logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ z kondensatorem rozładowującym się równomiernie?

rrradek 05 Kwi 2006 13:25 1617 21
REKLAMA
  • #1 2495323
    rrradek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam chciałbym zrobić coś takiego:
    -wiecie pewnie jak wygląda lampa błyskowa aparatu.....bateria....specjalny układ....ogromny kondensator....lampa.....
    -chodzi mi o to żeby zrobić podobny układ, ale żeby ten kondensator oddawał prąd nie nagle(impulsem) ale równomiernie aż do rozładowania......czy to możliwe....
    -pomóżcie proszę
  • REKLAMA
  • #2 2495339
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    W palniku?, nie sądzę :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2496059
    rrradek
    Poziom 10  
    potrzebuje schemat układu, który będzie odpowiadał za równomierne odprowadzenie ładunku z kondensatora...czy to możliwe?? albo jak inaczej ale podobnie....
  • REKLAMA
  • #4 2496325
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    palnik dlatego błyska że dostaje kopa -spróbój namówić iskrę żeby wolniej płynęła
  • #5 2496790
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    A czemu ma to służyć?
  • #6 2496873
    memek
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Może więcej szczegółów, Do czego to ma służyć?
  • REKLAMA
  • #7 2496931
    rrradek
    Poziom 10  
    chodzi mi o to by po naładowaniu kondensatora ładunkiem elektrycznym, ten kondensator równomiernie i możliwie długo odprowadzał ten ładunek do silnika elektrycznego i by ten długo się kręcił.....
  • #8 2497160
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Jeżeli prąd popłynie dłużej, to sfajczysz palnik. Pozdro
  • #9 2497295
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Ze stratą - źródło prądowe.
    Bezstratnie (prawie) - zasilacz impulsowy.
  • #10 2505870
    rrradek
    Poziom 10  
    potrzebuje naładować kondensator i wolno odprowadzić z niego prąd, tak żeby nie wypuścił impulsu, lecz kręcił np. silniczkiem przez jakiś czas (maxymalny czas aż do rozładowania)....pomóżcie zrobić chociaż schemat....

Moderowany przez oldboy:

Scalono trzy tematy. Regulamin

• #11 2507444
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    hmmmmmm
    kondensator ma mala pojemnosc ,czlowieku zeby zrobic to musisz miec kondziorek o duuuzej pojemnosci,lepiej zaloz akumulator
  • #12 2507496
    rrradek
    Poziom 10  
    ale kondensator np z lampy Flash z aparatu jest dużej pojemności i potrzebuje krótkiego czasu żeby naładować i oto mi chodzi, a akumlator długo się ładuje :/
  • #13 2507639
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    kondensator z flash-a aparatu to chyba 160uF na 350V zdecydowanie za mała pojemność!!!!!
    chyba że masz takiego kilka faradów to może z minute pokręci jakimś małym silniczkiem... :|
  • #15 2510713
    Neostar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    kup kondensator 1.5 F stosowany w instalacjach car audio i zobacz może bedzie chodzić
  • #16 2511287
    krzysio007
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    a może posterowac przez kondensator jakims tranzystorkiem lub brameczką/
    pozdrowienia
  • #17 2511592
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    to ci raczej nic nie da, jedyne co cie ratuje to duza pojemnosc. kup z 10 kondensatorow jak najwiekszej pojemnosci, nie wiem czy dobrze widzialem [1F na 50V] czy takie istnieją bo jesli tak to moglbys kupic sobie 10 takich i połączyc -tylko nie wiem teraz jak- zeby oddawaly prąd rownomiernie jak najdluzej. dla porowniania podam ze 1 uklad jabela J-35 wzmacniacz 100W wytrzymuje po wyłączeniu transformatora 10 sekund i dalej gra - 2 kondy 10000uF - 0,02F czyli 2 kondy 1F powinny wytrzymac jakies 100 razy dłuzej zalezy jeszcze jaki ten twoj silniczek bedzie prąd pobierał. poprawcie mnie jesli sie myle
  • #18 2511736
    marasneo
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    idelany do tego celu nada sie układzik "migająca dioda led 220V" poszukaj własnie tu na elektrodzie, układ składa sie z kondensatora, diaka,diody połprzedownikowej,2 rezystorków. i na wyjsciu mamy diode led. kondensatod rozładowuje sie co 0,79sek i co taki czas dioda chwilowo zostaje podswietlana z napiecia sieciowego.wydaje mi sie ze to jest leopsze rozwiazanie a zapłacisz za nie bo ja wiem:D 3 zł? albvo 4 góra ale bez przesady.jelsi nieznajdizesz układu popros mnie na priv to . Z CZESC JAKIE zaproponowałes nieda sie zrobic czegos takiego co bys chciał:D:D:D, napenwo nie.ale jelsi zastosujesz taki układ - jak tej diody led.osiagniesz satysfakcje,pozdro!
  • REKLAMA
  • #19 2513303
    rrradek
    Poziom 10  
    a czy kondensator jak kolega wymienił 1F 50v da się naładować np 4 paluszkami i jak długo będzie trwało....bo chodzi mi o to żeby nie było innego zasilania (220V).
  • #20 2516010
    you-zek
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Hehe. To jak masz energię w bateriach to po co ją przenosić do kondensatora?? Wszelkie przenoiszenie energi i jej przekształcenia wiążą się ze stratami :P
    Te 4 paluszki będą mniejsze lżejsze tańsze i będą miały większy ładunek niż i taki byczy kondensator !!!
  • #21 2516059
    rrradek
    Poziom 10  
    ale chodzi mi o to żeby raz naładować ten kondensator a później już nie tylko jak długo to może trwać ??
  • #22 2516527
    you-zek
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    W ogóle nie rozumiem co Ty chcesz osiągnąć. Wyjaśnij jaki jest cel ładowania sobie kondensatora?? Raz tylko naładować a później nie?? Co on na złom pójdzie?? Z tego co wiem to kondensatory można ładować dużo duż o dużo razy i to w bardzo krótkim czasie i to jest ich zaletą. I co po naładowaniu ma zakręcić jakimś silniczkiem a potem co?? Skąd miałoby to w końcu być ładowane?? Jakie zastosowanie może mieć taki jakiś wymyślony system?? Wytłumacz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu elektronicznego, w którym kondensator po naładowaniu oddaje prąd nie impulsowo, jak w lampie błyskowej aparatu, lecz równomiernie i przez dłuższy czas, np. do napędzania silnika elektrycznego. Poruszono kwestie pojemności kondensatorów – standardowe kondensatory z lamp błyskowych (około 160 µF przy 350 V) mają zbyt małą pojemność, by zasilać silnik przez dłuższy czas. Proponowano użycie kondensatorów o dużej pojemności, rzędu kilku faradów (np. superkondensatory 1 F, 50 V stosowane w car audio), które mogą zapewnić dłuższe zasilanie. Wskazano, że do równomiernego rozładowania kondensatora można zastosować układ źródła prądowego lub zasilacz impulsowy, jednak bez strat jest to trudne. Zasugerowano również sterowanie rozładowaniem kondensatora za pomocą tranzystora lub bramki logicznej. Wskazano, że akumulatory NiCd mogą być alternatywą, choć ich ładowanie trwa dłużej. Podkreślono, że przenoszenie energii z baterii do kondensatora wiąże się ze stratami, a pojemność kondensatora musi być znacznie większa niż w lampach błyskowych, aby zasilać silnik przez dłuższy czas. Wspomniano także o układzie "migająca dioda LED 220V" jako przykładie układu z kondensatorem rozładowującym się okresowo. Ostatecznie podkreślono potrzebę określenia celu i zastosowania takiego układu, gdyż kondensatory można wielokrotnie ładować i rozładowywać, a ich zastosowanie do długotrwałego zasilania wymaga dużej pojemności i odpowiedniego sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA