logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrotnica do 3-drożnych kolumn z głośnikami BEYMA – dobór i wpływ na brzmienie

amigo-s 20 Gru 2006 18:55 1476 4
REKLAMA
  • #1 3352961
    amigo-s
    Poziom 11  
    Mam zamiar zrobić kolumny i mam jakieś stare zwrotnice (samoróbki :/).
    No i właśnie chciałem się dowiedzieć czy jest sens kupić jakieś nowe i czy od zwrotnicy zależy też jakość dźwięku no i czy musi być jakaś specjalna do konkretnych głośników (3głośniki BEYMA: )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3354762
    electroNICK
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Od zwrotnicy zależy zasadniczo jakosc dzwieku. Zwrotnica jest filtrem który oddziela odpowiednie pasmo czestotliwosci dla odpowiedniego glosnika w kolumnie. Zwrotnice gotowe (tzw uniwersalne) to straszne badziewie ( w wiekszosci). poniewaz kazdy glosnik jest inny i nie mozna z gory zalozyc jakie parametry maja wszystkie glosniki. Zwrotnice projektuje sie pod konkretny zestaw i wtegy efekt bedzie najlepszy. Proponuje przeszukac elektrode jet na forum bardzo duzo materiałów odnośnie budowy kolumn i liczenia zwrotnic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3355498
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Liczenie zwrotnic to też nienajlepszy pomysła. Oczywiści efekt będzie dużo lepszy (jak się troche czasu na projektowanie poświęci), ale jeżeli chcesz naprawde dobre zwrotnice to tylko pomiary :(
  • REKLAMA
  • #4 3361050
    amigo-s
    Poziom 11  
    OK dzięki za info
  • #5 3361266
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    opcja taka, jak kupisz drogie glośniki, cewki i przewody srebrne kondensatory teflonowe i wszsytko wykonasz powiedzmy w układzie 5 drożnym, to możę to grać tragicznie nie ze względu na zastosowane materiały, a na złozoność zjawisk pojawiających sie w filtrach: upływności, strat dielektrycznych, rozproszenia pola, oddziaływania wzajemnego cewek, a przede wszystkim zmienności impedancji w częstotliwosci, zmiany fazy absorbcji dielektrycznej i złozoności Tworu zwanego głosnikiem. Najlepiej po prostu zalożyc jakieś Cięcie głosnika i mierzyć porównawczo przed i po podłączeniu do filtra. następnie skorygowac jakby coś nie pasowalo wartości kondensatora lub cewki. Wtedy liczysz to co rzeczywiście jest a nie we wzorze na kartce papieru czy nie daj Boże kalkulatorze.

Czasami zrobisz coś lepszego robiąc powiedzmy układ dwudrożny niż trzydrożny.

Mając głośnik będziesz musiał prawdopodobnie wyliczyć jego impedancje w danym momencie co o części zespolonej i rzeczywistej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA