logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikrofon Tonsil MCU 31 do miksera z zasilaniem +48V?

golec1977 19 Gru 2006 11:53 6671 10
REKLAMA
  • #1 3347967
    golec1977
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Jak w temacie mam mikrofon Tonsil MCU 31 i chciałbym go podłaczyć do mixera na +48V tylko problem jak???
    pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 3348156
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Nie widzę problemu - miałem taki system w nagłosnieniu - nawet w Vermonie 1000H. Na jednym z pinów nie wykorzystanych miałem wyprowadzone zasilanie ( o ile pamiętam 24V DC)
    U siebie musisz tylko zredukować to 48V do 24, najlepiej indywidualnie dla każdego mikrofonu diodą zenera i małym kondensatorem. Ja wmontowałem kondensatory w miejsce baterii w obudowę mikrofonu.
    Pozdr.J.
    ps
    z 48 V musisz dać rezystor ok 150 Ω na min 1W, diodę zenera do masy i kondensator ok 1000µF na 50V ( też do masy) i ok 220µF na 25V ( chodzi o gabaryty) w mikrofonie.
  • REKLAMA
  • #3 3348188
    golec1977
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a może jakiś schemacik???
    nie jestem wielkim elektronikiem ale też niechciałbym zepsuć tego mikrofonu
  • #4 3350986
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    on był na 30 V, dwie baterie po 15V
    pin1-sygnał
    pin2-masa
    pin3-pusty
    pin4 - plus baterii
    pin5 - plus bebechów
    jak zewrzesz 4i5 - to się włączy

te 24V to miał już we flakach, po rezystorze i zenerce

Można go podłączać do fantoma +48, napięcie pasuje, jak nie chcesz ingerować we flakach - to klasycznie przez trafko, we flakach nie ma.
    Jeśli byś grzebał w bebechach - wymień bf244 bo szumi jak głupi

bez trafka - ale to tylko na małe odległości - masa do masy, sygnał z MCU do jednego z sygnałowych Canona przec kond 22uF/63V, plusem do miksera, drugi sygnałowy z canona do pina 4i5 i jednocześnie przez drugi kond 22uF/63V do masy, minys na masie
  • REKLAMA
  • #5 3484613
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    MCU31 nie posiada wyjścia symetrycznego, więc podłączyć go do "nowoczesnego" wejścia symetrycznego na które podane jest napięcie pahntom 48V nie jest takie proste. W zasadzie nie możliwe. Trzeba go zasilić z zewnętrzengo źródła, a wtedy sam sygnał można podłączyć do wejścia mikrofonowego.
  • #6 3496540
    radocha
    Poziom 28  
    1.proste, post wyżej właśnie napisałem jak
    2,czyli możliwe

zdziwiłbyś się jak wiele studyjnych pojemników jest tak zrobionych
    sprawdź np bebechy akg3000
    a nie jest to jakiś chłam, ten mik jak się pojawił na rynku natychmiast zebrał parę nagród na targach muzycznych
  • #7 3496637
    montertb
    Poziom 22  
    To co opisałeś przemilczę.

Specyfikacja zasilania typu phantom jest jaka jest i tego nie zmienisz. Łatwiej by było koledze podłączyć ten mikrofon do zasilania typu "A", popularnie zwanym też "T-power", które jest podawane niesymetrycznie (w przeciweństwie do phantoma). Zasilanie typu "T" znajdziemy m.in. w mikserach przeznaczonych do pracy na planie filmowym.

Popularne, tanie miksery jest bardzo łatwo uszkodzić (mówię konkretnie o phantomie), jak sie pokombinuje to palą sie rezystory 6,81k które ograniczają prąd.

AKG C3000 znam doskonale (także mam schematy, które sa prawie identyczne w większości mikrofonów AKG) i nie widzę związku z 30-letnim MCU31. To zupełnie inny, nowoczesny mikrofon z wyjściem symetrycznym (symetryzacja elektroniczna)

P.S.
    Jak znajde czas to zrobie płytkę do mikrofonów MCU53/MCO52, którą będzie można podmienić w miejsce obecnej z trafkiem. Pozwoli to zasilić mikrofon bezpośrednio z phantomu 48V, bez potrzeby kombinowania.
  • #8 3537787
    radocha
    Poziom 28  
    1.popularne tanie miksery wtedy łatwo uszkodzić, gdy nie oferują np 48vDC ale sporo mniej. Bo wtedy rezystory mają nie 6k81 ale dużo mniej. Tam gdzie są 6k81, możesz kombinować skolko ugodno i się nie fajczą.
    2.Proszę, oto schamat AKGc3000 (w gif-ie) i część serwisówki (w pdf), wskaż może, gdzież te symetryczne wyjście, i co zostało zsymetryzowane elektronicznie. Bo ja tu widzę brak symetrii, zarówno jeśli chodzi o wydalany sygnał jak i pobierany prąd zasilania.
    3. I czym się różni ta metoda podłączania od opisanej przeze mnie, oprócz obecności uzupełniającej "drobnicy" która częściowo niweluje wady i rozrzut parametrów elektrolitów aluminiowych.
    4.Łatwiej by było koledze podłączyć ten mikrofon do zasilania typu "A", popularnie zwanym też "T-power", rzeczywiście, tyle że on nie ma takiego stołu.
    5. obdarzanie pojemnika trafkiem - no dobra, ok, kiedy np liniowo (chodzi mi o liniowo, a nie z jakimiś spadkami o sporo dB) pracuje w zakresie 70-14kHz. A jeśli jest to np 18Hz-18kHz ???
    Gdzie są te trafa ?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć mikrofon Tonsil MCU 31 do miksera z zasilaniem +48V? c3000sch.gif (26.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • c30004055d22512c20.pdf (582.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3537910
    montertb
    Poziom 22  
    1. A jakie popularne, tanie miksery mają mniej niż 48V?
    Tylko nie podawaj przykładów typu: elestra, elmuz, maliszewski czy kościelne graty.

2. Hmmm :)
    Widzisz oznaczenia XLR1, XLR2 XLR3? :) To jest wyjście symetryczne. A dla uzupełnienia podaje schemat nowszej wersji C3000 (B)
    Zasilanie pobierane jest rezystorami R34 i R24. Z każdej z symetrycznych żył 9zwględme masy).

4. Nie ma, ale może przeczyta to ktoś inny, kto zechce podłaczyć MCU31 do jakiegoś prostego przedwzmacniacza czy miksera z wejściem (może niesymetrycznego) "duży jack" i tutaj przeróbka na zasilanie "A-B" (T-POWER) jest banalna.

5. Trafko? Zakupimy np. w monacorze, albo od dystrybutora Neutika. Cena około 35zł.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć mikrofon Tonsil MCU 31 do miksera z zasilaniem +48V? c3000b.gif (21.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 8425953
    kuczy
    Poziom 12  
    Ocena: 75
    Witam.

Po pierwsze link do schematu lepszej jakości:
    http://www.multipartner.pl/AKG_C3000.gif

jedno spostrzeżenie - sygnał membrany przechodzi przez kondensator 1n - więc... nie jest to mikrofon kondensatorowy, tylko elektretowy ?? Chodzi mi o to, że faktycznie nie ma zasilania samej membrany, więc musi ona (jak we wkładkach za 1zł) być już z nałożonym ładunkiem...
    Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli tak nie jest... a ostatnio czytałem, że przy dobrych mic pojemnościowych nie stosuje się wkładek elektretowych bo cośtam cośtam z nierównomiernym rozłożeniem ładunku...

No ale nie o tym chciałem, chociaż jestem ciekawy odpowiedzi.
    Mam pytanie czysto elektroniczne - jaki opamp zastosowano w tym mikrofonie? - wyprowadzenia ponumerowane wg obudowy, w której pakuje się np TL071 - jednak czy ten wzmacniacz nie jest za "kiepski" dla takich rozwiązań ? - chodzi głownie o szumy...
    Jakie inne wzmacniacze nasuwają się kolegom, które można by zamiennie stosować ? NE5532 ?

drugie pytanie to wartość rezystora w gałęzi sprzężenia zwrotnego (filtr) o oznaczeniu na schemacie "np" ???

Nie ukrywam, że mam zamiar zrobić ten układ i poeksperymentować z różnymi przetwornikami np tańszych producenów - coś na zasadzie podmiany elektroniki w mikrofonie ;)

co koledzy na taki pomysł?

ps. schemat mikrofonu MXL 2001 - no to, to rozumiem :>
    http://www.xaudia.com/omnip/Mics/MicSchLib/mxl2001.gif
  • REKLAMA
  • #11 9342511
    pm347
    Poziom 2  
    Cześć,

Czy możecie mi podpowiedzieć jaki pobór prądu ma ten mikrofon? Interesuje mnie zasilanie do tkiego mikrofonu z baterii.

A może macie jakieś rozwiązania które sami stosowaliście aby to działało.

ps. jestem totalnym idiotom elektronicznym, więc jak chcecie mi pomóc to piszcie w taki sposób abym zrozumiał a najlepiej prosiłbym o rysunek i to taki gdzie jest narysowane i napisane co z czym sie łączy :)

Mam jeszcze jedno pytanie czy zastosowanie wyzszego napięcia np 40 czy 48 V da mi coś, jezeli chodzi o parametry dzwięku, tzn. dzwięk bedzie lepszy (bardziej dynamiczny, czystrzy, mocniejszy, mający mniej szumów) ?

i czy moge zastosować np. zasilanie 24 V np. coś takiego: "Przetwornik DC-DC ( 5V ) -> ( +12V-12V )" Link

z góry wielkie dzięki ,

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofon Tonsil MCU 31 jest mikrofonem elektretowym zasilanym z dwóch baterii 15V (łącznie 30V) i nie posiada wyjścia symetrycznego, co utrudnia bezpośrednie podłączenie do miksera z zasilaniem phantom +48V. Podłączenie MCU 31 do phantom 48V wymaga redukcji napięcia do około 24V, co można osiągnąć przez zastosowanie rezystora (ok. 150 Ω, min. 1W), diody zenera i kondensatorów filtrujących (np. 1000µF/50V i 220µF/25V) w obudowie mikrofonu. Alternatywnie można użyć transformatora (trafko) do separacji i dopasowania sygnału, co jest zalecane przy większych odległościach i dla zachowania liniowości pasma przenoszenia. Mikrofon nie jest przystosowany do zasilania phantom bez modyfikacji, dlatego często stosuje się zewnętrzne źródło zasilania lub przeróbkę na zasilanie typu "A" (T-power), które jest niesymetryczne i spotykane w mikserach filmowych. Wymiana tranzystora BF244 w mikrofonie może poprawić szumy. Dyskusja porównuje MCU 31 z nowocześniejszymi mikrofonami, np. AKG C3000, które mają wyjście symetryczne i elektroniczną symetryzację sygnału. Wskazano, że tanie miksery mogą ulec uszkodzeniu przy nieprawidłowym podłączeniu phantom 48V, szczególnie gdy rezystory ograniczające prąd mają niewłaściwe wartości. Dodatkowo poruszono kwestie dotyczące zastosowanych wzmacniaczy operacyjnych (np. TL071, NE5532) i ich wpływu na szumy mikrofonu. Zasilanie wyższe niż nominalne (np. 40-48V) niekoniecznie poprawia parametry dźwięku MCU 31.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA