logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Alto - lewa lampa żarzy się, napięcie spada do 9V po odłączeniu wtyczki

DeathMan 18 Gru 2006 15:47 4066 6
REKLAMA
  • #1 3344830
    DeathMan
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Witam, mam problem ponieważ jedna z lamp zamiast świecić, żarzy się tylko. Nie jest to wina żarówki. Samochód to Suzuki Alto. Dziwi mnie, bo jak podłączam miernik to napięcie jest 12V, natomiast jak odłącze wtyczke od drugiej lampy to w tej napięcie spada do 9V. Nie jestem pewien ale rozumiem to tak, że jak mamy wtyczke ułożone w ten sposób _-_ to masa jest u góry, tak ?

Co z tym fantem zrobić bo strach jeździć bez jednej lampy ?
  • REKLAMA
  • #2 3344846
    Jasiek3023
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Może być brak dobrej masy, miałem podobny problem i w masie tkwiła przyczyna.
  • REKLAMA
  • #3 3345185
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2162
    Posprawdzaj kostki na tylnej wiązce bo w japońskich gnicie to standard.P
  • REKLAMA
  • #4 3345302
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Jesłi dodatkowo mrugaja ci wszystkie zarówki np przy właczeniu kierunku to masa padnieta, jesli nie to grzes słaby styk lub gnijący kabelek.Odnosnie napiecia - spada pod obciazeniem tzn ze słabystyk lub słabe przewodzenie kabelka.
  • REKLAMA
  • #5 3345352
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1063
    jest problem z masa sprawdz przy zarowkach i akumlatorze
  • #6 3346151
    DeathMan
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Z tym, że w tym aucie jest tak, że plus ma stały, natomiast mase ma po przełączniku.
  • #7 3347465
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    DeathMan napisał:
    Z tym, że w tym aucie jest tak, że plus ma stały, natomiast mase ma po przełączniku.

W japończykach to standart.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Suzuki Alto pojawił się problem z lewą lampą, która zamiast świecić, tylko żarzy się. Pomiar napięcia wskazuje 12V przy podłączonej wtyczce, jednak po odłączeniu wtyczki od drugiej lampy napięcie spada do 9V. Przyczyną najprawdopodobniej jest problem z masą – brak dobrego połączenia masowego lub słaby styk w przewodach. W japońskich samochodach, takich jak Suzuki Alto, często występują problemy z korozją i złym kontaktem w kostkach tylnej wiązki elektrycznej. Dodatkowo masa może być prowadzona po przełączniku, a nie jako stały przewód, co wymaga dokładnej diagnostyki. Spadek napięcia pod obciążeniem wskazuje na słabe przewodzenie lub uszkodzenie kabla. Zaleca się sprawdzenie masy przy żarówkach i akumulatorze oraz kontrolę styków i kostek w tylnej wiązce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA