logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić rozdzielczość i odświeżanie dla GF2 MX200 TV-Out na TV 32 100Hz?

vorlog 20 Gru 2006 17:50 3603 11
REKLAMA
  • #1 3352738
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2587
    Witam.
    Mam drobny dylemat, nie mogę znaleść podpowiedzi, jeżeli było coś na ten temat, prosiłbym o linka...
    Otóż, chcę sprzęgnąć wyjście karty graficznej GF2 MX200 TV-Out (s-video) z telewizorem, właściwie to już to zrobiłem- wszystko gra, ale nie wiem jaką rozdzielczość i częstotliwość odświerzania zastosować- telewizor to panorama 32", 100Hz, zależy mi na proporcjach 16:9.
    Parametry te muszą być zapisane na stałe w pliku konfiguracyjnym, nie ma możliwości ich swobodnego modyfikowania, komputer nie pracuje pod systemem operacyjnym, w każdym bądź razie to, co go steruje trudno tak nazwać :) To taka odmiana Linuksa- GeexBox, w sumie 10 MB, doskonale się sprawdza...
    V.
  • REKLAMA
  • #3 3352960
    vorlog
    Poziom 40  
    Sorry, ale jak pisałem, komputer nie posiada systemu operacyjnego w rozumieniu potocznym, Windowsa tym bardziej (od kilku lat używam wyłącznie Linuksa).
    GeexBox to taki miniLinux, właściwie LiveCD, ale ja go zainstalowałem na dysku o małej pojemności. Po zabootowaniu komputera, GeexBox ładuje się do RAM i stamtąd obsługuje sprzęt i robi za "firmware". Podstawowym programem zawartym w nim jest Mplayer- coś jak Winamp, ale o wiele bardziej wszechstronny, jest w stanie odtworzyć wszystkie praktycznie formaty audio i video z obsługą DVD i radiem strumieniowym z netu, możliwe też jest jego sterowanie pilotem.
    Więcej info tu:
    http://geexbox.org/
    V.
  • REKLAMA
  • #4 3353689
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    No to jesteś ograniczony do opcji jakie ci udostępniają programy odpowiedzialne za obróbkę video.
  • REKLAMA
  • #5 3353777
    vorlog
    Poziom 40  
    Stary, nic mnie nie ogranicza.... Obecnie mam obraz w proporcjach 4:3, jakość z DVD super, wszystkie opcje w porządku, nie mam żadnych zastrzeżeń.

Przecież jedyne o co pytam, to zalecana rozdzielczość i częstotliwość odświerzania (odchylania pionowego) dla wspomnianego TV.
    I jak znajdę/otrzymam odpowiednie dane, to wystarczy mi 5 minut na zmianę wpisu w pliku konfiguracji i wszystko ma gadać.

Z poszukiwań z ostatniej chwili wynika, że będzie to 1280x800 pix i 60Hz, ale chcę być pewny.
    V.
  • Pomocny post
    #6 3353866
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Dla systemu palplus (16:9) teoretyczna ilosc lini to 576...wiec najodpowiedniejsze bedzie ustawienie 1024x576, kazde inne bedzie interpolacja, wiec ostrosc bedzie zawsze gorsza...co do odswiezania to nie ma znaczenia bo i tak wszystkop jest zamieniane (w przypadku palplus) na 100 polobrazow na sekunde - 100Hz. Proponuje usatwienie 100Hz, ew. 75Hz aby ulatwic troche prace twojej karcie.
    Moze tez byc tak ze dekoder w twojej karcie nie jest w stanie wyslac panoramy 16:9 w systemie pal plus, wtedy najlepszy obraz uzyskasz z rozdzielczosci 768x432 (zwykly pal dla 16:9). Wtedy najlepsze odswiezanie zawieraloby sie w: 50,75,100 [Hz].

Tylko nie wiem jak sobie poradzi dekoder sygnalu TV-Out connexanta (bo pewnie taki masz na karcie) z takimi rozdzielczosciami pod linuksem, ale probowac mozesz...
  • Pomocny post
    #7 3353934
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Myślę, że nie trzeba zmieniać rozdzielczości ekranu, aby filmy były prawidłowo odtwarzane w mplayerze. Prawdopodobnie wystarczy poszukać skrypt, który wywołuje mplayera, dopisać mu parametr przymuszający do zmiany ratio na 16:9 i voila. Szczegóły parametru powinieneś znaleźć wywołując w jakimś linux-boxie "mplayer --help".
  • #8 3353997
    vorlog
    Poziom 40  
    SPEAKERS_XP napisał:
    Dla systemu palplus (16:9) teoretyczna ilosc lini to 576...wiec najodpowiedniejsze bedzie ustawienie 1024x576, kazde inne bedzie interpolacja, wiec ostrosc bedzie zawsze gorsza...co do odswiezania to nie ma znaczenia bo i tak wszystkop jest zamieniane (w przypadku palplus) na 100 polobrazow na sekunde - 100Hz. Proponuje usatwienie 100Hz, ew. 75Hz aby ulatwic troche prace twojej karcie.
    Moze tez byc tak ze dekoder w twojej karcie nie jest w stanie wyslac panoramy 16:9 w systemie pal plus, wtedy najlepszy obraz uzyskasz z rozdzielczosci 768x432 (zwykly pal dla 16:9). Wtedy najlepsze odswiezanie zawieraloby sie w: 50,75,100 [Hz].

Tylko nie wiem jak sobie poradzi dekoder sygnalu TV-Out connexanta (bo pewnie taki masz na karcie) z takimi rozdzielczosciami pod linuksem, ale probowac mozesz...

To by się zgadzało z moimi przemyśleniami, tyle, że trochę mi strach ustawiać większe niż 60Hz odświerzanie, bo nie wiem, jak to zniesie trafopowielacz w TV...
    Karta pracuje teraz w trybie VESA, bez dodatkowych sterów. Pod "pełnym" Linuksem (SUSE, MDV) i serwerem Xorg 6.9 tryb panoramiczny uzyskuje bez problemów, ale testowałem na monitorze, nie TV...
    BTW- NVidia jest całkiem przyjazna Linuksowi w przeciwieństwie do Ati :)
    Dzieki za pomoc! V.

Dodano po 10 [minuty]:

lelekx napisał:
    Myślę, że nie trzeba zmieniać rozdzielczości ekranu, aby filmy były prawidłowo odtwarzane w mplayerze. Prawdopodobnie wystarczy poszukać skrypt, który wywołuje mplayera, dopisać mu parametr przymuszający do zmiany ratio na 16:9 i voila. Szczegóły parametru powinieneś znaleźć wywołując w jakimś linux-boxie "mplayer --help".

Tak właśnie zrobię, plik konfiguracyjny tvout pozostawię w takiej postaci:
    # TVOut Configuration File

#
    # Generic Options
    #

# TV Output Standard (ntsc/pal/secam)
    TVOUT_STANDARD=pal

# TV Output Aspect (4:3 or 16:9)
    TVOUT_ASPECT="16:9"

#
    # NvTV Options - For n'Vidia cards ONLY
    #

# Connector's Type (auto/composite/svideo/both/convert)
    CTR=auto
    # TV Resolution (pixels)
    TV_RES="800,600"
    # Monitor's Resolution (pixels / frequency)
    MONITOR_RES="800x600@75"
    # Scan Size (Tiny/Small/Normal/Large/Huge)
    SCAN=Large
    # Image Position (TVPositionX/Y:+/-x,y)
    POSITION="TVPositionX:0,0"

a plik konfigu Mplayera w tej postaci:
    vo=cvidix,vesa
    mixer-channel=Master
    framedrop=yes
    vsync=yes
    fs=yes
    zoom=yes
    menu=yes
    menu-startup=yes
    double=yes
    fixed-vo=yes
    nocolorkey=yes
    cache=1500
    cache-min=5
    idx=yes
    lircconf=/etc/lircrc
    sub-fuzziness=1
    #monitor-hfreq=31.5k-50k
    #monitor-vfreq=50-90
    input=file=/var/mp_control
    menu-utf8=1

teraz pozostaje jedynie dokonać zmian w GeexBoxie i zobaczymy co dalej... Ale to już jutro.
    Dzięki za pomoc! V.
  • #9 3354087
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    vorlog napisał:

... tyle, że trochę mi strach ustawiać większe niż 60Hz odświerzanie, bo nie wiem, jak to zniesie trafopowielacz w TV...

Na telewizor nigdy nie pojdzie "zle" odswiezanie, bo ono jest regulowane przez chip/dekoder na karcie TV.
  • REKLAMA
  • #10 3354120
    vorlog
    Poziom 40  
    SPEAKERS_XP, dzięki, tego nie wiedziałem...
    Fakt, nigdy tak nie zagłębiałem się w ten temat, dopiero jak zachciało mi się superodtwarzacza do wszystkiego :)
    V.
  • #11 3376514
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    tv przyjmie w pionie 50 Hz dla PAL i 60 w trybie NTSC. To nie jest minitor komputerowy,a i sygnal podajeswz nie RGB TTL tylko Y/C lub composite PAL / NTSC.Powodzenia
  • #12 3376559
    vorlog
    Poziom 40  
    Wszystko gra, obraz super, tyle, że niestety, ale mam ramkę wokół okna video- tak na 30 mm szerokości, jednakowo w pionie i poziomie- hmm... PAL Plus?...
    I walnąłem się z modelem karty graf- to GeeForce 2MX200 TV-Out...
    V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy ustawienia rozdzielczości i częstotliwości odświeżania dla wyjścia TV-Out (S-Video) karty graficznej GeForce2 MX200 podłączonej do telewizora panoramicznego 32" 100Hz z proporcjami 16:9. System operacyjny to minimalistyczny GeexBox (odmiana Linuksa), który działa jako firmware i odtwarzacz multimedialny (MPlayer). Zalecane rozdzielczości dla systemu PALplus 16:9 to 1024x576 pikseli z odświeżaniem 100Hz lub ewentualnie 75Hz dla odciążenia karty. W przypadku braku wsparcia PALplus przez dekoder TV-Out, sugerowana jest rozdzielczość 768x432 pikseli z odświeżaniem 50, 75 lub 100Hz. Ustawienia muszą być zapisane na stałe w pliku konfiguracyjnym, gdyż system nie pozwala na dynamiczne zmiany. Wskazano, że odświeżanie jest sterowane przez dekoder karty i nie powinno powodować uszkodzeń telewizora. Dodatkowo zasugerowano, że w MPlayerze można wymusić proporcje 16:9 bez zmiany rozdzielczości ekranu. Użytkownik potwierdził, że obecnie obraz jest w 4:3, jakość jest dobra, ale pojawia się ramka wokół obrazu, prawdopodobnie związana z trybem PALplus. Karta pracuje w trybie VESA bez dedykowanych sterowników, a pod pełnym Linuksem tryb panoramiczny działa poprawnie na monitorze, nie na TV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA