Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
MetalWorkMetalWork
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SGV5903/07-nie wypompowuje wody

19 Dec 2006 10:02 8024 15
  • Level 10  
    Problem polega na tym, że zmywarka nie wypompowuje wody. Ręcznie, przez podniesienie pływaka AQUA STOP powoduje uruchomienie pompy spustowej-czyli jest sprawna. Przekaźnik programatora uruchamiający pompę spustową nie otrzymuje napięcia na cewkę w całym cyklu każdego zmywania. Jest on sprawny. Podanie napięcia 6V po odłączeniu programatora na tenże przekaźnik powoduje przełączenie styków. Czy winny tej usterce jest programator? Wszystkie przewody są drożne, a wejście do pompy od strony wewnętrznej czyste. Zmywarka pracowała bezproblemowo 3,5 roku.
    Proszę o pomoc!
  • MetalWorkMetalWork
  • Home appliances specialist
    Jak reset nie załącza pompy to kicha. Mimo wszystko spróbowałbym podmienić tranzystor sterujący przekaźnikiem (zamienić na próbę)
  • MetalWorkMetalWork
  • Level 10  
    Niestety reset nie załącza. Buczek buczy, że koniec, a woda nadal jest. Jeśli chodzi o tranzystor to, który to? Czy jest on na płytce programatora? Cała prawie płytka to elementy SMD oprócz paru elementów na stronie odwrotnej (trafo, 2 przekaźniki, kondensatory, opornik no i chyba triak)?
  • Home appliances specialist
    Idź do niego ścieżką. Umiesz włączyć przekaźnik, a nie widzisz tranzystora?
  • Level 10  
    Niestety idąc ścieżką nie natrafiłem na tranzystor. Jest natomiast układ scalony ULN2003A, który prawdopodobnie ma coś wspólnego ze sterowaniem przekaźnika K2 załączającego pompę. Po podłączeniu programatora i początku programu (któregokolwiek), pompa powinna wystartować na początku każdego zmywania.

    Zasymulowałem przełączenie przekaźnika K2 i wystartowała, ale tylko podczas symulacji. Kiedy "zdjąłem" napięcie 6V przestała pompować. Czyli jak stwierdziłeś coś jest ze sterowaniem przekaźnika. Nie bardzo mogę sobie poradzić ze sprawdzeniem układu ULN2003A bez wylutowywania go z płytki. Czy może jest jakiś inny sposób tego sprawdzenia?
  • Helpful post
    Home appliances specialist
    No to wymienić tego Darlingtona. Jest wszędzie do kupienia.
  • Level 10  
    Kolego Zayzayer, Darlington wymieniony, zmywarka pracuje jak nowa! Jedynie tylko ze względów technologicznych zamieniłem ULN2003A (SMD) na wersję 16 DIP z podstawką (tak na przyszłość).

    Koszt naprawy: ULN2003A 16DIP - zł 1,80 + podstawka zł 0,50 = zł 2,30! Na wszelki wypadek zapytałem o koszt programatora w serwisie BOSCH - zł 690,00! Raz jeszcze dzięki bardzo i wszystkiego co najlepsze w Nowym 2007 roku.
    Edit:
    No i pochodziła parę dni prawidłowo i co teraz? No właśnie zmywa prawidłowo, a problem polega na tym, że ma ona trudności z pobraniem wody (pobiera może przez ok 2 sekundy) wtedy kiedy ma otworzyć klapkę na proszek lub pobrać płyn nabłyszczający. Znaczy to tyle, że nie mogę zidentyfikować feleru. Przejrzałem wszystkie tematy, ale na taki feler nie napotkałem. Reset kończy programy prawidłowo.
    Edit:
    Ponieważ nikt nie odpowiada, być może moje spostrzeżenia okażą się pomocne. I tak :
    - siłowniczek od klapki do podawania proszku i nabłyszczacza zbyt długo wysuwa "tłok" (Producent ELTEK, podaje max czas ok 90 sek., a u mnie to trwa ok 5 minut);
    - przewód od AQUA STOP poprzez złącze dochodzi do płytki programatora, a dalej do podobnego elementu SMD do triaka, ale nie mogę go zidentyfikować gdyż na nim napis " Z3M"

    Być może są to te dwa elementy, które należałoby wymienić, ale brak jakichkolwiek oznak wypalenia trochę mnie blokuje no i brak identyfikacji Z3M.
    Czy ktoś miał podobny problem? Jeszcze jedno, być może nie podałem tego jasno: w całym cyklu zmywania od początku do końca pobiera wodę prawidłowo. Ma problemy z poborem wody jedynie wtedy kiedy trzeba pobrać proszek lub płyn. Zatem wtedy kiedy włącza się siłowniczek typ 10.0331 ELTEK (Włochy)
  • Home appliances specialist
    Bruno321 wrote:
    Ma problemy z poborem wody jedynie wtedy kiedy trzeba pobrać proszek lub płyn . Zatem wtedy kiedy włącza się siłowniczek typ 10.0331 ELTEK ( Włochy )

    Ja tego nie łapię. Wytłumacz to dokładniej.
  • Level 10  
    Otóż, ustawiam odpowiedni program i wypompowuje wodę, pobiera wodę i zaczyna zmywać. Jeśli jest to zmywanie zasadnicze (bez wstępnego) to również otworzy klapkę i pobierze proszek.

    Jeśli natomiast najpierw jest zmywanie wstępne to po nim wypuści wodę no i otworzy zawór poboru wody tylko na jakieś 2-3 sekundy. Następnie go zamknie i cisza. Potem słychać otwarcie klapki poboru proszku i zaczyna "mielić" na sucho ( dolanie wody ręcznie powoduje ciąg dalszy zmywania - prawidłowego - z grzaniem ).

    Po zakończeniu cyklu zmywania (jeśli dolałem to naczynia zmyte, jeśli nie dolałem to brudne) zaczyna się normalny cykl płukania, co robi w każdym przypadku prawidłowo. Następnie ostatni cykl nabłyszczanie. No i znowu problem. Kiedy nie doleję wody nie będzie nabłyszczania no i naczyń nie wysuszy. Kiedy doleję jest normalny cykl nabłyszczania i suszenia.

    I tak to wygląda. A skoro to się dzieje kiedy musi być uruchomiony siłowniczek to być może jest coś z nim nie tak, ale jak to sprawdzić? Tłok wysuwa i wciąga...
    Czy coś na to można zaradzić?
  • Home appliances specialist
    Bruno321 wrote:
    Czy coś na to można zaradzić ?

    Przeczyścić układ dozowania wody (na lewej ścianie). Może pomóc
    Siłowniczek pojemnika na środki zostaw w spokoju. On tak ma działać.
  • Level 10  
    No cóż, przeczyściłem układ dozowania wody łącznie z wykręceniem i przeczyszczeniem elektrozaworów ( dwóch u dołu płaszcza i znalazłem jeszcze jeden od tyłu - dojście po zdjęciu zaślepki . Jest jak było. Zauważyłem natomiast coś dziwnego : na programie 35 st i dolaniu wody ręcznie po zmyciu i płukaniu wypuściła wodę ciepłą, a następnie pobrała by ją ponownie spuścić i natychmiast zakończyła program. Nie było fazy ciszy (suszenia). Chyba nie jest to normalne .
    I co dalej ? Ale się nie załamuję . Może trop tych dziwnych Z3M-Y132 ( na płytce programatora) ? Ale co to jest, może ktoś podpowie .
  • Level 19  
    Na programie 35 stopni(kieliszek, filiżanka, talerz i dwie strzałki) nie ma suszenia.
  • Level 11  
    Z3M są to triaki,prawa nóżka bramka.sterują elektrozaworami, dozownikiem.Czy przypadkiem nie ma zimnych lutów na przekaźnikach.
  • Level 10  
    Czy coś więcej wiemy o tych triakach ? Nikt nie może ich zidentyfikować . Z3M to nie typy a jakieś dziwne kody .
    Sprawdzę te luty, ale są tylko dwa przekaźniki: jeden od pompy spustowej a drugi od grzania i oba chodzą prawidłowo .
  • Level 11  
    Triak Z3M dokładnie jest to ZO103MN.Triak ten jest na napięcie 600V, 1A, 85°C.Prawa nóżka to bramka, srodkowa jest galwanicznie połączona z górną(szeroką)A2, lewa nóżka A1.Bramka jest sterowana przez rezystor z tranzystora.Pozdrawiam
  • Level 10  
    Ok sprobuję kupić, ale jeszcze nie wiem gdzie i czy jest łatwy do kupienia, a odezwę się jak wymienię.