Kolego Zayzayer, Darlington wymieniony, zmywarka pracuje jak nowa! Jedynie tylko ze względów technologicznych zamieniłem ULN2003A (SMD) na wersję 16 DIP z podstawką (tak na przyszłość).
Koszt naprawy: ULN2003A 16DIP - zł 1,80 + podstawka zł 0,50 = zł 2,30! Na wszelki wypadek zapytałem o koszt programatora w serwisie BOSCH - zł 690,00! Raz jeszcze dzięki bardzo i wszystkiego co najlepsze w Nowym 2007 roku.
Edit:
No i pochodziła parę dni prawidłowo i co teraz? No właśnie zmywa prawidłowo, a problem polega na tym, że ma ona trudności z pobraniem wody (pobiera może przez ok 2 sekundy) wtedy kiedy ma otworzyć klapkę na proszek lub pobrać płyn nabłyszczający. Znaczy to tyle, że nie mogę zidentyfikować feleru. Przejrzałem wszystkie tematy, ale na taki feler nie napotkałem. Reset kończy programy prawidłowo.
Edit:
Ponieważ nikt nie odpowiada, być może moje spostrzeżenia okażą się pomocne. I tak :
- siłowniczek od klapki do podawania proszku i nabłyszczacza zbyt długo wysuwa "tłok" (Producent ELTEK, podaje max czas ok 90 sek., a u mnie to trwa ok 5 minut);
- przewód od AQUA STOP poprzez złącze dochodzi do płytki programatora, a dalej do podobnego elementu SMD do triaka, ale nie mogę go zidentyfikować gdyż na nim napis " Z3M"
Być może są to te dwa elementy, które należałoby wymienić, ale brak jakichkolwiek oznak wypalenia trochę mnie blokuje no i brak identyfikacji Z3M.
Czy ktoś miał podobny problem? Jeszcze jedno, być może nie podałem tego jasno: w całym cyklu zmywania od początku do końca pobiera wodę prawidłowo. Ma problemy z poborem wody jedynie wtedy kiedy trzeba pobrać proszek lub płyn. Zatem wtedy kiedy włącza się siłowniczek typ 10.0331 ELTEK (Włochy)