logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kondensator może działać jak bateria w układzie zasilania DC?

Macieks14 19 Gru 2006 18:41 8195 7
REKLAMA
  • #1 3349258
    Macieks14
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Witam

:arrow: Dużo czytałem ostatnio o kondensatorach elektrolitycznych(nie tylko informacje z internetu) i nie wiem czy dobrze zrozumiałem: :idea:
    :arrow: 1.)Jeśli zastosujemy kondensator na na zasilanie DC równolegle to napięcie powinno wzrosnąć, bo wydaje my się że kondensator zadziała jako dodatkowa bateria?? Jeśli się nie mylę to jakiś wzór o ile wzrośnie w zależności od pojemności czy napięcie napięcia?? Chodzi mi o zasilane z akumulatora.

Doszedłem do tego na podstawie mostka prostowniczego z filtrem, ponieważ kondensator wygładza sinusoidę czyli kolejny będzie podnosił ją do stanu jeszcze bardziej płaskiego i następnie będzie podnosić napięcie niestety zawsze jest ale: :|
    :arrow: 2.)Jak wiem ze wzoru na obliczenie przybliżonej różnicy napięć na filtrze dla mostków dwu pół kulowych

Ut=1.7*(I*C)=> Obliczenie wartości tętnień napięcia
    Ut-podane w woltach
    I-w miliamperach
    C-pojemność w mikro Faradayach

Tak jak później przeanalizowałem to do doszyłem do wniosku że zawsze będzie strata napięcie 0.00......017V. :|

Nie wiem czy to dobrze rozumiem.

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3350739
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam!
    Jeśli chodzi o pierwsze to jeżeli na niestabilizowane źródło napięcia DC (np transformator z mostkiem prostowniczym) podłączysz równolegle kondensator to podniesie on napięcie ok 1,41 raza (pierwiastek z 2). Wynika to ze wzoru na napięcie maksymalne gdzie Umax=Uskuteczne * pierw.z 2. Ale tego nie stosuje się dla akumulatorów czy baterii...

Co do wzoru w 2. to chyba wartości powinny być w jednostkach całkowitych czyli Amperach i Faradach...
  • REKLAMA
  • #3 3352608
    Macieks14
    Poziom 17  
    Hornet60 napisał:

Co do wzoru w 2. to chyba wartości powinny być w jednostkach całkowitych czyli Amperach i Faradach...

Witam

Ten wzór jest na pewno dobry bo pochodzi z praktycznego elektronika chyba rocznik 93/4 i już go parę razy sprawdzałem w praktyce :D ale dzięki.
    :arrow: Bo ja myślałem że jak zastosuje kondensator do baterii 1.5V ta jak się z sumują wartości napięć to może by nawet dioda LED zielona zaświeciła.
  • REKLAMA
  • #4 3352635
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Nic z tego, kondensator nigdy nie podwyższa napięcia, najwyżej "zapamiętuje" szczytową jego wartość (po prostu ładuje się do najwyższego napięcia jakie dostaje w ciągu całego okresu) ale i to pod warunkiem, że przed nim jest dioda lub mostek prostowniczy, kondensator podłączony bezpośrednio do napięcia które zmienia wartość ładuje się i rozładowuje wraz ze zmianami napięcia.
  • #5 3352779
    zaytzev
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    A układy typu "charge pump"? Np. ten od RS 232 w PC. Tam właśnie stosuje się kondensatory i diody do uzyskania wyższych napięć. W google można znaleźć sporo rzeczy na ten temat (po angielsku oczywiście).

A najciekwszym przykładem na wykorzystanie kondesatorów do podwyższania napięcia jaki widziałem to był wielostopniwy generator udarów napięciowych, który zasilany z transformatora probierczego 400V/50kV dawał udary o napięciu max = 200 kV (Laborki z Inżynierii Wysokich Napięć).
  • REKLAMA
  • #6 3353191
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Kondensator sam z siebie nie podnosi napięcia. W przypadku filtra w zasilaczu podnosi napięcie skuteczne (patrz wykres poniżej).

Czy kondensator może działać jak bateria w układzie zasilania DC?
    *wartość skuteczna to ta, którą bierze się do obliczeń.

zaytzev napisał:
    A układy typu "charge pump"? Np. ten od RS 232 w PC. Tam właśnie stosuje się kondensatory i diody do uzyskania wyższych napięć. W google można znaleźć sporo rzeczy na ten temat (po angielsku oczywiście).

A najciekwszym przykładem na wykorzystanie kondesatorów do podwyższania napięcia jaki widziałem to był wielostopniwy generator udarów napięciowych, który zasilany z transformatora probierczego 400V/50kV dawał udary o napięciu max = 200 kV (Laborki z Inżynierii Wysokich Napięć).

Chyba piszesz o kaskadowym mnożniku napięcia składającym się z diod i kondensatorów (każda kaskada to 1 kondensator i 1 dioda, każda kaskada zwiększa mnożnik o 1 np. z 4 kondów i 4 diod możemy zrobić mnożnik x4). Mnożniki tego typu zmieniają prąd przemienny na stały. Ich wadą jest mała wydajność prądowa.
  • #7 3353300
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    christo napisał:
    Ich wadą jest mała wydajność prądowa.

A to już zależy od pojemności kondensatorów i mocy transformatora, można uzyskać całkiem spore natężenia...
  • #8 3353619
    Macieks14
    Poziom 17  
    Zamykam temat już wiem dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Kondensator elektrolityczny podłączony równolegle do niestabilizowanego źródła napięcia DC, takiego jak transformator z mostkiem prostowniczym, może podnieść napięcie do wartości maksymalnej równej napięciu skutecznemu pomnożonemu przez pierwiastek z 2 (ok. 1,41 raza). Jednak kondensator sam z siebie nie podwyższa napięcia w układzie zasilanym z akumulatora czy baterii. Kondensator "zapamiętuje" jedynie szczytowe napięcie, jeśli jest stosowany w układzie z diodą lub mostkiem prostowniczym, ale bez takich elementów ładuje się i rozładowuje zgodnie ze zmianami napięcia. Wzór Ut = 1,7 * I * C służy do przybliżonego obliczenia tętnień napięcia na filtrze prostowniczym, gdzie Ut to tętnienia w woltach, I prąd w miliamperach, a C pojemność w mikrofaradach. Układy typu "charge pump" wykorzystują kondensatory i diody do generowania wyższych napięć, np. w interfejsach RS-232 lub wielostopniowych generatorach udarów napięciowych. Mnożniki napięcia zbudowane z kondensatorów i diod mogą zwiększać napięcie przemienne do wartości wielokrotnie wyższych, jednak mają ograniczoną wydajność prądową. Ostatecznie kondensator nie zastępuje baterii i nie sumuje napięć w prosty sposób.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA