SPEAKERS_XP napisał: Dla systemu palplus (16:9) teoretyczna ilosc lini to 576...wiec najodpowiedniejsze bedzie ustawienie 1024x576, kazde inne bedzie interpolacja, wiec ostrosc bedzie zawsze gorsza...co do odswiezania to nie ma znaczenia bo i tak wszystkop jest zamieniane (w przypadku palplus) na 100 polobrazow na sekunde - 100Hz. Proponuje usatwienie 100Hz, ew. 75Hz aby ulatwic troche prace twojej karcie.
Moze tez byc tak ze dekoder w twojej karcie nie jest w stanie wyslac panoramy 16:9 w systemie pal plus, wtedy najlepszy obraz uzyskasz z rozdzielczosci 768x432 (zwykly pal dla 16:9). Wtedy najlepsze odswiezanie zawieraloby sie w: 50,75,100 [Hz].
Tylko nie wiem jak sobie poradzi dekoder sygnalu TV-Out connexanta (bo pewnie taki masz na karcie) z takimi rozdzielczosciami pod linuksem, ale probowac mozesz...
To by się zgadzało z moimi przemyśleniami, tyle, że trochę mi strach ustawiać większe niż 60Hz odświerzanie, bo nie wiem, jak to zniesie trafopowielacz w TV...
Karta pracuje teraz w trybie VESA, bez dodatkowych sterów. Pod "pełnym" Linuksem (SUSE, MDV) i serwerem Xorg 6.9 tryb panoramiczny uzyskuje bez problemów, ale testowałem na monitorze, nie TV...
BTW- NVidia jest całkiem przyjazna Linuksowi w przeciwieństwie do Ati
Dzieki za pomoc! V.
Dodano po 10 [minuty]: lelekx napisał: Myślę, że nie trzeba zmieniać rozdzielczości ekranu, aby filmy były prawidłowo odtwarzane w mplayerze. Prawdopodobnie wystarczy poszukać skrypt, który wywołuje mplayera, dopisać mu parametr przymuszający do zmiany ratio na 16:9 i voila. Szczegóły parametru powinieneś znaleźć wywołując w jakimś linux-boxie "mplayer --help".
Tak właśnie zrobię, plik konfiguracyjny tvout pozostawię w takiej postaci:
# TVOut Configuration File
#
# Generic Options
#
# TV Output Standard (ntsc/pal/secam)
TVOUT_STANDARD=pal
# TV Output Aspect (4:3 or 16:9)
TVOUT_ASPECT="16:9"
#
# NvTV Options - For n'Vidia cards ONLY
#
# Connector's Type (auto/composite/svideo/both/convert)
CTR=auto
# TV Resolution (pixels)
TV_RES="800,600"
# Monitor's Resolution (pixels / frequency)
MONITOR_RES="800x600@75"
# Scan Size (Tiny/Small/Normal/Large/Huge)
SCAN=Large
# Image Position (TVPositionX/Y:+/-x,y)
POSITION="TVPositionX:0,0"
a plik konfigu Mplayera w tej postaci:
vo=cvidix,vesa
mixer-channel=Master
framedrop=yes
vsync=yes
fs=yes
zoom=yes
menu=yes
menu-startup=yes
double=yes
fixed-vo=yes
nocolorkey=yes
cache=1500
cache-min=5
idx=yes
lircconf=/etc/lircrc
sub-fuzziness=1
#monitor-hfreq=31.5k-50k
#monitor-vfreq=50-90
input=file=/var/mp_control
menu-utf8=1
teraz pozostaje jedynie dokonać zmian w GeexBoxie i zobaczymy co dalej... Ale to już jutro.
Dzięki za pomoc! V.