logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6610i - IRDA MAA-660: Rozłączanie połączenia, brak wykrywania telefonu

Jaremka 19 Gru 2006 23:04 2570 16
REKLAMA
  • #1 3350507
    Jaremka
    Poziom 14  
    Mam Irde MAA 660 do tego programik 6610i Handset Manager. Irda łączy się z telefonem.Po chwili się mi pokazuje że połączenie zostało przerwane (nie dotykam ani nie przestawiam telefonu). Nawet się zdarza ze nie wykrywa telefonu, dopiero po ponownym uruchomieniu komputera.To tez na chwile i się rozłancza.
  • REKLAMA
  • #2 3350517
    biegi3
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jakiego windowsa posiadasz . taki prblem wyskakuja na 98. na xp wszystko gra
  • #3 3350524
    Jaremka
    Poziom 14  
    Mam Windowsa XP ze na 98 jest problem to już to zauwarzyłem.
  • REKLAMA
  • #4 3350538
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    jesli chcesz wykorzystac irde do przesylania midow i obrazkow to musisz zapomniec irda w tym telefonie sluzy jedynie do komunikacji z innym telefonem z irda w celu wyslania wizytowki ( tj numeru telefonu nie koniecznie swojego tylko kogos dowolnego z listy) Zdjec ani innych pierdolek nie da sie tym przeslac
  • #5 3350582
    Jaremka
    Poziom 14  
    Ale na Irdzie SigmaTel, Y-160 nie rozłancza się ale nie ma do tej irdy oprogramowanie w typie Handset Manager. Testowałem na Mobimb 2.4. Działa bez problemów na windowsie 98 .Ale nie na Windowsie XP. Mam problemy
  • #6 3350614
    rado_
    Poziom 22  
    mowisz ze przeslales przez irde do tego telefonu jakis gadzet w postaci midu lub obrazka lub w druga stronie z telefonu na komputer? Hmm naprawde dziwne a jednoczesnie imponujace osiagniecie jak tego dokonales?
  • #7 3350780
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6517
    Też miałem tą IrDĘ (MA-660B na CY7C63723) i taki sam problem... z każdym jednym telefonem, ta IrDA jest poprostu do niczego. Kupiłem z Forevera i działa elegancko.
    Da się przesyłać obrazki, dzwonki i midlety Javy.
  • REKLAMA
  • #8 3351073
    rado_
    Poziom 22  
    tzok: ale chyba nie z telefonem nokia 6610i bo tam nie mozna wykorzystac irdy do przesylania obrazkow i dzwiekow
  • REKLAMA
  • #9 3351354
    tzok
    Fakt z 6610i nie próbowałem ale z 6610 działa bez problemu (zarówno przez Nokia PC Suite, jak i przez MobiMB).
  • #10 3352711
    Jaremka
    Poziom 14  
    tzok napisał:
    Fakt z 6610i nie próbowałem ale z 6610 działa bez problemu (zarówno przez Nokia PC Suite, jak i przez MobiMB).

Oczywiscie się z tym zgodze ze ale nie na Irdzie MAA-660. Nokia 6610i działa mi na tych programach ale na irdze Sigma TEL Y-160. Którą miałem wcześniej.

Irda MAA-660 co to za wynalazek

Który bez powodu sie rozłacza

Jesli to się nie nadaje do zadnego telefony , a nawet to innych celów to poco taki wynalazek ktoś chce jeszcze produkować. I w komisach GSM to kosztuje 35 zł.
  • #11 3352820
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    rado_ napisał:
    tzok: ale chyba nie z telefonem nokia 6610i bo tam nie mozna wykorzystac irdy do przesylania obrazkow i dzwiekow

To ciekawe bo nie mogłem uwierzyć i sprobowałem wrzucić obrazki i dźwięki do 6610i za pomocą irdy poprzez mobiMB, udało sie bez problemu.
  • #12 3352994
    Jaremka
    Poziom 14  
    Da sie wgrać ale się rozłąncza o krótkim czasie i pózniej się nie łaczy. Nie przestawiam telefonu.
  • #14 3353817
    Oli ;)
    Poziom 12  
    U mnie 6610i działa idealnie z irdą usb MA-620 za 9 PLN z Allegro. Można przerzucać w dwie strony dzwonki, tapetki i aplikacje .jar czyli Java.

Pozdrawiam
  • #15 3354151
    djmatus
    Poziom 11  
    Kolega Rado myli sie mówiąc ze nie da rady przesłać midów, zdjęć i gier na nokie 6610i i 6610! Są to telefony na które bez problemu łączą sie z pc! Kupiłem identyczną irde i mam ten sam programik do tej nokii i wszystko jest u mnie w pożo! Może powinieneś w biosie jeszcze pokombinować z ustawieniami irdy!?
  • #16 3354175
    rado_
    Poziom 22  
    osobiscie testowalem telefon 6610 oraz 6610i i zaden nie mial mozliwosci przesylania obrazko dzwiekow itp probowalem na roznych irdach i tych pod USB i tych wpinanych pod plyte glowna. Po za tym przejzalem wiele postow na ten temat poruszane to bylo na elektordzie pare razy i inni rowniez wypowiadali sie ze tylko i wylacznie do przesylania wizytowek. Mozliwe ze bylo to wina oprogramowania ktore bylo w tych telefonach ktore ja probowalem polaczyc z irda moze nowszy soft pozwala na takie opcje
  • #17 3354970
    tzok
    djmatus napisał:
    Może powinieneś w biosie jeszcze pokombinować z ustawieniami irdy!?
    Ustawienia w BIOSie mają się nijak do IrDA na USB... po prostu duża część tych na USB jest wadliwa i tak to się objawia, że się łączą a przy próbie przesłąnia czegokolwiek tracą połączenie (albo od razu albo po chwili), moja się po prostu przegrzewa...).

Co do przesyłania obrazków i innych rzeczy - przez IrDA da się przesyłać tylko wizytówki, to prawda ale między dwoma N6610(i), natomiast między PC a N6610 można przesyłać wszystko tylko potrzebne jest oprogramowanie na PC (problem jest z grami, ale jest dodatek no Nokia PC Suite, który pozwala wgrywać gry jako gry a nie aplikacje), no i jest MobiMB, który dodatkowo pozwala wgrać logo operatora i logo powitalne. Soft w telefonie nie ma tu znaczenia, bo nawet najnowszy nie ma takiej funkcji (jak w SE, że z poziomu telefonu można wysyłać i odbierać pliki przez Ir).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z łącznością IrDA między komputerem a telefonem Nokia 6610i przy użyciu adaptera IrDA MAA-660 i oprogramowania 6610i Handset Manager. Użytkownik zgłasza rozłączanie połączenia po krótkim czasie oraz brak wykrywania telefonu bez ingerencji użytkownika, co wymaga restartu komputera. Wskazano, że problem może wynikać z wadliwego adaptera MAA-660, który jest często krytykowany za niestabilność i ograniczoną funkcjonalność. Alternatywnie polecano adaptery SigmaTel Y-160 oraz MA-620 USB, które działają stabilniej, zwłaszcza pod Windows XP. W dyskusji podkreślono, że IrDA w Nokia 6610i jest ograniczona głównie do przesyłania wizytówek między telefonami, a przesyłanie plików multimedialnych (midów, dzwonków, obrazków) wymaga specjalistycznego oprogramowania na PC, takiego jak MobiMB czy Nokia PC Suite. Niektórzy użytkownicy potwierdzają możliwość przesyłania plików multimedialnych, jednak z zastrzeżeniem, że połączenie często się rozłącza przy użyciu MAA-660. Problemy z łącznością nie są związane z ustawieniami BIOS-u, lecz z jakością i kompatybilnością adaptera IrDA. Zalecane jest użycie sprawdzonych adapterów i dedykowanego oprogramowania dla stabilnej komunikacji z telefonem Nokia 6610i.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA