logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmontować gotową płytkę do emulatora sondy lambda?

Rockes 29 Sie 2003 01:23 12886 10
REKLAMA
  • #1 308127
    Rockes
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dla tych , którym nie chce się rozrysowywać płytki przesyłam gotową płytkę do Emulatora Sondy Lambda wraz ze schematem i widokiem montażowym. Czyli wytrawiać, lutować i montować.

Pozdro...
    Rockes
    Załączniki:
    • emulator.ZIP (25.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 308183
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Czy ten emulator nadaje się do Lanosa z instalacją bez kompa.LOVATO ? czy w opisie jest jak go podłączyć?
  • REKLAMA
  • #3 308232
    Rockes
    Poziom 12  
    Emulator jest do Sondy o zakresie napięć 0V-1V. W Lanosie nie wiem jaka jest , a połączenia są rozrysowane.

12V - zasilanie (przy pracy na gazie),
    masa - masa pojazdu,
    sonda - sonda Lambda,
    ECU - kabel odcięty od sondy prowadzący do komputera
  • #4 308869
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Dźięki ;Czy praktycznie uruchamiałeś i podłączałeś do samochodu tą sondę?
  • #5 308909
    Rockes
    Poziom 12  
    Uruchamiałem ale na płytce przez kogoś zrobionej.
    Tą sam zaprojektowałem i mam nadzieję, że bez błędów (jeżeli ktoś by mógł to niech sprawdzi czy czekoś nie zkiełbasiłem).
    Emulator działa i daje napięcie około 0,8V w fazach od 1Hz do 3Hz
    U mnie jeszcze muszę wstawić emulator wtrysków bo CHECK ENGINE i tak się świeci.
  • REKLAMA
  • #6 1508908
    thom
    Poziom 11  
    hmmm mialem to robic ale tak sie zastanawiam dlaczego na plytce jest 8 rezystorow a na schemacie 6.

Dodano po 50 [minuty]:

ps. emulator ze schematu dziala bez zastrzezen
  • #7 1509039
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    He,He,He a może znajdźcie fachowca który zrobi to bez emulatora ? Słyszalem o gościu co po każdej przejażdżce na gazie resetował komputer aż przez przypadek trafił do gościa który się an tym znał - jakiś emeryt z FSO....
  • REKLAMA
  • #8 1509638
    neig555
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    a co ile sekund komputer próbkuje czy ma wpiętą i sprawną sondę?
  • #9 1656515
    avig
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    jak by ktos mogl podac mi oznaczenia poszczegulnych elementow na plytce bo nie moge tego zalapac chodzi mi o rezystory ktore w jakie miejsce wlutowac.

Chodzi mi o te na dole jest ich 6 liczac od lewej strony + jeden na gorze kolo perka? i dlaczego sa 3 zaznaczone kondensatory elektrolityczne a na schemacie jest tylko 2 (C3 i C1)

I jeszcze jedno jaki przekaznik najlepszy do tego.?
  • #10 8458783
    vierov
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich! Temat dość stary, ale chcę zapytać, czy komuś z kolegów udało się uruchomić skutecznie i praktycznie zastosować ten układ?
  • #11 9002676
    endriulandia
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Chciał bym dodać iż napięcie sygnałowe na ECU 0,8V to za dużo, spalanie około 12L na 100km. Życzę miłej a zarazem kosztownej zabawy przy użyciu takiego emulatora. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu gotowej płytki emulatora sondy lambda, wraz ze schematem i widokiem montażowym, umożliwiającej wytrawianie, lutowanie i instalację. Emulator jest przeznaczony dla sond lambda o zakresie napięć 0-1 V. Podłączenie obejmuje zasilanie 12V (przy pracy na gazie), masę pojazdu, sondę lambda oraz kabel ECU odcięty od oryginalnej sondy. Wskazano, że emulator generuje sygnał około 0,8 V z częstotliwością 1-3 Hz. Zauważono różnice między liczbą rezystorów na płytce a schematem (8 vs 6) oraz pytania o oznaczenia elementów, szczególnie rezystorów i kondensatorów elektrolitycznych (3 na płytce, 2 na schemacie). Poruszono też kwestię doboru przekaźnika do układu. W praktyce emulator działa, ale może powodować wzrost zużycia paliwa (ok. 12 l/100 km) i świecenie kontrolki CHECK ENGINE, co wymaga dodatkowego emulatora wtrysków. Pojawiły się pytania o kompatybilność z samochodem Lanos z instalacją LOVATO oraz o częstotliwość próbkowania sondy przez komputer. Wskazano, że emulator działa bez zastrzeżeń według schematu, jednak wymaga weryfikacji poprawności projektu płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA