując na przeciętną jakość obrazu i słaby tryb filmowy. Zwrócono uwagę, że Canon z serii A (np. A430) może być lepszym wyborem dla osoby chcącej rozwijać umiejętności fotograficzne, oferując dobry stosunek jakości do ceny. Sony DSC-W30 rozważany był jako alternatywa, a autor rozważał także model Sony DSC-W50 z większym wyświetlaczem. Wspomniano także o doświadczeniach z aparatami Kodak i Olympus, gdzie Kodak 3 MPix uzyskał lepsze zdjęcia niż Olympus 4 MPix, podkreślając, że rozdzielczość nie jest jedynym wyznacznikiem jakości. Ogólnie dyskusja podkreśla znaczenie jakości optyki, wygody użytkowania i stosunku jakości do ceny przy wyborze aparatu dla początkującego użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA