logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil GDM 10/60/4 – regeneracja: wymiana zawieszenia czy kompletnej membrany?

Gregorian76 22 Gru 2006 17:49 1780 7
REKLAMA
  • #1 3359636
    Gregorian76
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zamierzam naprawić swoje głośniki Tonsil GDM 10/60/4 mają sparciałe zawieszenie i nieco wgniecione koszyczki antypyłowe.
    Waham się pomiędzy zakupem gotowych membran celulozowych z zawieszeniem piankowym czy może może są w sprzedaży same zawieszenia i koszyczki osobno.
    Nie wiem czy to ma znaczenie ale wydaje mi się że wymiana samego zawieszenia bez ingerencji w wymianę membrany montowanej fabrycznie będzie miało leprzy efekt odsłuchowy na sam koniec.
    Nadmieniam, że pozostałe elementy głośnika wyglądają na sprawne (resory).
    Jakie ewentualnie wskazówki byście mi doradzili? Na zakup nowych głośników na razie nie mam funduszy więc ta ewentualność odpada. Proszę o radę.
    Z góry dzięki za pomoc[/b]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3359715
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Oryginalne zawieszenie do GDM 10 dostaniesz m.in. na www.pabel.pl - kopułki też, tylko niestety nie wiem, czy w ofercie są identyczne jak w tych GDM Tonsila - może po prostu zapytaj ich o to mailowo. Jeśli nie masz doświadczenia w regeneracji to bezpieczniej i łatwiej będzie Ci wymienić samo górne zawieszenie i kopułki.
  • REKLAMA
  • #3 3359716
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    NIE KUPUJ GOTOWEJ MEMBRANY Z ZAWIESZENIEM. Membrane zostaw tą co masz. na allegro można dostać piankowe resory do tych głośników. kopółki przeciwpyłowe też. Kupowałem kiedyś od kogoś kto handluje tonsilem.
    Też kiedyś regenerowałem ten głośnik. Miałem ten sam problem, bo musiałem zmmienić górne zawieszenie i kopółke. Powiem szczeże, że głośniki zregenerowały się znakomicie. może w parametrach była różnica między nim a oryginałem, ale właściwie w brzmieniu nie było słychać różnicy.
  • REKLAMA
  • #4 3359907
    Gregorian76
    Poziom 10  
    Dzięki za radę.
    Z grubsza problem mam już rozwiązany.
    1) Kupić same zawieszenia bez membran i kopułki.

Ale nasuwa mi się kolejne
    Jakiego kleju użyć i jakiego rozpuszczalnika by odkleić koszyczek?
    Podobno najlepszy zwykły butapren?
    A czy rozpuszczalnik nie wpłynie druzgocąco na membrane?
    A może ktoś ma po prostu jakąś instrukcję jak to wszystko się wymienia?
    W każdym bądź razie dzięki za pomoc coś nieco już mam wyjaśnione:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3361530
    mirro1234
    Poziom 23  
    Butapren żądzi :) Nie ma nic lepszego do przyklejenia zawieszenia górnego. A rozpuszczalnik może być np. nitro lub zmywacz do paznokci (ale ten z acetonem co to niby ręce niszczy :P ).

Membrane wyczyść delikatnie nasączonym wacikiem (może być taki jak do ucha :P )

Instrukcje znajdziesz na elektrodzie, albo nawet nie wiem czy firma sprzedająca nie dodaje gratis.
  • #6 3365612
    Gregorian76
    Poziom 10  
    Jeszcze raz dzięki wielkie za rady.
    Wesołych świąt i zamykam temat, przynajmniej narazie, odezwe się jak już będę miał super naprawione głośniczki:)
  • #7 3414302
    Gregorian76
    Poziom 10  
    Renowacja przebiegła gładko i pomyślnie.
    1) butapren sprawdził się w 100%
    2) zakup zawieszenia na www.pabel.pl przebiegł bez problemu resorki pasują jak ulał
    3) zmywacz do paznokci świetnie oczyścił starą sparciałą gąbkę i odkleił stary pognieciony koszyczek, no z małą pomocą igły do szycia
  • #8 3417629
    mirro1234
    Poziom 23  
    No to jak się udało to świetnie. Średniotinówki Tonsila się dobrze regeneruje. Gorzej z niskitonowcami.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono regenerację głośników Tonsil GDM 10/60/4 z uszkodzonymi, sparciałymi zawieszeniami i zdeformowanymi koszyczkami antypyłowymi. Zalecane jest wymienienie samego górnego zawieszenia i kopułek przeciwpyłowych, pozostawiając oryginalną membranę celulozową, co pozwala zachować oryginalne brzmienie. Oryginalne części, takie jak zawieszenia i kopułki, można nabyć m.in. na stronie www.pabel.pl. Do montażu najlepiej użyć kleju butapren, a do usunięcia starego zawieszenia i koszyczka rozpuszczalnika typu nitro lub zmywacza do paznokci z acetonem. Membranę należy czyścić delikatnie nasączonym wacikiem. Proces regeneracji przebiegł pomyślnie, a zakupione elementy pasowały idealnie. Regeneracja średniotonowych głośników Tonsil jest stosunkowo łatwa, w przeciwieństwie do niskotonowych modeli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA