logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka kość bios jest w płycie Gigabyte 8IPE-775G ?

stopi 20 Gru 2006 18:15 2923 8
REKLAMA
  • #1 3352817
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    witam!mam płytę Gigabyte, taką jak w tytule.
    Padł w niej bios (nie chce się ładować). Czy ktoś wie jaka jest ta kość Biosu w tej płycie? Chodzi o konkretny model układu.

Jest to obudowa PLCC-32, (7/9/7/9 nóżek).Nie mogę odczytać bo jest nalepka, i nie chcę jej zrywać. Chciałem znaleźć dokumentację układu i sprawdzić które nóżki to zasilanie, i sprawdzić czy w ogóle dochodzi zasilanie do tego biosu.
    Płyta raz była w serwisie, i wgrali mi nowy bios, ale po miesiącu znowu padł - po włączeniu zasilania nie ma nic na ekranie....
    Wszystkie pozostałe wnętrzności komputera są sprawne, bo działają pod inną płytą. Czy większość Bios'ów PLCC-32 można zaprogramować takim układem?:

Adapter Firmware HUB/LPC Flash 3,3V
    Jaka kość bios jest w płycie Gigabyte 8IPE-775G ?
    Jest napisane jakie układy obsługuje, ale nie wiem czy obsłuży układ mojej płyty.
    Zastanawiam się też nad wlutowaniem biosu Backup, bo jest miejsce na płycie na zapasowy bios.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie podawać linków do Allegro tylko zamieszczać fotki!
    Aukcja się z kończy czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.

• REKLAMA
  • #2 3352873
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Bios masz w podstawce czy wlutowany ? Zamiast backup biosa lepiej podstawkę pod istniejący i ewentualnie kość w zapasie.Co do nalepki to wcale nie mysisz jej zrywać tylko odkleić.Jak ktoś ma taką płytę to nie będzie specjalnie dla ciebie odklejał nalepki a ty chyba nie masz wyjścia.
  • REKLAMA
  • #3 3353826
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    SST 49LF002B lub podobna.
    Jeśli nie bawiłeś się biosem to jego uszkodzenie jest bardzo mało prawdopodobne.
    Cytat:
    Zastanawiam się też nad wlutowaniem biosu Backup, bo jest miejsce na płycie na zapasowy bios.

DualBIOS™ to poza dodatkową kostką biosu kawałek hardware'u i software'u - zapomnij.
  • #4 3353969
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Niestety BIOSy w tych płytach padają... dopóki działa - radzę zrobić partycję do jego przywracania, bo bootblock tylko z niej potrafi go przywrócić (Xpress BIOS rescue)...
  • REKLAMA
  • #5 3354410
    stopi
    Poziom 28  
    chodzi o to,że sytuacja z tą płytą wyglądała następująco:

padła płyta,więc oddałem do serwisu,bo była na gwarancji.Oni tam "naprawili" programując zapewne kość nowym wsadem biosu (bo wcześniej miałem bios wersji F6,a po odebraniu z serwisu zauważyłem,że jest F7).Teraz znowu padł bios (albo cała płyta). Płyta jest jeszcze na gwarancji,więc znów dam ją do serwisu (dlatego nie chce odklejać nalepki,żeby nie powiedzieli,że coś robiłem sam przy niej),ale....niedługo ta gwarancja się skończy,a czuje,że ten bios znowu padnie pewnie...I chcę - z racji tego,że jestem elektronikiem i z programowaniem mikrokontrolerów i pamięci jestem za pan brat - dolutować tam Backup Bios,i mieć programator na wszelki wypadek.

Czyli mówicie jednak,że z tym Backup Biosem, to nie wystarczy wlutować samą zaprogramowaną kośc,taką samą jak Main Bios?
  • REKLAMA
  • #6 3355836
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Nie,nie wystarczy wlutować kość.Ale pogadaj po ludzku w servisie żeby wlutowali podstawkę pod biosa,zawsze będziesz miał łatwiej.
  • #7 3355911
    stopi
    Poziom 28  
    słuchajcie:
    a czy zwarcie nóżki nr 2 (#RST) i nóżki nr 28 (#VSS) zresetuje układ?może on po prostu nie chce zaskoczyć,bo nie może się zresetować,a w dokumentacji układu 49LF002B jest napisane,że podanie stanu niskiego na RST jest warunkiem inicjalizacji całego układu (jak nietrudno się z resztą domyśleć).Jest tam jeszcze nóżka #INIT (nr 24),która rzekomo ma tę samą funkcję co nóżka RST.Zobaczcie wyciąg z dokumentacji:

A VIL on INIT# or RST# pin initiates a device reset. INIT#
    and RST# pins have the same function internally. It is
    required to drive INIT# or RST# pins low during a system
    reset to ensure proper CPU initialization.

chyba,że Bios jest po prostu zawirusowany,to wtedy trzeba chyba go zaprogramować poprzez programator...
  • #8 3355972
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Wiem, jedno - w płytach Gigabyte z technologią Xpress BIOS Rescue, często BIOS sam się przywraca bez wyraźnej przyczyny a jeśli nie ma na dysku przygotowanego obszaru z którego ma się przywracać to się kasuje :/ tyle, że powinien sie włączać przynajmniej Award/Phoenix Boot-Block.
  • #9 3357644
    stopi
    Poziom 28  
    no właśnie,ale wydaje mi się,że powinno się pojawić chociaż jakieś okno odzyskiwania tego biosu,skoro padł,z resztą nie wiem,bo nigdy z takiego czegoś jak Bios Rescue nie korzystałem,ale chyba się tym zainteresuje,jeśli naprawią mi tę płytę (no i jeśli to w ogóle bios poszedł)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta Gigabyte 8IPE-775G posiada kość BIOS w obudowie PLCC-32, prawdopodobnie model SST 49LF002B lub podobny. BIOS jest wlutowany, a nie w podstawce, co utrudnia jego wymianę bez odklejenia nalepki ochronnej. Uszkodzenia BIOS-u w tych płytach są stosunkowo częste, a serwis wymienia lub programuje kość nowym wsadem. Zaleca się montaż podstawki pod kość BIOS, co ułatwi przyszłą wymianę. Technologia DualBIOS w tej płycie nie jest obecna, więc nie ma automatycznego backupu BIOS-u. Warto rozważyć wykorzystanie funkcji Xpress BIOS Rescue, która umożliwia przywracanie BIOS-u z przygotowanej partycji, jednak w przypadku braku takiej partycji BIOS może się całkowicie uszkodzić. Resetowanie układu BIOS można próbować poprzez zwarcie nóżek RST# i VSS, gdyż podanie stanu niskiego na pin RST# lub INIT# inicjuje reset układu. W przypadku powtarzających się uszkodzeń BIOS-u możliwe jest programowanie kości za pomocą zewnętrznego programatora. Montaż zapasowego BIOS-u wymaga jednak odpowiedniego hardware’u, nie wystarczy tylko wlutować zaprogramowaną kość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA