logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron model: FSP350-60MDN(R) po podłączeniu piszczy.

medloc 17 Gru 2006 23:25 4638 9
REKLAMA
  • #1 3343176
    medloc
    Poziom 11  
    Witam, poszukuje schematu do wymienionego w temacie zasilacza.
    Oprócz schematu chciałbym się również was poradzić.

Dostałem nowy, ale niedziałający zasilacz.
    Po podłączeniu zaczyna piszczeć, a po podłączeniu do komputera zapala się dioda Power w komputerze, a jednak nic więcej nie działa - martwy również po wciśnięciu Power.
    Mam teraz takie pytanie - czy ten pisk pochodzi z jednego z kondensatorów?
    Zauważyłem, że pisk ustaje dopiero po kilkunastu sekundach od odłączenia od zasilania, a w tym czasie też pali się dioda Power komputera.
    Czy z tego co bardzo ogólnie opisałem możecie mi poradzić, czy jest to tylko problem kondensatora, czy może również któregoś tranzystora w układzie?
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 3343661
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Witam!
    Zapewne zaraz na wstępie Cię kolego zmartwię, ale nie ma schematu tego zasilacza chyba że go narysujesz!
    Zasilacz podłącz bez komputera i nigdy więcej nie podłączaj zasilacz do komputera o ile nie wiesz na 100% że zasilacz jest sprawny !
    Proponuję jak zwykle podłączyć zasilacz do sieci 230V poprzez szeregowo wpiętą żarówkę 40-60W (włókno ma się zapalić i zaraz z gasnąć ) jeśli będzie inaczej opisz to.
    Pisk raczej sugeruje przeciążenie przetwornicy i trzeba znaleźć tego przyczynę choć jak zwykle następuje pytanie czy na pewno jest to taki właśnie dźwięk ?
    Czy Masz jakiekolwiek napięcia na tym zasilaczu na jego wtyku wpinanym do płyty głównej?

• REKLAMA
  • #3 3344246
    medloc
    Poziom 11  
    Witam, chyba wiem co jest problemem w tym zasilaczu.
    Zauważyłem, że linia NC (brązowy kabelek) jest zwarta z jedna z linii +3,3 V. Przy załączaniu na sucho zmierzyłem napięcia na wszystkich wtykach i są one w miarę prawidłowe. Jestem jeszcze ciekaw jakie jest znaczenie linii NC i jakie powinno być na niej prawidłowe napięcie?
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #4 3344415
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Z tego, co kolega opisuje, to ten przewód brązowy (jak przypuszczam cieńszy niż reszta) jest sygnałem napięciowym dla obwodu regulującego napięcie +3,3V. On ma być podłączony do jednego z przewodów tej linii we wtyku ATX, a napięcie na nim będzie takie, jak na linii +3,3V.

medloc napisał:
    [...]Przy zalaczaniu na sucho zmierzylem napiecia na wszystkich wtykach i sa one w miare prawidlowe.
    A może je kolega podać?
    Włączał kolega przez żarówkę, jak radził kolega TONI_2003?
    Zlokalizował kolega pisk?

PS.
    Z jaką płytą główną próbuje kolega uruchomić ten zasilacz? Nie posiada on linii -5V i na starszych płytach mogą być problemy z jego uruchomieniem.
  • #5 3346364
    medloc
    Poziom 11  
    Ok, tyle że na żadnym opisie wtyczki nie widziałem takiego kabelka. Poza tym na pin 20 nie ma podłączonego żadnego przewodu - wygląda to tak jakby ten brązowy przewód miał być tam podpięty.
    Z płytą główną nie ma żadnego problemu, bo kiedyś podłączałem taki sam zasilacz i działało bez problemu. Niestety nie mam już tego zasilacza, żeby je porównać.
    Przez żarówkę podłączałem, ale bez obciążenia, a jak zrobię testy z żarówką, to podam wyniki...
  • REKLAMA
  • #6 3346450
    Figi
    Poziom 37  
    medloc napisał:
    Ok, tyle ze na zadnym opisie wtyczki nie widzialem takiego kabelka.[...]
    Nie ma, bo z punktu widzenia "szarego użytkownika" jest on mało ważny.
    medloc napisał:
    [...]Poza tym na pin 20 nie ma podlaczonego zadnego przewodu - wyglada to tak jakby ten brazowy przewod mialbyc tam podpiety.[...]
    Nie ma, bo ten zasilacz nie posiada linii -5V, ale na pewno nie powinien tam kolega podpinać brązowego przewodu.
    medloc napisał:
    [...]Z plyta glowna nie ma zadnego problemu, bo kiedys podlaczalem taki sam zasilacz i dzialalo bez problemu.[...]
    Dokładnie ten sam model? Też miał "pusty" 20-pin we wtyczce?

Nie odpowiedział kolega na wszystkie moje pytania. Trudno będzie koledze pomóc, jeśli będzie kolega odpowiadał tylko na te przez siebie wybrane.
  • #7 3347169
    medloc
    Poziom 11  
    Odpowiedziałem na te pytania, na które bylem w stanie odpowiedzieć.
    Pisałem we wcześniejszym poście, ze niestety nie mam już tego poprzedniego zasilacza i nie pamiętam, czy miał on puste miejsce w jednym z pinów - i to był dokładnie ten sam zasilacz.
    Nie podałem tez napiec z żarówką, ponieważ nie robiłem z nią pomiarów, ale tylko bez obciążenia. Mam wrażenie, że pisk dochodzi z któregoś z większych kondensatorów, ale być może jest to przetwornica znajdująca się obok - jak sugerował któryś z kolegów piszący wcześniej. Mogę dodać, ze częstotliwość (dźwięku) tego pisku zmienia się w zależności, czy zasilacz jest wyłączony, włączony, czy tez podpina się coś pod niego - podpinałem jak na razie tylko jeden inny wiatrak 12V.
    Na razie podaje wartości bez obciążenia:
    +12V - 12,1
    +3,3V - 3,46
    +5V - 5,08
    5VSB (fioletowy) - 5,05
    PWR OK (szary) - 5,08
    -12V - -11,26

Odczepiłem brązowy kabelek i zmierzyłem jego napięcie - 3,43V, a jutro postaram się zmierzyć i wysłać informacje o zasilaczu z obciążeniem.
    Dodaje, ze zmierzyłem wszystkie piny - na wszystkich są odpowiednio te same napięcia co podane wyżej.
    Zrobiłem jeszcze jeden test - tym razem podłączyłem rezystancje około 270Ω pod rożne wyjścia i oto co otrzymałem:

Przy podłączeniu R do +5V:
    12V -> 12,2V - reszta taka jak bez obciążenia
    Przy podłączeniu R do 12V:

12V -> 11,9V
    5V -> 5,12V
    , a inne napięcia bez zmian...
  • #8 3347889
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Czy ten pisk jest głośny, bo fortrony z PPFC trochę piszczą i taka ich uroda.

Jeśli to nie PPFC to któryś z kondensatorów wyjściowych pewnie ma przebicie i piszczą cewki, albo któryś z pary tranzystorów sterujących jest uszkodzony (nie wiem jak jest rozwiązane sterowanie kluczem w tym zasilaczu).
  • #9 3348686
    medloc
    Poziom 11  
    Zrobiłem testy zasilacza podłączając halogen 50W pod 12V i oto wyniki:
    12V - +11,23
    5V - +5,25V
    3,3V - +3,46V
    -12V - -10,96
    Teraz już jasno widać, że niedomaga linia +12V
  • #10 3355393
    Figi
    Poziom 37  
    W zasilaczu nie ma jakichś widocznych uszkodzeń (zimne luty, etc.)?
    Próbował kolega obciążać równocześnie linie +5V i +12V?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zasilacza Fortron model FSP350-60MDN(R), który po podłączeniu do sieci i komputera wydaje charakterystyczny pisk, a komputer nie uruchamia się mimo zapalenia diody Power. Użytkownik poszukuje schematu zasilacza oraz diagnozy przyczyny pisku. Wskazano, że schemat prawdopodobnie nie jest dostępny i zaleca się testowanie zasilacza przez podłączenie do sieci z żarówką w szereg, aby uniknąć uszkodzeń. Pisk może sugerować przeciążenie przetwornicy lub uszkodzenie elementów takich jak kondensatory lub tranzystory sterujące. Zauważono, że linia NC (brązowy przewód) jest zwarta z linią +3,3 V, co może być nieprawidłowe, a napięcie na tym przewodzie wynosi około 3,43 V. Brak linii -5 V w zasilaczu może powodować problemy z uruchomieniem na starszych płytach głównych. Pomiar napięć bez obciążenia i pod obciążeniem halogenem 50W wykazał prawidłowe napięcia na liniach +3,3 V, +5 V i 5VSB, natomiast linia +12 V jest obniżona (około 11,23 V pod obciążeniem). Sugerowano sprawdzenie uszkodzeń mechanicznych, zimnych lutów oraz testowanie obciążenia linii +5 V i +12 V jednocześnie. Możliwe przyczyny pisku to uszkodzone kondensatory wyjściowe, cewki lub tranzystory sterujące kluczem w przetwornicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA