logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ WŁ/WYŁ o precyzyjnie ustalonych czasie działania.

Mamber 21 Gru 2006 20:02 1403 11
REKLAMA
  • #1 3356820
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Witam!

Na wstępie chciałbym napisać iż wiem, ze podobnych tematów jest tutaj mnóstwo, ale przegladałem praktycznie wszstko i google tez. Jednak nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

A o to i on:

Potrzebuję zrobić układ który bedzię załączał zasilanie 12V (np przekaznikiem) o konkretnej ustalonej przezemnie godzinie np 00:00 i odłączał np o 5:00. Jendnak chce miec kontrolę nad ustalaniem tych godzin. Układ ma byc zasilny max 12V i na stałe podłączony.Poprostu sam ma wiedziec kiedy bedzie np ta godz 00:00 i załaczyc i dalej liczyc i o np tej godz 5:00 wyłaczyć.

To tyle wiem ze nie jest to proste ale wem tez ze sa tutaj ludzie którzy siedzą trochę wiecej lat w elektronice odemnie.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Z gory dziękuje za pomoc.

Mamber
  • REKLAMA
  • #2 3357062
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Taki układ zegarowy robi się na mikrokontrolerach, ale naprawdę taniej wyjdzie kupić coś takiego w supermarkecie.
  • #3 3357284
    Mamber
    Poziom 21  
    Wiem ale to najprostrze wyjscie a nie o takie mi chodzi. inaczej nie zakładał bym tego tematu.

Podejżewałem ze bec procesorów sie to nie obejdzie.

Czy ktoś sie zna na mikrokontrolerach moze mi rozwiazac ten problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3357347
    Dar.El
    Poziom 41  
    Nie zdajesz sobie sprawy ile jest z tym roboty. Potrzebny jest wyświetlacz na którym będziesz widział co ustawiasz, klawiatura numeryczna, zasilanie dla części mikrokontrolera, układy wykonawcze i na koniec program zegarka z układem porównawczym czasu. Jeżeli nie ma gotowca na ELEKTRODZIE a ty nie znasz się wystarczająco na projektowaniu sterowników to masz małe szanse na zrealizowanie swojego pomysłu. Wszystko zależy od Ciebie.
  • REKLAMA
  • #5 3357367
    Mamber
    Poziom 21  
    Ok dotarła do mnie skala tego przecięwziecia. Wiec powiem tak chce zaprogramowac układ raz i juz na stałe zeby tak pracował. wiec jak kto wykonac złozyc i zaprogramowac???
  • #6 3357371
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    W supermarkecie kupisz za 25 zł gotowy sterownik, który wkłada się do gniazdka sieciowego. Jeżeli przerobisz tylko drobny fragment w zasilaniu, to sterownik pójdzie na 12V. Jest tam wszystko: dokładny zegar z podtrzymaniem bateryjnym, wyświetlanie czasu i funkcji, klawiatura do programowania, elegancka obudowa (troche ją przerobisz ...)
  • #7 3357390
    Mamber
    Poziom 21  
    Chce jeszcze usłyszecc w najprostrzej postaci wizje mojego projektu. Procek z układem czasowym zapogramowanie. Czy to naprawe wyjdzie drozej od tego sterownika ze sklepu??
  • #8 3357433
    Dar.El
    Poziom 41  
    Jeżeli miałby być ustalony czas na stałe to powinieneś zmieścić się w tych 25zł, ale czy naprawdę warto? Po twoich postach widać że jesteś początkującym elektronikiem, a ten układ nie należy do najprostszych. Ale jak się uprzesz to zainteresuj się scalakiem 4541, jest to układ czasowy nawet do kilku dni.
  • #9 3359562
    Mamber
    Poziom 21  
    Wiesz masz racje jestem początkujacy ale tylko w tej dziedzinie Cyfra mikrokontrolery itp. Moja specjalizacja to RTV-Audio-Video

Przemyslałem to i faktycznie jednak zostane na waszej propozycji.

Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 3359662
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    A ja kiedys wydłubałem ze starego magnetowidu zegar na wyświetlaczach siegmiosegmentowych (Led) i programuje sobie takie coś jak ty chcxiałeś bez problemu. Normalnie służy mi to jako zegar, a gdy chce coś załączyć, np. budzenie to ustawiam strar na np. 6:00 a stop na np. 9:30 i przez cały ten czas mnie budzi. Oczywiście napisałem to w formie żartu. Taki moduł zegara jest stosunkowo mały i całkowicie samodzielny (nie wymaga współpracy z resztą magnetowidu). Trzeba tylko zrobić do niego prosty zasilacz.
    Dodam jeszcze, że ten zegar pochodzi z bardzo starego magnetowidu. Ktoś po prostu dał mi na części.
  • #11 3359754
    Mamber
    Poziom 21  
    Heh myslałem juz o tym:) ale niestety nie mam takich czesci
  • #12 3359931
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Jedyna jego wadą jest to, że "chodzi" na częstotliwość sieci 50Hz a nie na kwarc, ale to przecież nie jest aż taką wadą. Jakby co, to można dorobić układ z kwarcem.
    Dodam jeszcze, że ten zegar miał jeszcze możliwość wyboru dnia, tzn. dziś (Today) lub jednego z kolejnych 7 dni. Zanim go wymontowałem, to zrysowałem fragment zasilacza, który był odpowiedzialny za pracę zegara.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu układu elektronicznego do załączania i wyłączania zasilania 12V o precyzyjnie ustalonych godzinach, z możliwością programowania tych czasów. Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest zastosowanie mikrokontrolera z odpowiednim oprogramowaniem, jednak ze względu na złożoność projektu, wymaga to dodatkowych elementów takich jak wyświetlacz, klawiatura numeryczna oraz stabilne zasilanie. Alternatywnie sugerowano zakup gotowego sterownika czasowego dostępnego w sklepach za około 25 zł, który posiada wbudowany zegar z podtrzymaniem bateryjnym, wyświetlacz i klawiaturę do programowania, a po drobnej modyfikacji zasilania może działać na 12V. Dla osób początkujących w mikrokontrolerach polecano układ czasowy 4541, który umożliwia odmierzanie czasu do kilku dni. Wspomniano także o możliwości wykorzystania modułu zegara z demontażu starego magnetowidu, który działa na częstotliwość sieci 50Hz i posiada funkcję ustawiania dni tygodnia, choć wymaga prostego zasilacza. Podsumowując, realizacja własnego układu wymaga zaawansowanej wiedzy i pracy, dlatego dla początkujących lepszym rozwiązaniem jest gotowy sterownik czasowy lub prosty układ scalony 4541.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA