logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jabel j-35 zniekształcenia sygnału - jak poprawić działanie układu?

neo_dc 19 Gru 2006 15:14 1024 2
REKLAMA
  • #1 3348497
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Witam !

Problem tyczy się kitu Jabla j-35.
    Mianowicie, gdy układ jest złożony normalnie, zniekształca górną połówkę sygnału. Przypadkiem zauważyłem, że sytuacja poprawia się podczas podpięcia miliamperomierza ( mierzyłem prąd spoczynkowy ) - zniekształcenia nie występują.
    Miernik jest zwykły uniwersalny.

Co zrobić ? Dodać jakąś pojemność prawdopodobnie, tylko gdzie ?

Proszę o szybką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3348639
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    a jak jest złożony "nienormalnie" co wtedy dzieje się?
    Zapodaj schemat, typy użytych podzespołów aktywnych, zmierz napięcia zasilania, to wtedy możemy pogadać.
    Choć jak zawsze w takim przypadku bywa, to "badanie pacjenta na odległość i za pomocą osoby trzeciej" może dać różne wyniki.

Pozdrawiam
  • #3 3348871
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Zmeczony jestem, sam po przeczytaniu swojego postu sie dziwie :D

Zasilanie ±42 V

Normalnie tzn w obudowie - plytka sterująca pomiedzy radiatorem z tranzystorami mocy a pokrywą :)

Po dogłębnym dalej badaniu stwierdziłem, że poza obudową też to występuje.

Podzespoły hmmm standard ( korzystałem z porad z elki ) wszystkie bd139/140 powymieniane na 911/12, kondziorki na odpowiednio wieksze napiecie.
    Pomiedzy B-K T8 wstawiony kondek 68pF ( wzm sie wzbudzał a innych nie miałem, ale pomogło )

Prąd spoczynkowy ustawiony na ciut ponad 90mA ( zauważyłem, ze ma on również wpływ na te zniekształcenia )

Co zrobiłem dotychczas - wsadziłem na płytce kondek pomiedzy 0V a ujemną gałąź zasilania 1µ/100V ale nie elektrolit ( taka pastyla ) i o dziwo prawie nie ma zniekształceń !

Wstawienie pojemności pomogło, ale to chyba nie jest sposób....

---------------------------------------------------------------------------

Nikt nie pomógł sam sobie pomogłem, pomiedzy B-K T8 wstawiony kondensator 100nF, zniekształcenia zniknęły.
REKLAMA